Занимљивости

21. АПРИЛА У 10.00ч: ЈАСЕНОВАЦ-ПАРАДИГМА СТРАДАЛНИШТВА

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА, 21. АПРИЛА У 10.00 : ЈАСЕНОВАЦ-ПАРАДИГМА СТРАДАЛНИШТВА (80 ГОДИНА УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА И УСПОСТАВЉАЊА УСТАШКИХ ЛОГОРА СМРТИ)

ЈАСЕНОВАЧКИ ЗАВЕТ У САНУ

НА АКАДЕМИЈУ ДОЛАЗЕ И:

ПОТПРЕДСЕДНИК НС РС ТВРДИШИЋ,

ПОСЛАНИЦИ

СМИЉА ТИШМА, најстарији посланик и најстарији живи дете логораш Јасеновца , (93године)

МИОДРАГ ЛИНТА, СНС

БРАТИСЛАВ ЈУГОВИЋ, СНС

ЖЕЉКО ТОМИЋ,СПАС

ВЛАДАН ГЛИШИЋ, самостални посланик

АМБАСАДОР ИЗРАЕЛА ЈАХЕЛ ВИЛАН

СПЕЦ ИЗАСЛАНИК АМБАСАДОРА РФ, ВЛАДЛЕН ЗЕЛЕНИН

СПЕЦИЈАЛНИ ГОСТ – ПРОМОЦИЈА КЊИГА

И СПЕЦИЈАЛНА ПОРУКА СОЛИДАРНОСТИ КОЈУ ЈЕ ДОНЕО ОД

ПРЕДСЕДНИКА ЛОГОРАША АУШВИЦА МОШЕ ХА ЕЛИОНА

ЗА ЛОГОРАШЕ ЈАСЕНОВЦА

ЗА ДОНОШЕЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ

И МАЈКЛА ФРОЈНДА, ПРЕДСЕДНИКА ДРУШТВА ИЗРАЕЛ СРБИЈА, ВОДЕЋЕГ НОВИНАРА ЈЕРУСАЛИМ ПОСТА

И ИНСТИТУТА ЗА ХОЛОКАУСТ ШЕМ ОЛАМ

ПРОФ. ДР ГИДЕОН ГРАЈФ, ВОДЕЋИ СВЕТСКИ ИСТОРИЧАР ХОЛОКАУСТА И ЕКСПЕРТ ЗА АУШВИЦ,

АУТОР ТРИЛОГИЈЕ  О ЈАСЕНОВЦУ, УСТАШКОМ КОНАЧНОМ РЕШЕЊУ И АЛОЈЗИЈЕ СТЕПИНАЦ – 101 РАЗЛОГ ЗАШТО НЕ МОЖЕ БИТИ СВЕТАЦ,

ЕНЦИКЛОПЕДИЈСКО ИЗДАЊЕ, КЊИГА КОМЕРЦ, ЧАК  2700 СТРАНА

ИЗ ДИЈАСПОРЕ

ИЗ АУСТРИЈЕ „СПОЈИ“ ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА АУСТРИЈЕ

ИЗ ХРВАТСКЕ ДРАГАН ЦРНОГОРАЦ, ПРЕДСЕДНИК САВЕЗА УДРУЖЕЊА ХРВАТСКЕ

ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, САША АЦИЋ, ПРЕДСЕДНИК УДРУЖЕЊА ЛОГОРАША ЈАСЕНОВАЦ, ДОЊА ГРАДИНА

АКАДЕМИЦИ

КОСТИЋ,

КРЕСТИЋ,

ЉУБОДРАГ ДИМИЋ,

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ

А 11 ДЕЦЕ МАЈЕ КОВАЧЕВИЋ ИЗ КРАЉЕВА УРУЧИЋЕ, МАЈКА ЈЕЛИ БУХАЧ РАДОЈЧИЋ, ПРАВОЈ ДАРИ ИЗ ЈАСЕНОВЦА ПО КОЈОЈ ЈЕ СНИМЉЕН ФИЛМ

