Ђорђе БојанићСрби и Руси

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ… пример добре праксе

ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша је већ дужи низ година у међународном пројекту (из предмета историје и веронауке) са  школама из Руске Федерације, које предводи проф. историје Ђорђе Бојанић и вероучитељ ђакон Дејан Јовановић.

Дуга сарадња  ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниш са руским школама траје већ дужи низ година, а плод те заједничке сарадње су двадесетак тематских документарних филмова, и више скајп часова.

Циљ је увек исти… упознавање ученика широм Србије и Русије са различитим темама. Циљ је проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције.

Препознајући заједнички интерес који има за циљ развоj међународних друштвених односа између школа, укључује  разноврсну  образовну комуникацију између ученика Русије и Србије, један од циљева овог вида образовања је и да иза нас остане неки печат, да кроз овај вид ђаци упамте своје школске дане.

Да није успешних ученика, не би било ни ове успешне сарадње. Све додатне (додатна настава, слободне активности) активности, раде се уз пројектну сагласност и одобрење директора школе Верице Раденковић како и ученика и њихових родитеља, наглашава Ђорђе Бојанић.

ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша једна је од десет најбољих школа у Републици Србији по оценама Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша представила свој рад на форуму у Иванову (Руска Федерација)

Вишегодишњи рад је представљен у оквиру форума ,,Балкански мост. Иваново-2020″ у организацији Евгени Осенкова и ,,РУСКО-СРПСКОГ ДИЈАЛОГА“ са којима сарадњу има ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша.

Скуп је одржан 13. марта 2020. год у Националном дому у Иванову. ,,Балкански мост. Иваново-2020″ у организацији РУСКО-СРПСКОГ ДИЈАЛОГА.

Циљ оваквог пројеката био је активизирати комуникацију о руско-српским односима у свим типовима сарадње. У оквиру пројеката одржан је округли сто ,,Актуелна питања руско-српских односа: искуство и перспектива“, у којем је учествовало више од десет експерата из Москве, Обнинска (Калузка област), Ворњежа, Иванова, и других регије Русије, наглашава Евгени Осенков.

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе
Ђорђе Бојанић, преко скајпа на конференцији у Армавиру

Такође , у оквиру: Балканског моста, организирана је изложба о српској култури, изложба Руско-Српског клуба школе града Шује, изложба фотографија и слика. У културном програму је одржана манифестација са филмом о архитекти Николају Краснову у Ивановском Техничком универзитету (Ивановский государственный политехнический университет), преноси Евгени Осенков.

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

Сврха и циљ пројекта, односно великог руско-српски форума у овом руском региону јесте активизирање комуникације, упознавање становника и научне јавности Иванова и суседних региона са српском историјом, културом, као и спровођење, учвршћивање и јачање озбиљног пословног програма и значаја руско-српских односа. На скупу је било доста занимљивих културних разговора, догађаја и неколико изложби која су одржана и приказана у Националном дому (Иваново), било је и заједничког гледања филма и документараца. Универзитет из Иванова и многе институције су подржале и учествују на овом скупу.

Скупу се преко видео линка обратио и проф. историје Ђорђе Бојанић, који је говорио о међународној просветној сарадњи (из предмета историја и веронаука) у којој је ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша са руским школама већ дужи низ година. На скупу о нашој сарадњи говорио је и историчар Александар Николајевич Муравјов.

У оквиру округлог стола говорио је наш драги колега, историчар Ђорђе Бојанић. Говорио је о сарадњи школе ,,Бубањски хероји“ из Ниша са школама из Русије, која траје већ скоро 5 година. Ја и наша директорка Jелена Бодрjагина причали смо о нашем руско-српском клубу у основној школи бр. 11 из града Шуjе, Ивановске области Руске Федерације. Наши ученици су рецитовале песме о Србији, о храбрости и достојанству братског народа. Организована је била изложба о руско-српском пријатељству на којој су представљене књиге Ђорђе Бојанића и материјали о школи у Нишу, преноси Александар Николајевич Муравјов.

