Ђорђе БојанићСрби и Руси

На Видовдан 2019. потписана нова међународна просветна сарадња из предмета историје и веронауке

На Видовдан 2019. потписана нова међународна руско-српска просветна сарадња из историје и веронауке, за наредну школску 2019/20. год, кроз руски пројекат, између Основне школе № 11 (МОУ ООШ № 11) из Шуjе Ивановске области (Руска Федерација),  коју  представља директор Бодрjагина Jелена Борисовна и Основне школе ,,Бубањски хероји” из Ниша (Република Србија) коју  представља  директор школе Верица Раденковић, преноси Ђорђе Бојанић.

У овом пројекту је и РУСКО-СРПСКИ ДИЈАЛОГ који предводи директор Евгени Осенков из града Ворњежа.

002Поље сарадње, односно предмет заједничког споразума, укључује  разноврстну комуникацију између ученика Русије и Србије.

Обе стране ће спроводити следеће активности током предстојеће школске године :

– организовање и спровођење  заједничких часова историjе «Приказ културних и историјских добара града Ниша»  и  «Знаменитости г. Шује и околине»

Час  заједнички припремају професори историjе горе наведених школа: Муравјов А. Н. (МОУ ООШ № 11) и Ђорђе Бојанић и Дејан Јовановић (ОШ Бубањски хероји)  и њихови ученици током наредне 2019-2020. школске године.

 – проучавање  српске и руске историjе и културе  и српско-руских друштвених и културних  веза,

– организовање онлајн комуникације ученика у Русији и Србији преко Skype,

Пројекат се односи на скајп часове на теме из уговора и израду документарних филмова, приказа града Ниша (све историјске и културне знаменитости града) исто то ће радити и руски ђаци са темом град Шуја и околина… који ће бити преведени на руском-српском и енглеском језику.

Сарадња ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниш са руским школама  траје већ дужи низ година, а плод те заједничке сарадње су и десетак тематских документарних филмова.

У току ове школске 2018-2019. године смо заједно, свако на свој начин, радили смо на изради документарних филмова, који су титловани и за руске ђаке и руску публику:

Варваринска битка

Делиградска битка

Руска помоћ Србији кроз историју

Руска књижевност у Српским школама

Скајп час из историје и веронауке

Ове школске године смо обишли  МУЗЕЈ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ у Нишу и РУСКО СРПСКИ ХУМАНИТАРНИ ЦЕНТАР у Нишу,  где су одржана пригодна предавања за наше ученике.

Одржали смо више скајп међународних часова са ученицима из руске школе бр.11 из града Шуја (Руска Федерација).

52446260 995770210609945 3104720433941839872 n 2Плод ове дугогодишње међународне сарадње ОШ ,,БУБАЊСКИ ХЕРОЈИ” из Ниш са Руским школама је  књига РУСКО – СРПСКА МЕЂУНАРОДНА ПРОСВЕТНА САРАДЊА ИЗ ПРЕДМЕТА ИСТОРИЈЕ И ВЕРОНАУКЕкоја је издата ове године, наглашава Ђорђе Бојанић.

Циљ је увек исти, проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције кроз корелацију предмета, и да из тог заједничког рада, гледајући те филмове (који су титловани) деца како у Русији тако и у Србији науче нешто ново, прича Ђорђе Бојанић.

Српска историја

Back to top button