, „КЊИГУ ПОДРШКЕ ЛОГОРАШИМА“

ПРЕДСЕДНИКУ САНУ, КОСТИЋУ БИЋЕ УРУЧЕНА ТРИЛОГИЈА ОД ПРОФ. ДР ГРАЈФА КАО ПОКЛОН ЗА БИБЛИОТЕКУ

21. АПРИЛА У 10.00ч: ЈАСЕНОВАЦ-ПАРАДИГМА СТРАДАЛНИШТВА
О Б Р А Ћ А Њ Е
Њ.Е. aмбасадорa Израела Јахелa Виланa
Свечана академија „Јасеновац – парадигма страдалништва (80 година од усташког геноцида и формирања логора смрти)“
СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА, Београд, 21. април 2021.Поштовани учесници Свечане академије,
Уважени представници последњег ешалона преживле деце логораша Јасеновца,Неизмерна ми је част што данас стојим овде, пред Вама  и учествујем у историјској Свечаној академији „Јасеновац – парадигма страдалништва (80 година од усташког геноцида и формирања логора смрти)“.

Постоје ужасне стварности историје које нико не сме довести у питање, искривити или порећи. Постоје ужасна трауматична сведочанства страдања, која   историја  мора да памти, ради сваке страдале жртве, и што је још важније, због будућности нашег цивилизованог света и цивилизацијских вредности.

Други светски рат написао је једно од најмрачнијих поглавља у људској историји, обележено злочином без преседана који су марљиво и дијаболично починили нацистичка Немачка и њени сарадници широм окупиране Европе – Холокауст.

Милиони Јевреја су брутално и систематски уништавани у логорима смрти Аушвиц-Биркенау, Треблинка, Мајданек, Собибор. Шест милиона мушкараца, жена, старaца, деце, беба, послато је у смрт само зато што су били Јевреји. Расни закони које су „представљени“ од стране нациста били су „категорични“. Морали сте да умрете јер сте носили жидовство у својим генима. Тако једноставно. Нема суда, нема пороте, нема одбране, нема изузетака.

„Јасеновац је био незапамћени логор смрти, ниједан сличан у целом свету није постојао“, рекао је бивши затвореник Мило Деспот у усменом интервјуу који је записао амерички Меморијални музеј холокауста. „Немци су ликвидирали затворенике на савремен начин, док је у Јасеновцу убијање било најокрутније – маљем, чекићем и ножем, најмање мецима“.

Дефиниције „Пакао звани Јасеновац“, „Аушвиц Балкана“ представљају одреднице које говоре о размерама окрутности и бруталности жртва – Срба, Јевреја, Рома, политичких и верских противника усташког режима, који је сарађивао са нацистима.

У холокаусту је убијено милион и по јеврејске деце. Сама ова бројка чини Холокауст злочином без премца, „јединственим“ по својој неморалности и опакости.

Када сам гледао филм „Дара из Јасеновца“, први пут сам видео да је то била судбина и друге деце.

Десетогодишња Дара, доведена у камп са породицом, морала је да одрасте преко ноћи како би спасила бебу, након што су јој мајка и старији брат свирепо убијени; Драго ми је што ћу данас упознати Јелену Бухач Радојчић, преживело дете логораша Јасеновца, по којој је снимљен филм, као и друге, још увек живе логораше Јасеновца.

Седамнаестогодишњи Ервин Миллер, депортован са породицом 1941. године, успео је да преживи страхотне четири године и успео да побегне  непосредно пред коначну ликвидацију логора и исприча причу кроз своју књигу „Пакао звани Јасеновац“;

Свака жртва, свака прича заслужује памћење.
Свака жртва је имала име, породицу, пријатеље, снове и наде. Свакој је био украден живот.
Помислимо само колико је живота свако од њих могао да створи, колико је научника, уметника, светских лидера свет изгубио.

Данас је важно памтити више него икад, данас када  смо суочени са ревизионизмом и прекрајањем историје. Од виталног је значаја подучавати и образовати младе како би се спречио сваки такав покушај ревизионизма и како се холокауст никада више не би десио.

Штавише, како је преживелих све мање са сваком годином која пролази, наша је обавеза да испричамо њихове приче.

Нажалост, антисемитизам, мржња, расизам, нетрпељивост, засновани на етничкој припадности или верском убеђењу, нису нестали из наших друштава. Стога, младе генерације треба пажљиво образовати да разумеју, прихвате и чувају цивилизацијско достигнуће „ јединство у различитостима“. У толеранцији, помирењу и суживоту лежи снага нашег цивилизованог света.

У складу са тим, желео бих да се захвалим Влади Републике Србије на усвајању Закона о Старом Сајмишту и надам се да ће ускоро бити успостављен Истраживачки центар који ће чувати приче, податке, сећања. Надам се да ће се исто догодити и у Јасеновцу.