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксеХвала на позиву колегама из Русије, на учешћу и представљању нашег вишегодишњег рада са руским школама кроз пројекте који се огледају кроз скајп часове и документарне филмове са различитим историјско -културним и верским темама. Сарађивати са руским ђацима и професорима је велика част. Некада велику даљину која раздваја два братска народа, сада спаја технологија и обострана братска љубав ученика и професора. Све нас повезује само један циљ памћење и очување нераскидивих братских веза кроз историју, културу и веру као и упознавање посебности наша два народа, наглашава Ђорђе Бојанић.

Врло значајна сарадња ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша потписана је почетком 2019.год. са руском организацијом РУСКОСРПСКИ ДИЈАЛОГ коју предводи директор Евгени Осенков, који је и један од организатора овог струковног скупа.

Педагошка конференција у граду Шуја, 2019.

На педагошкој конференцији у граду Шуја (Руска Федерација) која је одржана 30. августа 2019. , говорило се о међународној сарадњи ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша са руским школама из предмета историје и веронауке, тада су  најављене  и нове активности за школску 2019/20.

Сви филмови су урађени у корелацији предмета историје и веронауке.

У ОКТОБРУ 2017.  ПРЕДСТАВЉАЊЕ САРАДЊЕ НА НАУЧНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ У АРМАВИРУ (РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА)…

Како круна дугогодишње сарадње са руским школама је позив из Русије, тачније из Армавира који је ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша  добила  за учешће на XI Међународној Кубанско-Терскоj научно-практичној конференцији ,,Из историје и културе козака Северног Кавказа“, која ће се одржати у државном педагошком универзитету у Армавиру (Руска Федерација)  у периоду од 24. до 30. октобра 2018. године.

Ова научно-практична конференција је у организацији управе града Армавира и државног педагошког универзитета  у Армавиру (катедра за општу и националну историју, катедра за теорију, историју педагогије и образовне праксе). Организатор је и Краснодарски регионални јавни фонд културе кубанских  козака ,,Линеец“.

Хвала русима што су препознали вредности нашег рада и позвали нас на ову престижну научну конференцију да представимо наш рад.

Проф. историје Ђорђе Бојанић, укључењем преко скајпа на конференцији која се одржала у Армавиру (Руска Федерација) представио дугогодишњу сарадњу коју ОШ ,,Бубањски хероји“ Ниш има са више руских школа у протеклих пет година из предмета историје и веронауке.

КОЗАК ИЗ РУСИЈЕ ОБИШАО НАШУ ШКОЛУ

ОШ ,,Бубањски хероји“ угостила је  2017. год, козака из Кисловодска , са Кавказа, Олега Фомченков Бровкова Вјачославића, заменика атамана козачке општине „Светог Царевића Алексеја“, који је на пропутовању кроз Србију обишао нашу школу у којој његов пријатељ Ђорђе Бојанић ради као наставник историје. Том приликом, уприличен је и пријем код директорке Верице Раденковић, разговор, обилазак школе и кабинета историје.

ДУГА САРАДЊА

Дуга сарадња  ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниш са руским школама траје већ дужи низ година, а плод те заједничке сарадње су двадесетак тематских документарних филмова, са чиме се поносимо.

У току протеклих  година смо заједно, свако на свој начин, радили на изради документарних филмова, који су титловани и за руске ђаке и руску публику: (кликом на текст филма отворићете линк)…

– ФИЛМ О ИСТОРИЈСКИМ, ВЕРСКИМ И КУЛТУРНИМ ДЕСТИНАЦИЈАМА ГРАДА НИША И ОКОЛИНE

-Срби који су обележили историју Русије

-Руски пуковник Рајевски

-Српска слава и руско испијање чаја

-Руски кнез Владимир

-Свети Сава као просветитељ  Српски  и његовом утицај у Русији

-Цар Николај  II и руско-српски односи почетком 20. века

-Рускa емиграцијa у Србији

Варваринска битка

Делиградска битка

Руска помоћ Србији кроз историју

Руска књижевност у Српским школама

–КРМЧИЈА ИЛИ НОМОКАНОН

–Гроф Сава Владиславић Рагузински

–140 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ЦРВЕНОГ КРСТА У НИШУ

–Милунка Савић

–Логор Црвени крст и Бубањ

–Ћеле кула 

Скајп час из историје и веронауке

–Скајп час из предмета историја

–ИСТОРИЈСКЕ, ВЕРСКЕ И КУЛТУРНЕ ТЕКОВИНЕ ГРАДА НИША И ОКОЛИНЕ

Скоро сви ови филмови су преведени на руски језик.

