Ђорђе БојанићВидеоПравослављеСрби и Руси

ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА… која спаја два братска народа

ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша је већ дужи низ година у међународном пројекту са  школама из Руске Федерације, које предводи проф. историје Ђорђе Бојанић.

И ове школске године настављамо успешну сарадњу са руским школама, ове школске године сарађиваћемо са основном школом броj 11 из града Шуjе (Руска Федерација) која има око 700 ђака.

Циљ је увек исти… упознавање ученика широм Србије и Русије са различитим темама. Циљ је проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције.
А тема за прво полугодиште биће “А КАДА СУ ТО РУСИ ПОМОГЛИ СРБИМА”… доста често у разговору са другима и по медијима чујем и читам баш ово у наводницима.

Зато ће ову тему чињенично разрадити на часовима додатне и амбијенталне наставе, руски и српски ђаци. Биће речи и о Српској помоћи русима.

Препознајући заједнички интерес који има за циљ развоj међународних друштвених односа између школа, укључује  разноврстну  образовну комуникацију између ученика Русије и Србије, један од циљева овог вида образовања је и да иза нас остане неки печат, да кроз овај вид ђаци упамте своје школске дане, каже Ђорђе Бојанић.

Сви филмови су урађени у корелацији предмета историје и веронауке.

Велики допринос у реализацији овох документарних филмова има и вероучитељ ОШ „Бубањски хероји“ ђакон, Дејан Јовановић.

У ОКТОБРУ ПРЕДСТАВЉАЊЕ САРАДЊЕ НА НАУЧНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ У АРМАВИРУ (РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА)…

Како круна дугогодишње сарадње са руским школама је позив из Русије, тачније из Армавира који је ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша  добила  за учешће на XI Међународној Кубанско-Терскоj научно-практичној конференцији ,,Из историје и културе линеjних  козака Северног Кавказа”, која ће се одржати у државном педагошком универзитету у Армавиру (Руска Федерација)  у периоду од 24. до 30. октобра 2018. године.

Ова научно-практична конференција је у организацији управе града Армавира и државног педагошког универзитета  у Армавиру (катедра за општу и националну историју, катедра за теорију, историју педагогије и образовне праксе). Организатор је и Краснодарски регионални јавни фонд културе кубанских  козака ,,Линеец”.

 

Хвала русима што су препознали вредности нашег рада и позвали нас на ову престижну научну конференцију да представимо наш рад.

 

Кроз дугогодишњу сарадњу, кроз овај руски образовни пројекат ми смо заједнички обрадили више различитих тема у сарадњи са више различитих школа у Русији, од којих су теме:

-Срби који су обележили историју Русије

-Руски пуковник Рајевски

-Српска слава и руско испијање чаја

-Руски кнез Владимир

-Свети Сава као просветитељ  Српски  и његовом утицај у Русији

-Цар Николај  II и руско-српски односи почетком 20. века

-Рускa емиграцијa у Србији

Сви ови часови могу да се наћу на јутјубу, циљ нам је био да из ових видео часова и они који  гледају нешто науче о овим различитим темама, како у Русији тако и у Србији… сви часови су титловани на руском и српском језику. Сви часови су реализовани на додатним часовима из историје уз сагласност родитеља и споразумно између школа.

А плод те вишегодишње сарадње су врло едукативни видео часови, документарци, које можете погледати у видео прилогу…

Срби који су обележили историју Русије

Руски пуковник Рајевски

Српска слава и руско испијање чаја

Свети Сава као просветитељ  Српски  и његовом утицај у Русији

Цар Николај  II и руско-српски односи почетком 20. века

Рускa емиграцијa у Србији

Руски кнез Владимир

НИШКЕ НАРОДНЕ НОВИНЕ О САРАДЊИ…

ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа

ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа

ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа

 

 

ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа

ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа

ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа

ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа

ШКОЛСКА РУСКО-СРПСКА САРАДЊА... која спаја два братска народа

Припремила СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button