Пре 76 година живот, истина и нада надвладали су зло и таму Другог светског рата.
НИКАДА ВИШЕ је обећање које смо дали нашим прецима који су страдали у страхотама Другог светског рата. НИКАДА ВИШЕ је наслеђе које остављамо својој деци и будућим генерацијама.

ОБРАЋАЊЕ

СЛАВКА МИЛАНОВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА

УДРУЖЕЊА ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА

САНУ, СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА, 21. АПРИЛ 2021. ГОДИНЕ

Поштовани ПРИЈАТЕЉИ ПОСЛЕДЊЕГ ЕШАЛОНА ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА,

Дозволите да поздравим СВЕ ВАС, ЕКСЕЛЕНЦИЈЕ АМБАСАДОРЕ,

ПРЕДСЕДНИКА САВЕЗА ЈЕВРЕЈСКИХ ОПШТИНА СРБИЈЕ,

РАБИНА,

АКАДЕМИКЕ СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА, НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ

А ПОСЕБНО ПРЕДСТАВНИКЕ САВЕЗА СРПСКИХ УДРУЖЕЊА ИЗ ХРВАТСКЕ КОЈИ СУ, КАО И ПРЕДСТАВНИЦИ УДРУЖЕЊА ЈАСЕНОВАЦ ДОЊА ГРАДИНА, ДОПУТОВАЛИ ИЗ ВУКОВАРА И БАЊА ЛУКЕ

КАО И ПРОФ. ДР ГРАЈФА КОЈИ ЈЕ СПЕЦИЈАЛНО ДОПУТОВАО ИЗ ИЗРАЕЛА ДА НАС ПОДРЖИ И ПРЕНЕСЕ ПОДРШКУ НАШИХ ПРИЈАТЕЉА ЛОГОРАША АУШВИЦА

И ПРЕДСЕДНИКА МОШЕ ХА ЕЛИОНА

 И ПРЕДСЕДНИКА ПРИЈАТЕЉСТВА ИЗРАЕЛ-СРБИЈА МАЈКЛ ФРОЈНДА, ВОДЕЋЕГ НОВИНАРА ЈЕРУСАЛИМ ПОСТА

МОЛИМ ЈЕДАН ВЕЛИКИ АПЛАУЗ ЗА ЊИХ И ЊИХОВУ СОЛИДАРНОСТ.

Хвала Вам што сте  ДАНАС ДОШЛИ НА СВЕЧАНУ АКАДЕМИЈУ ПОСЛЕДЊЕГ ЕШАЛОНА ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА.

ДАНАС НЕЋЕМО ПОДНОСИТИ ИЗВЕШТАЈ ШТА ЈЕ УДРУЖЕЊЕ ДО САДА УРАДИЛО. УРАДИЛИ СМО МНОГО ТОГА У ПРОТЕКЛИМ ДЕЦЕНИЈАМА, АЛИ НИСМО ЗАВРШИЛИ СВОЈУ МИСИЈУ. НИСМО УСПЕЛИ ДА СЕ ДОНЕСЕ РЕЗОЛУЦИЈА О УСТАШКОМ ГЕНОЦИДУ.

ДАНАС, НА 80ТУ ГОДИШЊИЦУ ОД УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА СТОЈИМО ПРЕД ВАМА СА МОЛБОМ ДА НАМ ДОЗВОЛИТЕ ДА РЕЗОЛУЦИЈА О УСТАШКОМ ГЕНОЦИДУ ДОЂЕ БАР НА ДНЕВНИ РЕД НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ.

До сада смо покушали 2 пута, 2016 и 2017 да се у Парламенту донесе акт осуде усташког геноцида НДХ, када смо прикупили и предали чак 54 000 потписа.

 Обавештавамо Вас да смо 16. марта 2021. на писарници Народне скупштине Србије покренули поново, вероватно „последњи пут“, због ковида 19 који узима свој данак, као и биолошки сат, јер нас гази девета деценија живота, а  поводом 80 година од оснивања 47 усташких логора и успостављања НДХ чиме је почео усташки геноцид, као један од највећих геноцида у историји 20. века. Организације и појединци из земље и света, овога пута око 760 000 подржали су наше напоре, АЛИ, ето, ОПЕТ ЈЕ КОМПЛИКОВАНА СИТУАЦИЈА У РЕГИОНУ, КАО И ОБИЧНО. И ОПЕТ БИ СРБИЈА ДА „ОДЛОЖИ“ ОНО ШТО СУ И ДРУГИ ОДЛАГАЛИ 80 ГОДИНА, А ТО ЈЕ ДОНОШЕЊЕ АКТА О ОСУДИ УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ.

