Занимљивости

Свечана академија поводом Дана победе; Вучић: Да лаж не победи истину

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да никада мање земаља није обележавао Дан победе над фашизмом, да се у нашем региону прекрајају чињеница и покушава да фалсификује историје и да је због тога, на свима нама да не кријемо истину, већ да о свему отворено говоримо, како се не би десило да лаж победи истину.

Вучић је своје обраћање на свечаној академији поводом Дана победе над фашизмом, почео стиховима “Крваве бајке” Десанке Максимовић, истичући да управо ти стихови, као и поема “Стојанка мајка Кнежопољка” Скендера Куленовића на најбољи начин описују трагедију српског народа и све што се догодило у Другом светском рату.

Тешко је говорити данас, јер иако сви данас у савременом свету желе да кажу како поштују жртве ужаса рата, велики део на сваки начин и по сваку цену, покушава да промени ток историје, да жртву прогласи за џелата, а џелата за жртву, поручио је председник Србије.

Иако се, каже, на академији чуло да све више земаља обележва и слави Дан победе, Вучић је истакао да са тим не може да се сагласи, јер је управо супротно.

Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

 

Суштински, никада мање земаља није обележавало Дан победе над фашизмом и наше је да не кријемо истину, већ да отворено о томе говоримо и не дозволимо да лаж победи ту истину, рекао је Вучић.

Он је истакао и да није случајно што се данас ниподаштава улога Црвене армије и баца под ноге чињеница да је за слободу Европе животе дало 22 милиона Совјета, највише Руса.

Онда није чудо ни што у нашем региону присуствујемо дневном прекрајању чињеница и покушају потпуног фалсификовања историје, рекао је Вучић.

Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

 

На свечаној академији поводом Дана победе над фашизмом у Народном позоришту, поред председника Србије, присуствују и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, министри у Влади Србије, Никола Селаковић, Бранко Ружић, Небојша Стефановић, Гордана Чомић, Александар Вулин, Дарија Кисић Тепавчевић, Златибор Лончар, Томислав Момировић, Јадранка Јоксимовић, Ненад Поповић и Маја Гојковић.

Присуствује и директор БИА Братислав Гашића, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и политички представници Срба са КиМ.


Додик: Обележавањем Дана победе против ревизије историје

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да не смемо пропустити обележавање победе над фашизмом због покушаја ревизије историје.

На свечаној академији Додик је рекао да морамо и да допунимо наше сазнаје о тим догађајима и навео да су Срби имали две савезничке војске, војску у отаџбини и народнослободилачку војску.

Тешке су наше победе, тешка је била победа и 1945. Много смо предака изгубили”, рекао је Додик и навео да су Срби систематски убијани и у Јасеновцу, Јадовну, Крагујевцу, Старом сајмишту и другим стратиштима.

Навео је да су Срби тамо били само зато што су Срби да су били на мети фашизма и усташтва НДХ за коју каже да је била озбиљна у намери да уништи Србе, да једну трећину прекрсти, једну трећину расели, а једну трећину убије

Тај монструм се хранио српском крвљу, рекао је Додик и навео да су преживели из Јасеновца остали да сведоче о монструозном плану да Срба нема.

Подсетио је и на прогон и највеће етничко чишћење Срба 90-их година прошлог века на овим просторима.

Наш народ има Републику Српску, али наш народ није сободан у Републици Српској и БиХ, под најездом смо истих оних који су нас два пута са својим оружјем и снагом напали у Првом и Другом светском рату, рекао је Додик, уз констатацију да Српској “лиферују” високе представнике који се руководе тиме да Србе претворе у Босанце и да се Срби одрекну своје славе и вере.

Уморио сам се од њих и њихових великих захтева и да нам говоре шта треба да радимо. Наш народ је уморан од тих великих који траже од нас да стално нешто доказујемо као да жртве Првог и Другог све рата нису довољне да објасне на којој смо страни, каже Додик.

Захвалио је председнику Србије Александру Вучићу што је омогућио, како је рекао, слободу да више знамо о нама и стратиштима српског народа.

Осећам се ужасно лоше кад одем у Сарајево, нисам добродошао тамо, јер се поносно осећам припадником српског народа, а не мрзим никога. И даље настављам да волим српски народ, Републику Српску и нашу Србију. Живела Република Српска, живела Србија и живео српски народ где год се налази, закључио је Додик.


Свечаност у Народном позоришту је организовао владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

 

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату – 9. мај, као државни празник у Србији, обележава се низом догађаја током викенда, од полагања венаца, преко концерата до ватромета, а тим поводом са Савске терасе уз највише војне почасти огласила се и почасна артиљеријска паљба.

Град Београд, Руски дом у Београду и Бесмртни пук поводом прославе Дана победе над фашизмом и обележавања 80 година од почетка Другог светског рата организовали су низ дводневних свечаности, уз подршку, бројних медијских партнера и организација посвећених неговању културе сећања.

Извор: Tanjug

Преузето ДНЕВНИК.РС

Back to top button