Ђорђе БојанићПрви српски устанак

УЧЕНИЦИ ОШ ,,БУБАЊСКИ ХЕРОЈИ” ОЖИВЕЛИ ФИЛМОМ ВАРВАРИНСКУ БИТКУ (видео)

Ученици ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша снимили су документарни филм о Варваринском боју, која је скоро заборављена, а циљ је био да оживимо и отргнемо од сећања овај величанствени бој, који се десио пре тачно 208. година.

Филм је рађен у корелацији предмета, историја, веронаука и географија, а реализатори филма су ученици осмог разреда и њихови професори Ђорђе Бојанић, професор историје,  вероучитељ ђакон Дејан Јовановић и професорка географије Александра Цолић.

777Ова школа је већ препознатљива по оваквим документарним амбијенталним кратком филмовима са аутентичних места. Кроз овакве видео записе наш циљ је да се ученици широм Србије упознају са одређеним историјским темама са лица места.

Час (документарац) је реализован са благсловом Његовог Преосвештенства Епископа нишког господина Арсенија.

Сви филмови се преводе на руски језик, тако да и ђаци у Русији могу да се упознају са Српском историјом, а овај филм је такође битан и за руске ђаке и професоре, пошто је у овом боју учествовало 3000 Руса, а у боју је погинуо и руски гроф Орурк.

Пре нешто више од два столећа у заједничкој бици српски и руски војници извојевали су велику победу. Непосредно пре боја, 3. септембра 1810.године код Ражња, спојио се одред руских војника са Карађорђевим устаницима. Српско-руска војска бројала је 9 000 Срба и 3 000 Руса, имала је од 12 до 14 топова. Српску војску је предводио Станоје Главаш, а руску гроф Орурк. Док је турску војску предводио Хуршид паша, овај бој је врло значајан за историју Првог српског устанка, а овај бој се врло мало спомиње у уџбенику историје.

42699666 328074284660133 1341626609358077952 nСнимање поред Варваринског поља,  комплекса Саставци и ушћа где  спајањем Западне и Јужне Мораве настаје Велика Морава,  наставило се снимање и у месту Орашје где су рањеницима са боја  видане ране у манастиру. Данас је то црква Светог Јована Крститеља, а све до 1813.године била је манастир, који се у литератури појављује као манастир Орашје. Потиче из доба Светог краља Милутина. Занимљиво је да је овај  манастир подигнут на месту помирења браће, српских владара Драгутина и Милутина.

У знак сећања на ову велику победу, на стогодишњицу битке 1910. године подигнут је спомен комплекс Саставци. Руском генералу грофу Јозефу Орурку подигнут је споменикса уклесаним текстом, да нас стално подсећа: “У СЛОЗИ ЈЕ СЛОВЕНИМА СНАГА”.

1
На Варваринском пољу

Свој велики допринос дао је и протојереј ставрофор Влајко Грабеж пригодном беседом. Били смо гости манастира Свети Роман, где нас је срдачно дочекао игуман Дамаскин и отац Влајко Грабеж. На крају смо се сви заједно, уценици и професори са оцем Влајком помолили испред моштију светог Романа за здравље и спасење свих нас и за спасење отадџбине Србије.

У манастиру Свети Роман са оцем Влајком Грабежом

42766869 303572573804686 3820438749129474048 n

Део филма снимљен је и у згради Копнене војске, у Спомен соби  и простору за Богослужење. Хвала  генералу Милосаву Симовићу што је дозволио  снимање у простору за Богослужење где смо сви заједно упутили заједничке молитве Богу за све пострадале Србе у свим ратовима и за спасење и светлију будућност Отаџбине.

 

 

Приредио, Ђорђе Бојанић

СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button