Не бих желео да се ПРОТУМАЧИ НАША УПОРНОСТ КАО НЕЗАХВАЛНОСТ ЗА СВЕ ШТО ЈЕ ДО САДА У ПРОТЕКЛИХ НЕКОЛИКО ГОДИНА УРАЂЕНО, НИТИ СМО НЕОБАВЕШТЕНИ О ПРИТИСЦИМА КОЈЕ МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ВРШИ НА СРБИЈУ.

НАКОН 30 ГОДИНА САТАНИЗАЦИЈЕ СРБИЈЕ, МЕДИЈСКОГ РАТА, СТРАДАЊА, ТЕШКО ЈЕ ПОДИЋИ СЕ, УСПРАВИТИ СРБИЈУ И ВРАТИТИ ДОСТОЈАНСТВО ЊЕНИМ ОГРОМНИМ ЖРТВАМА.

ЗАХВАЛНИ СМО ПРЕДСЕДНИКУ ВУЧИЋУ НА НАТЧОВЕЧАНСКОМ НАПОРУ ДА Културу Сећања врати на Председничку Агенду Републике Србије.

Никада нећемо заборавити што ЈЕ ОБЕЛЕЖАВАЊЕМ ВАЖНИХ ДАТУМА СТРАДАЊА СРБА  усправио Србију  и вратио јој самопоштовање и пијетет за ОГРОМНЕ жртве ЗБОГ КОЈИХ СЕ ДЕСИЛА ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА. Знате 1800 нас и Британаца било је по 7 милиона. Данас је њих 70 милиона, а нас нема ни 7 милиона.

Хвала и Влади и Председнику за одржавање заједничке комеморације у Доњој Градини у част Јасеновачких мученика. Дозволите да  се у име логораша, посебно захвалимо за ПРВИ ИГРАНИ филм „Дара из Јасеновца“ и на свему што чините да се мучеништво у НДХ не заборави и што сте подржали прву и највећу  Изложбу у Уједињеним нацијама  „Јасеновац-право на незаборав“, као и научни подухват светски признатог израелског експерта за Холокауст проф. др Грајфа  КОЈИ ЈЕ ДАНАС СА НАМА, да напише 2700 страница мултидисциплинарне тротомне Трилогије -Енциклопедије усташког геноцида.

Нас логораша је остала још само неколицина. Пре короне било је око 300, нисмо се скоро пребројавали. На жалост, дошло је и време, да на 80ту годишњицу усташког геноцида и формирања 47 усташких логора 1941. године, у име последњег ешалона преживелих деце логораша Јасеновца, који су сада у деветој деценији живота, замолим да нам помогнете да испуни МО ЈАСЕНОВАЧКИ ЗАВЕТ, да ЗАВРШИМО ЖИВОТНУ МИСИЈУ.

Биолошки сат откуцава и ПОЛАКО, АЛИ СИГУРНО НЕСТАЈЕМО.

ПОМОЗИТЕ нам да дамо свој допринос за  ОЧУВАЊЕ ЈАСЕНОВАЧКОГ СТУБА ИДЕНТИТЕТА СРПСКОГ НАРОДА И ДА ИСПУНИМО ЈАСЕНОВАЧКИ ЗАВЕТ. У име стотина хиљада оних који више немају свој глас, дозволите да будемо њихов глас!

ДРАГИ ПРИЈАТЕЉИ, АКАДЕМИЦИ, ПОСЛАНИЦИ, НОВИНАРИ, Пружите Вашу драгоцену подршку за  доношење Резолуције о усташком геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима  и проглашење  Дана геноцида над Србима у 20. веку,  да ОВОГ АПРИЛА доживимо, заједно са Вама, усвајање овог акта, ИЛИ БАР НА ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ И ДАН ЕВРОПЕ 09. МАЈА , КАДА ЈЕ САДА, НА ЖАЛОСТ ВЕЋ ИЗВЕСНО ДА  на Дан херојског пробоја голоруких логораша Јасеновца, 22. АПРИЛА, КАДА СМО ТРАЖИЛИ ДА СЕ УСВОЈИ ТА ИСТОРИЈСКА РЕЗОЛУЦИЈА ТОГА НЕЋЕ БИТИ.

