Ђорђе БојанићЗанимљивостиСрби и Руси

ОШ ,,БУБАЊСКИ ХЕРОЈИ” из Ниш издала књигу РУСКО – СРПСКА МЕЂУНАРОДНА ПРОСВЕТНА САРАДЊА ИЗ ПРЕДМЕТА ИСТОРИЈЕ И ВЕРОНАУКЕ

ЕВО КАКО СМО ПОЧЕЛИ И СТИГЛИ ДО КЊИГЕ… 

Интернет, колико има својих лоших страна, толико има и добрих, јер је за овај спој свакако заслужан напредак технологије  и обострана братска љубав. Да није било Фејсбука (ФБ), можда се не би родила ова идеја.

        ,,Познанство са руским колегама почело је преко ФБ странице и сајта где сам главни уредник srpskaistorija.com, ту се и зачела идеја о нашој сарадњи, која траје више од четири године.

        Предлог за израду првог међународног угледног видео часа са темом „Цар Николај Други и руска политика на Балкану почетком 20. века” дошао је од стране српског пријатеља, руског професора историје Александар Николаевич Муравјов, који је тада радио у Поњкинској основној школи из Ивановске области (Руска Федерација)“, каже Ђорђе Бојанић.

Овде можете преузети и погледати књигу, ПДФ линк (кликом отвори).

         Са задовољством и радошћу сам прихватио предлог за сарадњу која је од великог значаја за ученике обеју школа. У  нади да ће се  пројекат успешно реализовати, прионуо сам послу.

djordje
Ђорђе Бојанић

Од тада се нижу сарадње са различитим школама широм Русије, како основних тако и средњих школа.

Све ово је, на моју радост, подржала директорка ОШ. „Бубањски хероји” Верица Раденковић, без чије подршке овај пројекат не би био могућ.

        Убрзо је склопљен споразум између Поњкинске основне школе из Ивановске области (Руска Федерација) и ОШ „Бубањски хероји” из Ниша ради заједничког учешћа у организовању и спровођењу првог међународног угледног видео-часа  у виду документарног филма.

        ,,Препознали смо заједнички интерес који има за циљ развоj међународних друштвених односа између школа, укључујући и  разноврсну образовну комуникацију између ученика из Русије и Србије. Један од циљева овог вида образовања је и да иза нас остане неки печат, да кроз овај вид учења ђаци упамте своје школске дане”, наглашава Ђорђе Бојанић.

       ,,Сарађивати са руским ђацима и професорима је велика част. Некада велику даљину која раздваја два братска народа, сада спаја технологија и обострана братска љубав ученика и професора. Све нас повезује само један циљ памћење и очување нераскидивих братских веза кроз историју, као и упознавање посебности наша два народа.

       Дакле, главни циљ овог занимљивог образовног пројекта је проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције, као и обострано упознавање ученика широм Србије и Русије са различитим историјским темама. Све то кроз додатне часове ученика осмог разреда, а уз сагласност родитеља ученика који су у пројекту“, наглашава Ђорђе Бојанић

IMG 20190116 172227

       Теме које обрађујемо веома су важне за проучавање историје наших земаља. Кроз овај вид рада и реализацију додатних часова и други ђаци, како у Србији, тако и у Русији, у прилици су да науче нешто ново о сарадњи наша два братска народа. Видео-часови су доступни преко Јутјуба, сајтова и друштвенх мрежа, па и шире.

       ,,Захвалио бих се и својим колегама, без чије помоћи не би овога ни било у тој мери, пре свега вероучитељу Дејану Јовановићу, професорима српског језика Тањи Цекић и Драгани Нешић, проф.географије Александри Цолић, проф.музичке културе Наташи Миљковић, педагогу школе Драгани Стевановић, као и свим осталим колегама који су подржали овај пројекат“, каже Ђорђе Бојанић.

       ,,Морам споменути и да љубав свију нас Срба према Русији до светости узвишена.

       Писмени и усмени извори о нашим међубратским везама отпочињу доста давно. То нам је била и водиља ове сарадње да обрадимо све теме које прожимају ова два братска народа.

А као круна ове сарадње са више руских школа је и документарни филм РУСКА ПОМОЋ СРБИЈИ КРОЗ ИСТОРИЈУ.

резолуција 1

Да би се заокружила скоро петогодишња сарадња, дошао сам на идеју да са колегом ђаконом Дејаном Јоановићем целокупан наш рад објединим.

Један од начина била је књига, која има 150 страна, ислустрована, има доста фотографија, ова скромна књига није намењена за продају, она ће бити свима доступна у ПДФ формату или додељена као поклон”, наглашава Ђорђе Бојанић.

Кроз ову руско-српску сарадњу видимо да историја и веронаука немају граница, поготово између Русије и Србије.

Сарадњу ширимо и наствљамо даље…

Потписана је нова сарадња 18. фебруара 2019.год.  са руском организацијом РУСКО СРПСКИ ДИЈАЛОГ коју предводи директор Евгени Осенков. Ми ћемо заједно учествовати на заједничком часу са темом РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА у другом полугодишту школске 2018-2019.год,  планирамо да у корелацији предмета историја, српски језик и веронаука урадимо документарни филм , наглашава Ђорђе Бојанић.

IMG 20190212 085738

РЕЧ ДИРЕКТОРКЕ, Верице Раденковић

Као директор школе која има дугу традицију и носи име великих хероја, задовољство ми је да подржим колеге у напорима да допринесу што бољој сарадњи наше школе са другим школама.

52457881 2037475886348444 9181685118639538176 n
Верица Раденковић

Када је колега проф. Ђорђе Бојанић 2015.године започео сарадњу са школама из Руске федерације, сви смо схватили да ће то бити један од најважнијих пројеката у којима наша школа учествује.

Први кораци су били спори и неизвесни, али се одмах видело да између деце и наставника наше и Руских школа почиње да се плете нераскидива веза.

Од првих скајп часова, преко кратких филмова о народним обичајима, крсној слави и значајним историјским личностима, дошли смо до најважнијег пројекта о Руској помоћи Србији кроз историју.

Посебно сам поносна на овај филм, јер је он круна досадашње сарадње. Наши ученици су веома озбиљно приступили овом пројекту и тако  имали прилике да много сазнају о братском руском народу и историјским догађајима који су значајни за оба народа. Кроз процесе сазнавања и учења их зналачки воде моје драге колеге Ђорђе Бојанић и ђакон Дејан Јовановић, а у рад се укључују и друге колеге: Александра Цолић, Драгана Нешић, Татјана Цекић, Наташа Миљковић,…  што овај пројекат чини још значајнијим.

Надам се да ће сарадња ОШ „Бубањски хероји“ и школа из Руске федерације трајати још дуго и да ћемо заједно доприносити  чвршћој и бољој повезаности наших народа на задовољство наших ученика и наставника.

skolazasajt

Такође се искрено надам да ће у веома блиској будућности ученици наших школа имати прилике да се упознају и друже и уживо кроз међусобне међународне посете, што би за децу из обеју држава било непроцењиво искуство. Тако би њихово пријатељство које је сада виртуелно постало право пријатељство за цео живот, као оно између Србије и Русије.

Овде можете отворити линк… ПДФ књига

52446260 995770210609945 3104720433941839872 n
Back to top button