Ђорђе Бојанић

НОВО, допуњено издање књиге СТРАДАЊА И ЖРТВЕ СРПСКОГ НАРОДА У 20.веку (Паклени век по Србе)

Књига је писана да продре у суштину СРПСКОГ СТРАДАЛАШТВА И ПАТЊЕ. Ово сваки Србин мора да зна, на то нас обавезују убијени и измучени преци. ,,Ко жели да се жртве забораве, тај жели да се оне понове“.

,,Књига која завређује пажњу, јединствено писана, која приказује суштуну нашег страдања, уткано и кроз критику и шта требамо мењати у будућности… да би опстали као народ и да нам се зло и геноциди не понове и да се више никад не делимо на разне фракције.

Ова књига упућује и на то да мир нема цену, пошто је наш народ само у 20, веку страдо преко три милиона. Истину морамо знати, па макар она била и болна, да нам се то зло више никада не понови.

Морамо знати истину и чињенице, морамо и праштати али никада заборавити патњу кроз коју је пролазио наш народ.

Поштуј, памти, праштај, али никада не заборављај – заборав је дуга и коначна смрт!.

Лепо је записао Јован Синаит: ,,Као што облаци закљањуају сунце, тако и зле мисли закљањају разум”.

У кратким, суштинским цртама и примерима књига приказује целокупно страдалаштво (геноцид) нашег народа од агресора и освајача у 20.веку.

Тешко је радити на овој теми и још теже са њом се саживети, другачије није могло… да бих све ово успео да изнесем на овај начин.

Књигу сам као и страдање покушао у кратким цртама да прилагодим свим људима које интересује ова тешка тема, која вас неће оставити равнодушнима.

Поносан сам што сам се на овај начин одужио свим палим жртвама нашег српског рода, да ово зло и геноцид никада не заборавимо који нам се догодио у 20.веку.” каже, Ђоорђе Бојанић, аутор књиге.

Деценијама смо ми Срби очекивали ИСТИНУ о страдању наших храбрих предака у 20.веку, о којој се ,,мудро” ћутало, зато ову књигу треба да има свака српска кућа и свака школа.

Све нишке школе и општине могу књигу СТРАДАЊА И ЖРТВЕ СРПСКОГ НАРОДА У 20.веку (Паклени век по Србе) набавити преко издавача штампарије ,,СВЕН” из Ниша, по цени штампарских трошкова без икакве додатне зараде (у сврху бесплстног дељења књиге у виду поклона), то би био мој допринос мом граду, наглашава Ђорђе Бојанић.
Контакт
вибер; +381652061021
мејл; bojanic73@gmail.com
У прилогу имате садржај и допуну издања.
НОВО, допуњено издање књиге СТРАДАЊА И ЖРТВЕ СРПСКОГ НАРОДА У 20.веку (Паклени век по Србе)
НОВО, допуњено издање књиге СТРАДАЊА И ЖРТВЕ СРПСКОГ НАРОДА У 20.веку (Паклени век по Србе)
НОВО, допуњено издање књиге СТРАДАЊА И ЖРТВЕ СРПСКОГ НАРОДА У 20.веку (Паклени век по Србе)
НОВО, допуњено издање књиге СТРАДАЊА И ЖРТВЕ СРПСКОГ НАРОДА У 20.веку (Паклени век по Србе)
НОВО, допуњено издање књиге СТРАДАЊА И ЖРТВЕ СРПСКОГ НАРОДА У 20.веку (Паклени век по Србе)
НОВО, допуњено издање књиге СТРАДАЊА И ЖРТВЕ СРПСКОГ НАРОДА У 20.веку (Паклени век по Србе)

РЕЦЕНЗИЈУ ЗА КЊИГУ написала је академик Радмила Тонковић

Цена бесмртности и слободе је велика.

