Ђорђе БојанићИнтервјуКолумнаСрби и Руси

Интервју са Евгенијем Осенковим, руководилац Центра за међународну сарадњу „Руско-српски дијалог“

Поштовани Евгени Осенков, ви сте руководилац Центра за међународну сарадњу „Руско-српски дијалог“ са седиштем у граду Ворњежу (Руска Федерација).

Интервју води Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

Евгени, хоћете да нам кажете чиме се бавите и који су ваши циљеви?

Центар за међународну сарадњу “Руско-српски дијалог” је комуникациона платформа за интеракцију између руског и српског народа. Упркос чињеници да званично постојимо тек од 2018. године (добили смо регистрационе документе у јуну), много раније смо укључени у ову делатност: идеја стварања једне овакве организације почела је у јесен 2015. године, а неколико година касније организовали смо прве руско-српске догађаје, који су прерасли у свакодневне активности Центра.

Који су главни циљеви?

Главни циљеви наведени су у Повељи наше организације, то су: организовање различитих интерактивних догађаја наших народа. Наш примарни циљ није да  направимо идиличну слику Србије и Балкана са прелепом музиком, ћевапчићима и филмским карактерима. Уместо тога, нама су важни елементи јавне дипломатије – тако да неки наставник историје из малог руског града може сасвим уобичајено да комуницира са Србима и да са њим ради на заједничким пројектима. Заинтересовани смо за повезивање представника наших народа и да пратимо како ће се ти односи даље развијати.

У којим правцима се центар развија?

Центар се развија у неколико праваца, тешко је издвојити један посебан. Наравно, ту су велики фестивали, форуми, свакодневна рутинска помоћ људима који нас контактирају. За различите групе организујемо разне догађаје, на пример: квиз „Да ли знате Србију?“ за ученике, фото конкурс „Балкански мост“ за омладинску публику, или интелектуалне игре на тему земаља бивше Југославије. Наравно, не треба заборавити изложбе, издавање књига о Србији или преводе српских аутора. Прошле године покренули смо “Издавачки пројекат” Центра, како бисмо упознали ширу публику са Србијом. За сада се све показало као врло корисно и добро.

Имате и часопис који ви уређујете?

Поред тога, објављујемо 500 примерака новина Дијалог, једине публикације у Русији о руско-српским пројектима, где говоримо о српској историји, култури и језику. Новине излазе четири пута годишње, и приметно се развијају у протекле две године, а посебно нам је драго  да су наше новине све популарније код публике.

Интервју са Евгенијем Осенковим, руководилац Центра за међународну сарадњу „Руско-српски дијалог“Почетком јуна прошле године, ви сте били организатор фестивал „Дани Србије у Черноземљу 2018“  у руском граду Белгороду, који је окупио око две хиљаде људи не само из централних региона Русије, већ и Србије, Републике Српске, Украјине, Аустрије, да ли су вам испуњена очекивања?

Године 2018. одржан је други велики балкански форум-фестивал  „Дани Србије у Черноземљу 2018“ (први је одржан у Вороњежу 2017. године), који је амбасадор Србије у Руској Федерацији г. Славенко Терзић назвао најмасовнијим фестивалом српске културе, у току његовог мандата.

Фестивал су организовали наш Центар и Српски ресурсни центар универзитета В.Г. Шухов (Белгород). Упркос малим потешкоћама (верујте ми, ниједан већи догађај не може без њих), фестивал се одржао и, наравно, био је упамћен од стране публике као највећи форум руско-српских међусобних односа. Наравно, сва велика очекивања су се остварила: на неколико локација где се догађај одвијао , упознали смо не само Белгородце, већ и представнике других градова и земаља који су дошли посебно на фестивал, са културом Србије. У ствари, на Интернету постоји много публикација о „Српским данима у Чрноземљу 2018“, они се могу бескрајно препричавати. И тешко је то објаснити – једноставно морате бити присутни.

Користећи ову прилику, позивам вас у Тамбово од 30. маја до 1. јуна 2019. године, где ће се одржати трећи фестивал-форум “Дани Србије у черноземљу 2019”! Планирано је  неколико тематских платформи, пословни програм, све у циљу једне идеје – братским односом руског и српског народа.

Амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић је био гост тог фестивала, да ли ће бити присутан и у Тамбово?

Амбасадор Србије г. Терзић присуствовао је догађају у Белгороду и планира свој долазак и у Тамбово. Са своје стране, изражавам велику захвалност амбасадору лично и Амбасади Србије у Русији за свеобухватну подршку не само за одређени догађај – фестивал “Дани Србије у Черноземљу”, већ и за свесрдну помоћ нашој организацији током целокупног  њеног деловања.

Интервју са Евгенијем Осенковим, руководилац Центра за међународну сарадњу „Руско-српски дијалог“
Евгени Осенков

У оквиру пројекта „Балкански мост – Вороњеж 2019“, у музеју Вороњешког државног универзитета, фебруара ове године  је одржана конференција на тему „Актуални проблеми руско-српске сарадње: искуства и перспективе“. Организатор сте били ви, о чему се тамо говорило?