Прошле школске године обишли смо МУЗЕЈ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ у Нишу и РУСКО СРПСКИ ХУМАНИТАРНИ ЦЕНТАР у Нишу,  где су одржана пригодна предавања за наше ученике. Одржали смо више скајп међународних часова са ученицима из руске школе бр.11 из града Шуја (Руска Федерација).

КЊИГА РУСКО – СРПСКА МЕЂУНАРОДНА ПРОСВЕТНА САРАДЊА ИЗ ПРЕДМЕТА ИСТОРИЈЕ И ВЕРОНАУКЕ

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

Плод ове дугогодишње међународне сарадње ОШ ,,БУБАЊСКИ ХЕРОЈИ” из Ниш са Руским школама је  књига РУСКО – СРПСКА МЕЂУНАРОДНА ПРОСВЕТНА САРАДЊА ИЗ ПРЕДМЕТА ИСТОРИЈЕ И ВЕРОНАУКЕкоја је издата ове године (отворите линк).

ЦИЉ

Циљ је увек исти, проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције кроз корелацију предмета, и да из тог заједничког рада, гледајући те филмове (који су титловани) деца како у Русији тако и у Србији науче нешто новo.

Сви ови часови могу да се нађу на јутјубу, циљ нам је био да из ових видео часова и они који  гледају нешто науче о овим различитим темама, како у Русији тако и у Србији… сви часови су титловани на руском и српском језику. Сви часови су реализовани на додатним часовима из историје уз сагласност родитеља и споразумно између школа.

ФОТОГРАФИЈЕ

ПОКЛОН ГРАДУ НИШУ, ФИЛМ О ИСТОРИЈСКИМ, ВЕРСКИМ И КУЛТУРНИМ ДЕСТИНАЦИЈАМА ГРАДА НИША И ОКОЛИНE

РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА

РУСКА ПОМОЋ СРБИЈИ КРОЗ ИСТОРИЈУ

Срби који су обележили историју Русије

Руски пуковник Рајевски

Српска слава и руско испијање чаја

Свети Сава као просветитељ  Српски  и његовом утицај у Русији

Цар Николај  II и руско-српски односи почетком 20. века

Рускa емиграцијa у Србији

Руски кнез Владимир

КРМЧИЈА ИЛИ НОМОКАНОН

ДЕЛИГРАДСКА БИТКА

ВАРВАРИНСКА БИТКА

140 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ЦРВЕНОГ КРСТА У НИШУ

ЗЕЈТИНЛИК, ПРИЧА O ДЕДА ЂОРЂУ

НОВИНСКИ ЧЛАНЦИ

dav
dav

 

dav

 

Народне-22.1.2019

Народне-19.-12.2018

Народне-10.-јануар-19.

img-2c21de405219afb0c569ccaee6a2beaa-vd09dd0b0d180d0bed0b4d0bdd0b5-20.d0bcd0b0d198-2019

dav

d0bdd0b0d180d0bed0b4d0bdd0b5-d0bdd0bed0b2d0b8d0bdd0b5-31-d0b0d0b2d0b3d183d181d182-2018

d0bdd0b0d180d0bed0b4d0bdd0b5-25-d0bed0bad182d0bed0b1d0b0d180-2018

d0bdd0b0d180d0bed0b4d0bdd0b5-11-d0bed0bad182d0bed0b1d0b0d180-20181

dav

 

dav

 

dav

Народне 20.мај 2019

29.мај 2018

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксеШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксеШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

 

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

Народне 25. октобар 2018..

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ... пример добре праксе

# фотографије ОШ ,,Бубањски хероји”, Ниш

Извор, ОШ ,,Бубањски хероји”, Ниш

Приредио Ђорђе Бојанић, проф. историје

Back to top button