Ђорђе Бојанић

Пример добре праксе; ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша ове школске године снимила три филма (видео)

Основна школа ,,Бубањски хероји" из Ниша већ дужи низ година са ученицима екранизује значајне теме из српске историје, кроз корелацију предмета на часовима секција и доданих активности ученика. Ове филмове су приредили ученици са наставником историје Ђорђем Бојанићем, ђаконом Дејаном Јовановићем – вероучитељем и наставницом музичке културе Јованом Ђокић.

На овај начин јачамо родољубље и национални понос код ученика, који је јако потребан.

Наша је обавеза и дужност да нашу децу васпитавамо у духу вере коју су нам Свети Сава и остали српски светитељи оставили у аманет и утемељили нам пут, Светосавски пут.

ДОК НАМ СРПСКА ИСТОРИЈА НЕ БУДЕ ПРИОРИТЕТ И ДВОГЛЕД, ДОК НЕ ПОЧНЕМО ДА УЧИМО ИЗ ЊЕ И САГЛЕДАВАМО БУДУЋНОСТ И РАЗУМЕМО ОПАСНОСТ… биће тешко по нас, а ако је разумемо, видећемо и будућност као што из ње видимо прошлост, тако ћемо сагледати и опасност. Такође морамо поштовати све друге различитости, припадности и верска опредељења и националне мањине. Ми морамо учити и из сопствених грешака, наглашава Ђорђе Бојанић.

ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ (15. септембар)

Ученици и наставници обележили су по други пут Дан српског јединства, слободе и националне заставе, овај СПОТ је наш допринос очувању СРПСКЕ ЗАСТАВЕ И СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА. Следећег 15. септембра 2023. планирамо да снимимо документарац о значају Српске заставе и националног јединства, сценарио је у изради а са реализацијом крећемо од почетка нове школске године, наглашава Ђорђе Бојанић, наставник историје у ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша.

ПОГРОМ (17. март 2004) на КОСМЕТУ

На иницијативу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство просвете препоручило је  школама да први школски час 17. марта 2023. године посвете  догађајима који су се десили од 17. до 19. марта 2004. год на Косову и Метохији. Тако смо и кренули у реализацију документарног филма, покушали смо да  заокружимо целину и приближимо ученицима ПОГРОМ и страдања Срба 17. марта 2004. на Космету. У овом тренутку битно је да сви морамо бити свесни колико је важно неговање културе сећања на сопствене жртве и погром.

,,ПОВЛАЧЕЊЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ ПРЕКО АЛБАНИЈЕ 1915. КРОЗ ПЕСМУ И СЕЋАЊЕ”

То је тема коју нисмо довољно обрадили на часовима историје због распуста који је уследио две недеље пре регуларног завршетка школске године. Па смо тај период до 20. јуна искористили да одрадимо ову тему на часовима додатне активности. Овај део српске историје нажалост од пре две године учи се на крају школске године у седмом разреду (до тада та тема се обрађивала у осмом разреду, у децембру). И овај филм је одрађен кроз корелацију предмета историја, веронаука и музичка култура, наглашава Ђорђе Бојанић.

ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша је већ дужи низ година у међународном пројекту (из предмета историје и веронауке) са  школама из Руске Федерације, које предводи проф. историје Ђорђе Бојанић и вероучитељ ђакон Дејан Јовановић. Плод те заједничке сарадње су двадесетак тематских документарних филмова, са чиме се поносимо.

У току протеклих  година смо заједно, свако на свој начин, радили на изради документарних филмова, који су титловани и за руске ђаке и руску публику: (кликом на текст филма отворићете линк)…

– ФИЛМ О ИСТОРИЈСКИМ, ВЕРСКИМ И КУЛТУРНИМ ДЕСТИНАЦИЈАМА ГРАДА НИША И ОКОЛИНE

-Срби који су обележили историју Русије

-Руски пуковник Рајевски

-Српска слава и руско испијање чаја

-Руски кнез Владимир

-Свети Сава као просветитељ  Српски  и његовом утицај у Русији

-Цар Николај  II и руско-српски односи почетком 20. века

-Рускa емиграцијa у Србији

Варваринска битка

Делиградска битка

Руска помоћ Србији кроз историју

Руска књижевност у Српским школама

–КРМЧИЈА ИЛИ НОМОКАНОН

–Гроф Сава Владиславић Рагузински

–140 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ЦРВЕНОГ КРСТА У НИШУ

–Милунка Савић

–Логор Црвени крст и Бубањ

–Ћеле кула 

Скајп час из историје и веронауке

–Скајп час из предмета историја

–ИСТОРИЈСКЕ, ВЕРСКЕ И КУЛТУРНЕ ТЕКОВИНЕ ГРАДА НИША И ОКОЛИНЕ

Скоро сви ови филмови су преведени на руски језик.

Back to top button