Срби Хрватске

Линта: Хрватска – држава у којој се величају и славе ратни злочинци, а српске жртве умањују, прешућују и ниподаштавају

Линта још једном позива Тужилаштво за ратне злочине у Београду да коначно покрене истраге и подигне оптужнице против наредбодаваца и починиоца бруталних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима у злочиначкој акцији “Бљесак” али и у осталим злочиначким акцијама хрватске војске и полиције на подручју западне Славоније током 1991. године.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је злочиначка акција „Бљесак“ била завршни чин етничког чишћења Срба из западне Слaвоније.

Хрватске оружане снаге су 1 .маја 1995. године извршиле агресију на српску област западна Славонија која је била под заштитом Уједињених нација. Током и послије злочиначке акције „Бљесак“ су убијене или нестале 283 особе, од којих 114 цивила.

Линта напоње да се не смије заборавити чињеница да је већина Срба из западне Славоније протјерана до краја 1991. године у злочиначким акцијама Откос, Оркан и Папук.

„Нико од хрватских генерала који су  извели акцију „Бљесак“ није одговарао пред Хашким трибуналом нити пред домаћим правосуђем. Бројне чињенице показују да је хрватско правосуђе етнички мотивисано чији је циљ да процесуира што већи број припадника војске и полиције Републике Српске Крајине на основу лажних исказа свједока сарадника да би се оправдала брутална лаж о великосрпској агресији. То јасно показује да је Хрватска држава у којој се величају и славе ратни злочинци а српске жртве умањују, прешућују и ниподаштавају“, наводи се у саопштењу.

Линта још једном позива Тужилаштво за ратне злочине у Београду да коначно покрене истраге и подигне оптужнице против наредбодаваца и починиоца бруталних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима у злочиначкој акцији „Бљесак“ али и у осталим злочиначким акцијама хрватске војске и полиције на подручју западне Славоније током 1991. године.

Како је казао, „крајње је вријеме да се наше Тужилаштво за ратне злочине крене да процесуира бројне злочине који су почињени против Срба, а не да се само бави злочинима које су починили припадници српских снага.“

„Апсолутно је неприхватљиво и срамно да је Тужилаштво за ратне злочине у претходних 18 година свог постојања подигло само једну оптужницу и то против само једног припадника хрватских формација за ратне злочине против Срба током грађанског рата у Хрватској. Оваквом динамиком нашем Тужилаштву за ратне злочине би требало хиљаде година да процесуира велики број припадника хрватских паравојних и војних снага који су почили бројне и свирепе злочине против нашег народа“, поручио је Линта.

Извор: ИН4С

Back to top button