ЗАТО, СУТРА У ПЕТ МИНУТА ДО ДВАНАЕСТ У МЕДИЈА ПРЕС ЦЕНТРУ ЗАКАЗАЛИ СМО ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈУ ДА ИЗРАЗИМО НЕЗАДОВОЉСТВО И ДА ПОНОВИМО АПЕЛ НАРОДНИМ ПОСЛАНИЦИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ДА СЕ РЕЗОЛУЦИЈА СТАВИ НА ДНЕВНИ РЕД.

 СНИМИЛИ СМО Наш видео апел, АЛИ НЕМА ПРЕВИШЕ ИНТЕРЕСОВАЊА ДА СЕ  ЕМИТУЈЕ. ЗАТО СМО РЕШИЛИ ДА ВАМ ГА ДАНАС ПРИКАЖЕМО И ДА СЕ ЗАХВАЛИМО СВИМ ЉУДИМА ДОБРЕ ВОЉЕ И ЕНТУЗИЈАСТИМА КОЈИ СУ ИМАЛИ СТРПЉЕЊА ДА СА НАМА РАДЕ И НАПРАВЕ ГА ЗА ИСТОРИЈУ.

Свесни смо изазова пред којима се налази Србија у овом тренутку, али време изазова неће никада нестати. Под бомбама је донета РЕЗОЛУЦИЈА О КОСОВУ 1244, данас не падају бомбе, ПРИТИСЦИ ПОСТОЈЕ, ето ТУ ЈЕ И КОРОНА, АЛИ МИ СЕ БОРИМО ДА ЗНАТЕ ДА И МИ ПОСТОЈИМО И ДА СМО ЈОШ ЖИВИ, А ДА ЈАСЕНОВАЧКИ ЗАВЕТ НИЈЕ ИСПУЊЕН. ВИДИТЕ, ако су Руанда из Африке, као и  Јермени успели да изборе Резолуције и Дан геноцида за страдање својих народа, надамо се да ће и Србија имати довољно снаге да учини исто за свој народ ОВЕ ГОДИНЕ ПОВОДОМ 80 ГОДИНА ОД ГЕНОЦИДА.

Аустријска Влада и Светски јеврејски конгрес већ су осудили својим актима усташки геноцид, а антифашисти у Загребу траже закон о забрани употребе усташког поздрава и симбола. ДОЗВОЛИТЕ ДА ПОЗДРАВИМ НА ДАНАШЊИ ДАН ПАВУ МОЛНАР, ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА, АКО ЈЕ ЖИВА и ФРАЊУ ХАБУЛИНА вођу антифашиста Хрватске да истрају у својим напорима да се не заборави страдање у Јасеновцу свих АНТИФАШИСТА који су били против УСТАШКЕ ИДЕОЛОГИЈЕ МРАКА. Неки су били само БЕБЕИЛИ деца, који нису знали да кажу ни МАМА, А ВЕЋ СУ БИЛИ ПРОГЛАШЕНИ ЗА НЕПРИЈАТЕЉЕ, ЗБОГ ГРЕХА РОЂЕЊА, ЈЕР СУ СЕ РОДИЛИ КАО СРБИ, ЈЕВРЕЈИ ИЛИ РОМИ.

Народна скупштина је 2010 донела Декларацију о злочину у Сребреници, Србија сваке године обележава Међународни Дан Холокауста и поштује жртве Јевреја и свих других народа .  У Републици Српској је 2016 донета Декларација о геноциду НДХ, а у Израелу је донета 2019 Јерусалимска декларација о Јасеновцу. Српски парламент није до сада донео ни један акт осуде усташког геноцида, који касни 80 година.

Пред наш одлазак са овога света, последњи ешалон логораша Јасеновца, моли свог Председника Републике, Председника Народне скупштине, НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ и СВОЈ НАРОД да нам омогући да оставимо ЗАВЕШТАЊЕ српском роду И ИСПУНИМО ЈАСЕНОВАЧКИ ЗАВЕТ, кроз доношење акта у највишем законодавном телу Републике Србије и да држава стане иза нас, да на тај начин спречи да нама и нашим потомцима надаље не би вређали осећања и наносили душевни бол и патњу  ревизијом историје.

 Још смо живи. Сећамо се и можемо да посведочимо да усташки геноцид није био „српска митоманија, српска пропаганда нити српска измишљотина“. Јасеновац се заиста догодио, као што се и Аушвиц догодио.