Пројекат “Балкански мост 2019” обухвата неколико догађаја: два округла стола о интеракцији наших народа, затим гастрономски догађај, интелектуалне игре, филм и изложбу фотографија. Догађај је почео округлим столом 20. фебруара у музеју ВСУ. Разматрали смо главна питања интеракције између наших култура и предложили конкретне кораке. На пример, Наталија Струтинскаја је говорила о предложеном заједничком путовању у град Крушевац на фестивал „Снажни духом“, чији је директор наш пријатељ Филип Кудрашов. Рукометни тренер Сергеј Бахтин осмислио је иницијативу за одржавање међународног рукометног турнира „Балкански мост 2020“ уз учешће младих спортиста из земаља бивше Југославије. Такве догађаје пре свега, потребно је на време пријавити и говорити о својим пројектима у области руско-српске сарадње. Тада је веома пријатно посматрати како такви пројекти добијају свој живот и дају нове озбиљне резултате.

Зашто су нам потребни ти округли столови?

Уопштено, наш одговор на питање – “Зашто су нам потребни ти округли столови?” јесте управо тај, да је потребна систематска организација и подршка разних пројеката осмишљених да уједине наше народе.

Организатор сте и премијере филма ,,Србиjа: искуство льубави“ у режији Валерија Тимошенка, која ће бити одржана ових дана,  реците нам нешто о филму.

Пројекција филма „Србија: искуство љубави“ Валерија Тимошенка, који је део пројекта „Балкански мост-2019“,  21. априла 2019. године у Вороњежу, први пут је приказана на поменутом крушевачком фестивалу „Снажи духом“. Затим – у Белгороду на фестивалу “Српски дани у Черноземљу”. Сада ће бити приказан  у Вороњежу, где ће заједно са нама филм разматрати његови аутори, за ову прилику посебно пристигли из града Краснодара. И наравно, овај филм ћемо приказати тамбовској публици на наредном фестивалу “Дани Србије у Черноземљу 2019”.

Која је тема филма?

О Србији, српском народу, о нама, о култури, љубави према нашој домовини и многим другим стварима. Разуме се да овде нећемо открити све до краја, да бисмо заинтригирали читаоце, али можемо рећи да широм Русије планирамо  приказивање овог филма у многим градовима – дођите!

Организовали сте и промоцију филма „Споменко Гостић на вечном посту“ у режији Миле Савић из Републике Српске. 

Иначе, наше идеје за приказивање филмова о Србији, односно српских режисера, нису случајне. Дана 20. фебруара 2017. године, у оквиру првог догађаја Центра, у Вороњежу, приказали смо филм „Споменко Гостић на вечном посту“ у режији Миле Савић из Републике Српске.  Та премијера тада је изазвала одређени одзив, и показало се, да на жалост, у Русији мало њих зна историју Југославије, Србије, Балкана. А много таквог знања је тога веома важно за модерно разумевање историјског тока. Преузимамо и образовну мисију. И што је најважније, након наших догађаја, многи заиста желе да наставе да проучавају ова питања и наше интеракције са српским народом. Зато се може се рећи да се циљеви наше организације испуњавају.

Потписали сте и  нову сарадња фебруара 2019. год.  са ОШ ,, Бубањски хероји“ из Ниша и школом бр.11 из града Шуја, Руска Федерација. Тренутно је у току рад на документарном филму  у коме ћете и ви дати учешће, са темом РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА, да ли сматрате да је овај међународни рад са школама користан?

У овом случају желим да нагласим да смо веома блиско и у константном контакту са образовним институцијама у Русији у циљу њихове активне сарадње са сличним структурама у Србији. Образовни правац Центра је широк, дубок, обиман и веома сложен. У овој фази постоји идеја да се помогне уједињењу руских и српских универзитета и школа на стварним и виртуалним локацијама. Како ће се спроводити, можемо говорити касније. У сваком случају, као пример наводим комуникацију са образовним институцијама у Русији и Србији, а посебно са школом „Бубањски хероји“ из Ниша, која траје и сигурно ћемо је наставити. Имамо разрађен план који ће, по мом мишљењу, деловати за добробит овог односа.

За крај, да ли пранирате да обиђете Србију?

Није први пут да ме људи питају о мојој посети Србији, што је логично: како можете да не посетите земљу чију културу промовишете? Нажалост, у оквиру интервјуа не бих желео да улазим у детаље сложености садашње посете Србији, али желим да напоменем да већ радимо на томе, и да очекујемо позитиван резултат већ ове године. Свакако, већ је заказано пословно путовање наших главних партнера у Србију, барем до краја 2019. Наравно, о томе ћемо редовно обавештавати на нашем званичном сајту dialogrs.ru, и на друштвеним мрежама Центра.

Интервју водио Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button