Овом историјском књигом  проф. Бојанић свој српски народ чини бесмртним, упркос високо плаћеној цени, јер Србин може да буде срећан само када је здрав и слободан. У вечној тежњи ка слободи наш народ је трагично страдавао од памтивека и остао непокорен. Књига на веома језгровит начин говори о 20. веку као врхунцу страдања и жртава српског народа, који је прошавши све патње и уништавања остао храбар, херојски, несаломив.

Иако разапињан, прогањан до истребљења и уништења, наш народ је попут феникса израњао из пепела и згаришта. Јасним и лапидарним језиком проф. Бојанић настоји да до танчина забележи голготу српског народа у савременом 20. веку, који је за цело човечанство обећавао нове технике, нове технологије и општи прогрес. Све то су силни и многобројни наши непријатељи опробали и применили управо  на српском народу с намером за његово истребљење, али примењујући и најпримитивнија а најубојитија оружја попут СРБОСЕКА – усташког ножа, који је био дужи и бржи чак и од Србинове поруке „Само ти дијете ради свој посао“. Дуго су нам о томе глупаци „мудровали“, јер су наши мудраци ћутали! И проговорио је професор  историје Ђорђе Бојанић на најважнијем српском трону. И хвала му! Хвала му на храбрости у име наше напаћене мајчице Србије, у име свих Срба из свих најсрпскијих земаља – Босне, Херцеговине, Српске Спарте – Црне Горе, српске Македоније, српског Приморја, Војводине, хвала му у име целокупног српског племена широм светских меридијана. Јер, свако доба има своје ратнике, а Бојанић је ратник са убојитим пером, чије се историјске истине највише плаше наши непријатељи.

Ипак, разапињање невиног доводи до његовог васкрсења, а то најмање схватају џелати нашег народа. Но, проф. Бојанић је то одлично схватио и решио да отргне од историјског заборава, највише зарад нових покољења.

Наши непријатељи су током целог 20. века имали мало или нимало душе и много прокламованих али погажених принципа и од нас отимали све – од територија до основног човековог права на живот, јер је лакше отети, него направити. Али, од смрти нико није побегао, а вечни живот чека само праведнике.

У овом релативно кратком и сажетом приказу библијског страдања Срба у 20. веку аутор је дао есенцијалан след историјских прилика у свету, са рефлексијом на српско питање. Оно ни данас у 21. веку није решено, јер је зло увек брже од добра, а човек је најчешће тиранин најбољима и одабранима у цивилизацији. Наши храбри преци су умели да се херојски одбране на најстрашнијим местима, те ми као њихови потомци морамо вратити отето за наше потомке и осветлати образ српског цара Душана, у чије златно доба су Срби били део европске аристократије. А Бог је човека створио да настави његово стварање света. Хвала Свевишњем што је Србима подарио великог родољуба и борца за истину – проф. Ђорђа Бојанића.

Академик и проф. Радмила Тонковић

ПРЕДГОВОР

ДУГО ОЧЕКИВАНИ ЧАС ПСИХОЛОГИЈЕ И АНАТОМИЈЕ СРПСКЕ НАЦИОНАЛНЕ СВЕСТИ

Деценијама је један део српског мислећег народа очекивао овакав  несвакидашњи час психологије и анатомије српске националне свести. Час, који је непрестано био одлаган  због оних припадника српског рода који имају превише осетљив желудац. Све такве, претерано осетљиве Србе, позивам да  смогну снаге  и коначно се суоче са свим тегобама које су мучиле српску националну свест, посебно у 20. веку. Свесни смо, да је међу нама било тешко пронаћи правог „хирурга“ за овакав деликатан хируршки захват, јер многи тзв. врсни наши хирурзи били су деценијама ангажовани, чинило нам се,  на неким другим  изузетно тешким операцијама.

За очекивати је било, када се делокруг рада неких наших „хирурга“ смањио, да ће се овог тешког захвата латити неки искусни академик или титулирани професор. Пошто су претходно поменути затајили, тај задатак је храбро преузео на себе Ђорђе Бојанић, даровити професор историје у основној школи, историчар танане и мирисне косовско-метохијске душе, обдарен родним умљем, без страха да ће направити погрешан рез. Није се нимало уплашио. Напротив, био је потпуно спреман за овај час, јер је знао, да има најдрагоценије  асистенте: жарко српско родољубље, које је његова моћна и невидљива сила, а која је код њега покретач племенитих дела. Као ретко ко, Ђорђе има бескрајну  љубав духовног живота, која му је дубоко у срцу усађена.