Не желимо да се нашој деци намеће „крст геноцидног народа“, када је само у 20. веку, најмање 3 пута извршен геноцид над Србима, а Србију из региона и шире називају „ злочиначком и геноцидном“. Наша је дужност да се боримо до последњег даха за истину.

            Наиме, овога априла   обележено је 80 година од нацистичког бомбардовања Београда 06. априла 1941, а  08. априла обележен је јеврејски дан комеморације Yom Hashoa,  у суботу 10. априла навршило се 80 година од  успостављања НДХ и почетка усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима, а 28. априла је масакром у Гудовцу код Бјеловара започето „усташко коначно решење“ 6 месеци пре „нацистичког коначног решења“ које се одиграло у Бабином Јару у Украјини, а  22. април је Дан када се сећамо херојског пробоја голоруких логораша Јасеновца.

У нади да ће се од ове године на 80-ту годишњицу усталити АПРИЛСКИ ПОМЕН ЖРТВАМА УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА НДХ код Небојшине куле, и КОНАЧНО ДОНЕТИ РЕЗОЛУЦИЈА О УСТАШКОМ ГЕНОЦИДУ И ПРОГЛАСИТИ 28. АПРИЛ ЗА ДАН ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА У 20. ВЕКУ, уважени ПРИЈАТЕЉИ ПОСЛЕДЊЕГ ЕШАЛОНА ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА,  и овом приликом примите изразе дубоког поштовања за све што чините на заштити Културе Сећања на страдање Срба, Јевреја и Рома у НДХ .

            Молимо Вас,  подржите ПОСЛЕДЊИ ПРОБОЈ ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ.

Уважени пријатељи последњег ешалона

логораша Јасеновца,

Потпредседниче Народне скупштине,

Ваша Светости,

Уважени Рабине,

Поштоване Екселенције, амбасадори,

Уважени академици Српске академије наука и уметности,

Посебно поздрављамо данас присутне НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ

Данас је 21 април, дан уочи 22. априла, када су пре 76 година голоруки логораши Јасеновца кренули у херојски, али самоубилачки пробој. Они нису имали среће да их ослободи Црвена Армија као што је то био случај са Аушвицом, 27. јануара 1945. Напротив, логор Јасеновац трајао је још пуних 5 месеци после ослобођења Аушвица.

На данашњој Свечаној академији нећемо подносити извештај о томе шта је Удружење логораша Јасеновца у протеклом периоду у деценијама свог постојања урадило, а шта није. Ми смо махом у деветој деценији живота, није нам много тога остало да урадимо и да се надамо. Али, драго ми је што сам имао прилике да 09. априла будем примљен код председника Србије. Председник Вучић је ПРВИ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ КОЈИ СЕ РУКОВАО СА ПРЕДСЕДНИКОМ УДРУЖЕЊА ЛОГОРАША ЈАСЕНОВАЦ. Захвални смо на указаној почасти и указаној подршци. 

Данас смо ту да ВАС ПОДСЕТИМО ДА СМО 16. МАРТА ПОДНЕЛИ РЕЗОЛУЦИЈУ О УСТАШКОМ ГЕНОЦИДУ НА ПИСАРНИЦУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ. ДА ВАМ КАЖЕМО ДА ОСУДУ УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА ЧЕКАМО 80 ГОДИНА. да овлашћени предлагачи су НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ. И ДА ЧЕКАМО ПОЛИТИЧКИ КОНСЕНЗУС ДАНАШЊЕГ САЗИВА ПАРЛАМЕНТА ДА БИ СЕ РЕЗОЛУЦИЈА СТАВИЛА НА ДНЕВНИ РЕД И УСВОЈИЛА

И ПРОГЛАСИО 28. АПРИЛ ЗА ДАН ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА У 20. ВЕКУ.

 Подсећамо да је 2021. године 80 година од почетка Другог светског рата и оснивања усташких логора на територији тзв. НДХ, односно 80 година од „усташког коначног решења“ које се догодило 6 месеци пре нацистичког коначног решења 28. априла 1941. године у Гудовцу код Бјеловара, што овим догађајима даје нарочиту политичку димензију, а 2021 годину ИСТОРИЈСКОМ.

СРБИЈА, НИ МИ, ЛОГОРАШИ, НЕ МОЖЕМО ВИШЕ ДА ЧЕКАМО.

