Занимљивости

ПРОМОВИСНА КЊИГА “БУГАРИ У ИЗВЕШТАЈИМА АРЧИБАЛДА РАЈСА 1915-1918” У НИШУ 

Промоција збирке докумената „Бугари у извештајима Арчибалда Рајса 1915-1918.” у издању Српског културног центра „Ћирилица” из Београда одржана је данас у препуној сали Дома Војске – Ниш. О књизи су говорили проф. др Дејан Антић историчар са Филозофског факултета Универзитета у Нишу, проф. др Милоје Пршића из Београда и приређивач Милорада Ђошића, пуковника авијације у пензији.

Говорећи о књизи проф. др Дејан Антић је нагласио да су Срби и Бугари два блиска православна народа и да су нажалост крупне геополитичке игре и интереси великих сила крајем 19. и током 20. века распиривали непријатељство међу њима. Према његовом мишљењу српско-бугарски односи су после једне краће узлазне фазе озбиљно нарушени током Другог балканског рата 1913. године, а потези које су бугарски монарх, влада и војни врх у Софији повлачили за време Великог светског сукоба (1914-1918) представљају огромну срамоту за тадашњи бугарску државу. „Насилна бугаризација становништва југоисточне Србије, хапшења, ликвидације, масовне гробнице, депортације цивила који су се опирали процесу асимилације, забрана српског језика и писма, шајкаче, народних обичаја, црквених обреда чинили су само делић окупационог фолклора од 1915. до 1918. године. Не треба занемарити ни реквизиције, отворену пљачку, силовања и интернирања грађана југоистока Србије о чему је у својим извештајима Рудолф Арчибалд Рајс обавештавао домаћу и светску јавност. Имајући то у виду, значај објављивања оваквих сведочанстава са аспекта очувања историјске свести о страдању и непоколебљивости нашег народ је немерљив. А не треба занемарити ни сазнање да публиковање оваквог штива, архивске грађе и важних историјских докумената може послужити као поучно искуство садашњим и будућим генерацијама Срба да никада више не дозволе да им се грешке и пострадања из прошлости понове“ – истакао је проф. др Дејан Антић.

ПРОМОВИСНА КЊИГА "БУГАРИ У ИЗВЕШТАЈИМА АРЧИБАЛДА РАЈСА 1915-1918" У НИШУ 
проф. др Дејан Антић

Историчар Милоје Пршић упознао је присутне са сложеном војно-безбедносном ситуацијом у којој се је нашла Краљевина Србија 1914. године, али и са последицама повлачења српске војске и државе пут албанских гудура и даље на острво Крф. „Са одласком српске војске, српски народ остао је препуштен на милост и немилост аустроугарским и бугарским војним властима које су спроводиле политику злочина над њим, што потврђују и записи Арчибалда Рајса, тог великог пријатеља српског народа“ навео је  проф. Пршић.

На послетку окупљенима се обратио пуковник Милорад Ђошић који је изнео информације о начину прикупљања података и поступцима који су довели до приређивања публикације која из пера Арчибалда Рајса сведочи о страдању српског народа у Великом рату.

Промоцији су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић са сарадницима, представници војних, борачких и патриотских удружења, професори и студенти департмана за историју Филозофског факултета у Нишу и други гости.

Приредила: Српска историја

Back to top button