Пристигао је наш неуморни Ђорђе у срца свих нас, својих верних пратилаца његовог изузетно драгоценог сајта“ СРПСКА ИСТОРИЈА“, још много раније пре овог чудесног часа. Пристигао је на нашу велику радост „путем којим се ређе иде“, путем званим ИСТИНА ,који многи „уважени“ празноборци годинама вешто заобилазе. Пристигао је с овог предугог пута, али нимало уморан, носећи прегршт недоумица у своме срцу и својој души, с вечитом жељом да их подели са свима нама, поштоваоцима његовог дела, преко ове своје потресне исповести, која је пред нама.

А, ми, његови верни пратиоци на овом путу, као и они којима је  одувек све било „равно до Косова“,  питамо ли се, попут њега, да ли смо „трагичан народ због своје неслоге“ ?

Питамо ли се, као што се он пита, „како да се поново окупимо и умножимо“јер „без уједињења смо лак плен“. И зашто, за разлику од њега, ћутимо због фалсификовања српске историје у уџбеницима за нашу  децу?

И зашто Србија и данас ћути и зашто смо пљунули на своје жртве и заборавили на бугарска зверства у СУРДУЛИЦИ, на одсечене главе српске нејачи, на обешене старе и нејаке у МАЧВИ,  на усташке кољаче – ЗВЕРИ У ЉУДСКОМ ОБЛИКУ , и „СРБОСЈЕК“, специјално израђен у Немачкој за клање Срба у ЈАСЕНОВЦУ, ЈАДОВНУ, СТАРОЈ ГРАДИШКИ.., на старца ВУКАШИНА, на КОЗАРУ, на НАЦИСТИЧКО БОМБАРДОВАЊЕ  на  ВАСКРС 1941. године, на  САВЕЗНИЧКО БОМБАРДОВАЊЕ на ВАСКРС 1944. године, на НОВОСАДСКУ  РАЦИЈУ,  на БАЊИЦУ,  на  ЈАЈИНЦЕ, на ГОЛИ ОТОК, на КРИСТАЛНУ НОЋ У ЗАДРУ, на БРАТУНАЦ, на СРЕБРЕНИЦУ, на малу МИЛИЦУ РАКИЋ, на СВЕТИЊЕ и СРПСКЕ  ЖРТВЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ… и на сва друга стратишта  широм наше Отаџбине и некадашње нам заједничке државе СФРЈ ?

Питамо ли се, попут Ђорђа, зашто смо се одрекли да будемо СРБИ  и зашто немамо ниједан МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР, достојан српских жртава, чијом крвљу је натопљена свака стопа наше измучене земље?  С правом се Ђорђе пита – Како је могуће,  да ми као народ  са толиким   бројем  жртава у 20.веку  НЕМАМО  ПОПИСАНЕ  СВЕ НАШЕ СРПСКЕ ЖРТВЕ?

НАРОДЕ МОЈ СРПСКИ,

Зар је могуће , како рече Ђорђе , да  данас у 21. веку

„ИМАМО ОД СВЕГА САМО ЗАБОРАВ“???!!!

И ДА ЛИ  ЋЕМО ПРАЗНОГ СРЦА И ДАЉЕ И ОЧИЈУ БЕЗ СУЗА ОСТАТИ САМО НЕМИ ПОСМАТРАЧИ ОВОГ ЈЕДИНСТВЕНОГ ЧАСА  АНАТОМИЈЕ…???

Јединствену, ВАНСЕРИЈСКУ  књигу професора Ђорђа Бојанића

„СТРАДАЊА И ЖРТВЕ СРПСКОГ НАРОДА У 20. ВЕКУ“ (Паклени век по Србе) треба да има свака СРПСКА КУЋА, свака СРПСКА ШКОЛА, СВАКА БИБЛИОТЕКА и књига треба да буде ОБАВЕЗНА ЛЕКТИРА српских ђака.