Усвојимо Резолуцију о усташком геноциду, иако са 80 година закашњења, бар да знамо да смо испунили своју мисију према онима којих више нема, али и према Вама, и онима који долазе после да се НЕ ЗАБОРАВИ. 

Подржите нас, јер ЈОШ СМО ЖИВИ. СЕЋАМО СЕ! НАМА НИКО НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ ДА ЛАЖЕМО И ДА ЈАСЕНОВЦА НИЈЕ БИЛО!

Молим ПОСЛАНИКЕ и политичке елите да нам не објашњавају да НИЈЕ ПРАВИ ТРЕНУТАК. да је ситуација у региону КОМПЛЕКСНА. ПА УВЕК ЈЕ БИЛА.

Већ 80 година НИЈЕ ТРЕНУТАК.

Немојте нама објашњавати зашто питање ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА НИЈЕ НА ДНЕВНОМ РЕДУ, објасните ТО својој деци! ОБЈАСНИТЕ УНУЦИМА И ПРАУНУЦИМА ДА МОРАЈУ ДА НОСЕ „ КРСТ ГЕНОЦИДНОГ НАРОДА“ ЈЕР НИСУ БИЛИ У СТАЊУ ДА СЕ ОДУПРУ И ПОДРИГНУ СТУБ ИДЕНТИТЕТА И САЧУВАЈУ ГА ДА БИ НАША ДЕЦА ХОДАЛА УСПРАВНО.

ОБЈСНИТЕ СВОЈОЈ МАЈЦИ И ОЦУ, КОЈИ СУ НАШИХ ГОДИНА да, зато, што данас, 2021 у априлу, на 80ту годишњицу нисмо били спремни, да ће можда неки други ОПЕТ бити  „спремни“.

НА БАЛКАНУ НАМ ТРЕБА СУШТИНСКИ СУЖИВОТ И ДОБРОСУСЕДСТВО, ДРЖАВА И НАРОД НЕ МОГУ ДА ИДУ НА МАРС, ВЕЋ МОРАЈУ ДА НАЂУ ФОРМУЛУ ДА ЖИВЕ ЈЕДНИ СА ДРУГИМА ИЛИ БАР ЈЕДНИ ПОРЕД ДРУГИХ.

ТРЕБА ДА ИМАМО СНАГЕ ДА СЕ СУОЧИМО СА ПРОШЛОШЋУ, ДА БИСМО ИМАЛИ БУДУЋНОСТ ЗА НАШУ ДЕЦУ У РЕГИОНУ КОЈА ИМАЈУ ПРАВО НА БЕЗБРИЖНО ДЕТИЊСТВО КОЈЕ ЈЕ НАМА БИЛО ОДУЗЕТО.

Истина је важна за садашњост и будућност. Зато морамо да памтимо и да поштујемо све жртве, али и да поштујемо и своје, јер српске жртве нису жртве другог реда, а наша деца треба да памте ОГРОМНЕ жртве српског народа, А НЕ ДА ИХ ДРУГИ НАЗИВАЈУ ПРИПАДНИЦИМА „ЗЛОЧИНАЧКОГ И ГЕНОЦИДНОГ НАРОДА“. Па у 20. веку је бар 3 пута извршен ГЕНОЦИД НАД СРБИМА.

Зар треба да будемо ГЛУВОНЕМИ И ДА ЋУТИМО.

Дозволите нам да ДОЖИВИМО ОСУДУ УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА КРОЗ ИСТОРИЈСКИ АКТ СКУПШТИНЕ.

ПОДРЖИТЕ ПОСЛЕДЊИ ПРОБОЈ ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА.

захвалан,

у име СВИХ ЛОГОРАША НДХ, А ПОСЕБНО ЈАСЕНОВЦА,

ВАШ ЧИКА ГОЈКО РОНЧЕВИЋ МРАОВИЋ

УДРУЖЕЊЕ ЛОГОРАША И ПОТОМАКА „ЈАСЕНОВАЦ“ – БЕОГРАД

INMATES ASSOCIATION „JASENOVAC“ – BELGRADE

Савски трг бр. 9/IV, 11000 Београд, Република Србија; тел: 064/063-6391; e-mail: logorasi4145@gmail.com

Београд, 15. април 2021.

