ВидеоЗанимљивости

Председник Александар Вучић одликовао Кнута Фловик Турасена орденом Милоша Обилића за храброст (видео)

Норвешки историчар Кнут Фловик Турасен, ради и на филму који описује страдање Срба у Норвешкој (Карашјок), који је у изради

,,Велика ми је част што сам добио орден Милоша Обилића за храброст желим да истакнем да ову медаља  није сами мој лични успех већ и свих мојих сабораца који су били са мном у Чаглавици у марту 2004. године. Важно је истаћи да је цело одељење уложило велики напор да сачува манастир Грачаницу и српски живот тих дана.

Са страхопоштовањем се чита прича о онима који су раније добијали ову медаљу, херојима из Балканских ратова и Првог и Другог светског рата. Оваква награда је обавезујућа, а ја ћу се више него икада трудити да истакнем српске жртве у Другом светском рату. Такође је важно да неки од нас који смо били на Косову током погрома 2004. године испричају шта се догодило”, за сајт Српска историја говори Кнут Фловик Турасен.

Норвешки Нато официр Кнут Фловик Торесен који је у пролеће 2004. када је био Погром и агресија од стране шиптара на Космету спасио манастир Грачаницу од уништења и паљења, као што су урадили са многим светињама на Космету. Занимљиво је и то да се он 2002. крстио у српској цркви у Скугрићу код Модриче у Републици Српској, исте године се венчао и оженио Српкињом. Заједно имају двоје деце, норвешко-српске која су такође крштена у Скугрићу, зато и не чуди што је преко два дана био и непрекидно руководио одбраном Грачанице (у Нато униформи) и како каже и његове православне светиње, и тако није дозволио да и она буде уништена и спаљена, преноси Ђорђе Бојанић.

Норвешки историчар Кнут Фловик Турасен, ради и на филму који описује страдање Срба у Норвешкој (Карашјок), који је у изради.

*Кнут Фловик Турасен је на Предлог које је Удружење Срба Косова и Метохије у Београду упутило Председнику Србије,  одликован Орденом Милош Обилић за храброст, на радост Срба из јужне покрајине.

Приредила: Српска историја

Back to top button