Проф. др Милан Распоповић, легендарни директор МАТЕМАТИЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ (који је 30. година био на њеном челу), рекао ми је, да ће ову књигу  обавезно поклонити ученицима  ове  најелитније школе на свету за њихову школску библиотеку, јер њени ђаци, осим математике, обожавају СРПСКУ ИСТОРИЈУ.

Кажу, да је заборав већи злочин од самог злочина. Ако не желите да будете саучесници у овом највећем злочину 20. века , онда заборавите све ријалити програме, којима сте очарани последњих година и посветите се својој деци и унуцима. Причајте им о јунаштвима Ваших храбрих предака, чијом крвљу је натопљена  цела света српска земља, за коју су они гинули  храбро, с песмом на уснама. Да ли сте свесни да својим нечињењем, да се коначно скине вео таме са херојских дела Ваших предака и њихових сурових погибија у ослободилачким ратовима Србије, чините ЗЛОЧИН НАД ЗЛОЧИНИМА? Да тим својим нечињењем чините да наша деца вечно остану заробљеници таме, у којој ће их у будућности походити вечито дежурни вешци, прерушени у „добре“ виле?

Срећна сам и поносна  не само на своје претке, већ и на мојег брата од ујака Љубу Манасијевића (појца, композитора, песника и ваздухопловног инжењера), који је погибију  свог неустрашивог деде Ристе Крстића на Мачковом камену 1914. године опевао у својој прекрасној песми „ЗА СРБИЈУ И СЛОБОДУ „  –

„ За Србију и Слободу

и за дични народ свој

ту на Мачковом камену

лежи храбри деда мој…“

И захвална сам му што је будућим нараштајима  оставио и друге своје песме:  „ВОСТАНИ СЕРБИЈЕ“, „СА КОСОВА ЗОРА  СВИЋЕ“, „ЦАР“, „ПРИЗРЕН  ДУШАНОВ  ГРАД“, „ КРАЉ УРОШ И ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА“.

Ову књигу проф. Бојанића треба да има свака српска кућа и свака школска библиотека, јер наши потомци треба да знају кроз какав пакао су прошли наши неустрашиви преци у освајању слободе, коју многи од нас данас баш много не цене. А посебно треба да знају за трагичне смрти својих вршњака, које су прогутале авети рата, а о којима се скоро ништа не зна.

Ми, старије генерације смо у обавезној школској лектири имали књигу „Дневник Ане Франк“, над чијом судбином је плакао цео „осетљиви“ СВЕТ. А морамо се запитати, да ли је тај „осетљиви“ СВЕТ плакао над судбином српске деце у Јасеновцу, Старој Градишки, Јастребарском, на Козари, у Крагујевцу, на Косову и Метохији?

Филм о Ани Франк је 1959. године био номинован за Оскара у категорији за најбољи филм и за најбољу режију и тада је освојио три Оскара. Позната америчка глумица Шели Винтерс, која је добила Оскара за споредну улогу у овом филму, поклонила је свог Оскара Музеју Ане Франк у Амстердаму. А какви смо то људи ми Срби, када нисмо у стању да подигнемо Меморијални центар хиљадама својих жртвама, хиљадама наших малих Ана Франк?

А да ли смо том „осетљивом “ СВЕТУ можда понудили и представили књигу Драгоја Лукића „РАТ И ДЈЕЦА КОЗАРЕ“, у којој се говори о страдању  23.858  српске  деце под Козаром по усташким логорима и о 370 малених ратника, који су изгинули у борбама бранећи родну груду? Зашто ова књига није у школској лектири српске деце, или бар неки њени делови у читанкама, као што се „Дневник Ане Франк“ обрађује у 7. разреду основне школе?

Зорица Пелеш, публициста

Приредила: Српска историја

Back to top button