Ђорђе БојанићСрби и Руси

На Видовдан 2019. потписана нова међународна просветна сарадња из предмета историје и веронауке

На Видовдан 2019. потписана нова међународна руско-српска просветна сарадња из историје и веронауке, за наредну школску 2019/20. год, кроз руски пројекат, између Основне школе № 11 (МОУ ООШ № 11) из Шуjе Ивановске области (Руска Федерација),  коју  представља директор Бодрjагина Jелена Борисовна и Основне школе ,,Бубањски хероји” из Ниша (Република Србија) коју  представља  директор школе Верица Раденковић, преноси Ђорђе Бојанић.

У овом пројекту је и РУСКО-СРПСКИ ДИЈАЛОГ који предводи директор Евгени Осенков из града Ворњежа.

На Видовдан 2019. потписана нова међународна просветна сарадња из предмета историје и веронаукеПоље сарадње, односно предмет заједничког споразума, укључује  разноврстну комуникацију између ученика Русије и Србије.

Обе стране ће спроводити следеће активности током предстојеће школске године :

– организовање и спровођење  заједничких часова историjе «Приказ културних и историјских добара града Ниша»  и  «Знаменитости г. Шује и околине»

Час  заједнички припремају професори историjе горе наведених школа: Муравјов А. Н. (МОУ ООШ № 11) и Ђорђе Бојанић и Дејан Јовановић (ОШ Бубањски хероји)  и њихови ученици током наредне 2019-2020. школске године.

 – проучавање  српске и руске историjе и културе  и српско-руских друштвених и културних  веза,

– организовање онлајн комуникације ученика у Русији и Србији преко Skype,

Пројекат се односи на скајп часове на теме из уговора и израду документарних филмова, приказа града Ниша (све историјске и културне знаменитости града) исто то ће радити и руски ђаци са темом град Шуја и околина… који ће бити преведени на руском-српском и енглеском језику.

Сарадња ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниш са руским школама  траје већ дужи низ година, а плод те заједничке сарадње су и десетак тематских документарних филмова.

У току ове школске 2018-2019. године смо заједно, свако на свој начин, радили смо на изради документарних филмова, који су титловани и за руске ђаке и руску публику:

Варваринска битка

Делиградска битка

Руска помоћ Србији кроз историју

Руска књижевност у Српским школама

Скајп час из историје и веронауке

Ове школске године смо обишли  МУЗЕЈ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ у Нишу и РУСКО СРПСКИ ХУМАНИТАРНИ ЦЕНТАР у Нишу,  где су одржана пригодна предавања за наше ученике.

Одржали смо више скајп међународних часова са ученицима из руске школе бр.11 из града Шуја (Руска Федерација).

На Видовдан 2019. потписана нова међународна просветна сарадња из предмета историје и веронаукеПлод ове дугогодишње међународне сарадње ОШ ,,БУБАЊСКИ ХЕРОЈИ” из Ниш са Руским школама је  књига РУСКО – СРПСКА МЕЂУНАРОДНА ПРОСВЕТНА САРАДЊА ИЗ ПРЕДМЕТА ИСТОРИЈЕ И ВЕРОНАУКЕкоја је издата ове године, наглашава Ђорђе Бојанић.

Циљ је увек исти, проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције кроз корелацију предмета, и да из тог заједничког рада, гледајући те филмове (који су титловани) деца како у Русији тако и у Србији науче нешто ново, прича Ђорђе Бојанић.

Српска историја

Back to top button