Ђорђе БојанићСпоменици

Бојанић: Нови средњовековни споменик у Београду, после Немање уздигао се и споменик деспота Стефана Лазаревића

Споменик културе је сведочанство националне историје и развоја, за чије очување постоји јавни интереса од националног значаја. Овакав споменик културе је сведочанство протеклих времена и својим изгледом пружа податке о времену свог настанка и постојања. Сваки споменик означава територију једног народа као што чине и верски објекти. Камо среће да их имамо још више

После грандиозног споменика Стефану Немањи, Београд је добио још један средњовековни споменик у част деспоту Стефану Лазаревићу, на углу улица Булевара Деспота Стефана, Дринчићеве и Палмотићеве улице, а његова висина износиће 4.09 метара.

Витез који је од Београда направио престоницу.

Споменик су данас открили су министар спољних послова Никола Селаковић и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Академик Светомир Арсић Басара, аутор скулптуре  деспота Стефана је  представио са мачем у десној руци, док у левој држи књигу. Таква симболичка описује деспота Стефана Лазаревића са две најбитније историјске улоге које је имао – великог владара и моћног витеза, и војсковође и књижевника.

Хвала Богу да се по том питању мења ситуација, полако се ослобађамо тих комунистичких стега којима смо оковани деценијама.

Па данас, ето имамо и оно што нисмо смели да имамо деценијама (да некога не повредимо) споменик деспоту Стефану Лазаревићу и Стефану Немањи, тако грандиозан… отуда и толике расправе на друштвеним мрежама око истих… али џабе, он ће пркосити, подсећати и красити нашу престоницу вековима и нико се неће сећати ових расправа, али ће подсећати на период владавине Немањића и Српске деспотовине, што је и главни циљ.

Морамо да научимо да похвалимо оно што је од националног значаја за све нас, овде нема места политичком мешетарењу.

Надам се, да на овоме нећемо стати, ово су улагања у будућност и за овакве инвестиције морамо имати новца.

Бојанић: Нови средњовековни споменик у Београду, после Немање уздигао се и споменик деспота Стефана Лазаревића
Споменик, деспот Стефан Лазаревић

Споменик деспоту Лазаревићу већ постоји на Калемегдану, бронзана статуа налази се на платоу Горњег града Београдске тврђаве, која је постављена 1981. год.

Приредио, Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button