С А О П Ш Т Е Њ Е

У Српској академији наука и уметности, биће одржана Свечана академија последњег ешалона логораша Јасеновца, у среду, 21. априла  у 10.00 часова:  „Јасеновац-парадигма страдалништва  (80 година од усташког геноцида и успостављања усташких логора смрти)“.

Свечана академија посвећена је 80-тој годишњици почетка „усташког коначног решења“ и почетка усташког геноцида  формирањем  усташких логора смрти, међу којима и Јасеновца,  једног од најбруталнијих и најозлоглашенијих у Другом светском рату.

Скуп ће поздравити председник САНУ Владимир Костић, уводничари су академик Матија Бећковић и академик Василије Крестић, а специјални гост  проф. др Гидеон Грајф, експерт за Холокауст, носилац Сретењског одликовања и почасни члан Удружења логораша Аушвиц-Биркенау и Удружења логораша Јасеновац, који ће за ову прилику допутовати из Израела и представити своју Трилогију (о Јасеновцу, „усташком коначном решењу“ и Алојзију Степинцу), као и потомак Николе Тесле, господин Лазар Косановић.

Позив је упућен и Председнику Републике Србије и Народне скупштине, као и Његовој Светости Патријарху српском Порфирију, амбасадору Руске Федерације и Израела, као и председнику Савеза јеврејских општина Србије, рабину и Ромској заједници у Србији.

Свечана академија одржава се у склопу кампање коју је покренуо чика Гојко Рончевић Мраовић, преживело дете логораш Јастребарског, у име последњег ешалона преживелих логораша усташких логора смрти у НДХ,  ради доношења Резолуције о усташком геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима,  а чије усвајање се очекује 22. априла на Дан херојског пробоја голоруких логораша Јасеновца.

Хвала Вам што ћете извештавањем са овог догађаја ПОДРЖАТИ ПОСЛЕДЊИ „ПРОБОЈ“ НЕКОЛИЦИНЕ ПРЕОСТАЛИХ ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ.

П р е д с е д н и к

Славко Милановић,

преживело дете логораш Јасеновца

ЕВО, ДЕЦА НАЈБОЉЕ ЗНАЈУ СТА ЈЕ ТО ГЕНОЦИД И “ЈАСЕНОВАЦKИ ЗАВЕТ”. МАМА МАЈА ВРЛО ЛЕПО ОДГАЈА СВИХ ЈЕДАНАЕСТОРО СРПЦАДИ.

СТЕТА СТО НИСИ БИО ДАНАС НА АKАДЕМИЈИ. БИЛО ЈЕ ЗА НЕЗАБОРАВ.

ПОРУКА ПОДРШКЕ ПОСЛЕДЊЕМ ПРОБОЈУЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА

ОД 11 КОВАЧЕВИЋА И 12тог, МАЈКА МАЈЕ

Ми, Ковачевићи

желимо да подржимо Децу логораше Јасеновца да испуне „Јасеновачки завет“.

.Наша мама,  Маја каже, сине,Јасеновачки завет је за Србе исто што и Косовски завет .

Пре 80 година, 1941. године, ове баке и деке, били су деца, као ми ,данас и преживели су логор Јасеновац .

Неке чике су их мрзели зато што су Срби . И ја сам Србин.

Мама нас учи и увек каже ми смо „Теслин народ“ и нисмо „геноцидан народ“ .

Нисам разумео шта значи та реч „геноцид“ .

Каже мама, то је кад један народ убија други народ и децу и жене и бабе и старце и све људе ,само зато што смо Срби.

А ја, ето, мислим да је бити Србин лепо.

Ето, наш Србин, Новак Ђоковић, шампион у тенису ,ето, Тесла просветлио човечанство.

Мени је много  драго  што ћу данас упознати чика Лазу, потомка Николе Тесле и мајка Јелу, праву Дару из Јасеновца

.Ето, зато, ми Ковачевићи, једанаесторо деце, овде присутних и наша мајка,

пружамо подршку да се усвоји то да ми нисмо криви што смо Срби,  јер ми смо само деца , а и ове баке и деке били су само деца .

Зато, примите књигу подршке нас Ковачевића.

ДА СЕ НЕ ПОНОВИ

И ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

КЊИГУ СА ЦРТЕЖИМА И ПОРУКАМА у ИМЕ 11 КОВАЧЕВИЋА УРУЧИЛИ СУ:

Михајло (11 година)

Јован (7година)

Ружица (4године)

 

Извор КРАЉЕВСКЕ НОВИНЕ

Back to top button