Православље

ПРОТА СТЕВА… ХИЛАНДАР ЋЕ ЗАРАСТИ У ТРАВУ АКО СЕ ПАЦОВИ НЕ ОГРАНИЧЕ НА СВОЈЕ ЈАЗБИНЕ

Када је прота Стева Димитријевић стигао на Хиландар у новембру 1905.г. као референта за хиландарска питања при Генералном конзулату Краљевине Србије у Солуну, Хиландар је био на ивици пропасти. Требало је сиротом Проти огромно умеће, стрпљење и здрава памет, да рашчисти хаос на Хиландару, који су створили малешевци и бугараши, а које је плаћала Српска влада из Београда, како би била сачувана та највећа Србинова светиња. У једном свом извештају са Хиландара прота Стева пише конзулу Србије у Солуну Владимиру Љотићу о лоповлуцима у Хиландару:

” Парнице Хилендарске биле су увек највећи извор за богаћење и крађу оних који су слати, да се суде и да се заступа манастир. Кад нема парнице , стварају је чим осете неку пару у каси. За мање спорове са Ерсовцима обично шаљу Панарета или Мојсеја. Први као какав доктор, већу пажњу обрати на лечење света, а остало што му остане времена, на прављење погодба са Грцима.

Нађе се ко ће да се тужи, ко да сведочи и за све уговори. Чим се врати у манастир Панарет онда се одмах зна, да ће кроз који дан доћи неки Грк, да саопшти, како је тај и тај заузео манастирску змељу или тужио манастир, па се нуди да он сведочи или иначе што учини у корист манастира. Забринути оци прихватају понуду, одреде 20, 30, и више лира за парничење, поткупљивање сведока и потказивача.

За тај посао се пошаље Панарет или Мојсеј, који где даду лиру у рачун ставе две и тако се богате, а манастир пропада. Остали саборни знају, да онај ко који иде добро наплати свој пут и труд, али морају то да учине, да би ови оставили њима ћелиоте, андипросопства и друге положаје и прилике у којима се наплаћује. И тако систематично рука руку мије, али Хилендар пропада и зарашће га трава, ако се ови пацови не ограниче на њихове јазбине, а главна брига узме потпуно у наше руке. Зато, молим Вас учините све што можете. Да се и тој парници учини крај, и бар једна рубрика крађа заврши.”

ПРОТА СТЕВА... ХИЛАНДАР ЋЕ ЗАРАСТИ У ТРАВУ АКО СЕ ПАЦОВИ НЕ ОГРАНИЧЕ НА СВОЈЕ ЈАЗБИНЕ
Пристаниште Јованица

НАЈЛЕПШЕ ПРИСТАНИШТЕ НА СВЕТОЈ ГОРИ – ЈОВАНИЦУ (ИВАЊИЦУ) ПРОДАЛИ СУ РУСИМА ПОХЛЕПНИ ХИЛАНДАРСКИ МОНАСИ – ТУЂИНИ, КОЈЕ ЈЕ ПЛАЋАЛА СРБСКА ВЛАДА – А МЕЂУ ТИМ ЛОПУЖАМА ХИЛАНДАРСКИМ ЈЕ БИО И СЕКРЕТАР МАНАСТИРА ХИЛАНДАРА СРБИН ДР ПЕТАР ЛАЗАРЕВИЋ.

ДА ЛИ ЈЕ ПОТРЕБАН БИЛО КАКАВ КОМЕНТАР?

Приредила, Зорица Пелеш

Back to top button