Ђорђе Бојанић

Ученици ОШ ,,Бубањски хероји” кроз међународни пројекат учествоваће у изради зборника истраживачких радова „Словенски мозаик“

ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша потписала је нову међународну руско-српску просветну сарадња из историје, веронауке и књижевности, за школску 2022/23. год, кроз руски пројекат, између ОШ № 11 (МОУ ООШ № 11) из Шуjе Ивановске области (Руска Федерација),  коју  представља директор Бодрjагина Jелена Борисовна и Основне школе ,,Бубањски хероји“ из Ниша (Република Србија)коју  представља  директор школе Верица Раденковић, преноси Ђорђе Бојанић.

Поље сарадње, односно предмет заједничког споразума, укључује  различиту комуникацију између ученика Русије и Србије.

Препознајући заједнички интерес који има за циљ развоj друштвених односа између школа, обе стране овог споразума су сагласне да приступе овом Споразуму. комуникацију између ученика Русије и Србије.

Обе стране ће спроводити следеће активности:

  1. Заједнички рад на зборнику истраживачких радова ученика школа под општим именом „Словенски мозаик“ у pdf формату. Издавање зборника нема комерцијалне сврхе и биће бесплатно доступно свим љубитељима словенских култура. Зборник радова није политички ангажован, има културолошку оријентацију. Старост аутора радова је 12-15 година. Зборник ће бити на руском језику, а дела аутора из Србије биће преведена на руски.
  2. Сврха издавања зборника је истраживање историје и културе народа Русије и Србије, земаља словенског света, руско-српских односа.
  3. Руководиоци истражавачког рада ученика су професори историjе, књижевности и веронауке горе наведених школа: Муравјов А. Н. и Ширшова Н. J. (МОУ ООШ № 11), Ђорђе Бојанић (проф. историје), Дејан Јовановић (вероучитељ), Марија Ристић (проф. историје), Тања Цекић (проф. српског језика), Драгана Нешић (проф. српског језика).
  4. Организовање онлајн комуникације ученика у Русији и Србији преко Skype.

Ученици ОШ ,,Бубањски хероји" кроз међународни пројекат учествоваће у изради зборника истраживачких радова „Словенски мозаик“

У току другог полугодишта могућа је и сарадња са једном норвешком школом, што нас доста радује, наглашава Ђорђе Бојанић.

Дуга сарадња

Сарадња ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниш са руским школама  траје већ дужи низ година, а плод те заједничке сарадње су и десетак тематских документарних филмова и више скајп часова.

Дуга сарадња  ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниш са руским школама траје већ дужи низ година, а плод те заједничке сарадње су двадесетак тематских документарних филмова, са чиме се поносимо.

У току протеклих  година заједно смо, свако на свој начин, радили на изради документарних филмова, који су титловани и за руске ђаке и руску публику: (кликом на текст филма отворићете линк)…

– СТАЗАМА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

– ФИЛМ О ИСТОРИЈСКИМ, ВЕРСКИМ И КУЛТУРНИМ ДЕСТИНАЦИЈАМА ГРАДА НИША И ОКОЛИНE

-Срби који су обележили историју Русије

-Руски пуковник Рајевски

-Српска слава и руско испијање чаја

-Руски кнез Владимир

-Свети Сава као просветитељ  Српски  и његовом утицај у Русији

-Цар Николај  II и руско-српски односи почетком 20. века

-Рускa емиграцијa у Србији

Варваринска битка

Делиградска битка

Руска помоћ Србији кроз историју

Руска књижевност у Српским школама

–КРМЧИЈА ИЛИ НОМОКАНОН

–Гроф Сава Владиславић Рагузински

–140 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ЦРВЕНОГ КРСТА У НИШУ

–Милунка Савић

–Логор Црвени крст и Бубањ

–Ћеле кула 

Скајп час из историје и веронауке

–Скајп час из предмета историја

–ИСТОРИЈСКЕ, ВЕРСКЕ И КУЛТУРНЕ ТЕКОВИНЕ ГРАДА НИША И ОКОЛИНЕ

Скоро сви ови филмови су преведени на руски језик.

Печат дугогодишње руско – српске школске сарадње је и књига која је изашла 2019. која је обухватила целокупну сарадњу и рад под насловом ,,РУСКО- СРПСКА МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА ИЗ ПРЕДМЕТА ИСТОРИЈЕ И ВЕРОНАУКЕ“. Урађено је и допуњено издање 2020. год.

Циљ је увек исти, упознавање ученика широм Србије и Русије са различитим темама, у циљу проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције, наглашава Ђорђе Бојанић.

У протеклих осам година много тога је урађено кроз руско-српску међународну сарадњу, која траје и даље кроз корелацију предмета (историја, веронаука, географија, српски језик, музичко и ликовно), као пример добре праксе.

Back to top button