ВидеоЂорђе БојанићЗанимљивостиКарашјок

Норвешки историчар Кнут Фловик Турасен, о филму који описује страдање Срба у Норвешкој, који је у изради

Кнут: ,,Не користим израз Југословени за затворенике, 93% њих су били Срби, и зато користим израз Срби. Југославија више не постоји, а ни Југословени осим неких носталгичара. Норвежани су их током рата називали српским заробљеницима".

За сајт Српска историја говори, норвешки историчар Кнут Фловик Турасен

,,На овој теми радим  много година, нажалост било је неколико покушаја да се манипулише причом о затвореницима. Важно је повезати се с емпиријским чињеницама и истовремено представити причу на поштен и објективан начин.

Истина је да је у логорима радило око 200 норвешких стражара, од којих је око 50 било врло брутално и осуђено је за злостављање и убиство након рата. Ово нећемо крити, такве ствари су важне за историју. Сви су они били убице стражари (без чинова), од којих је неколико било криминалаца од пре рата. Сви команданти у логорима у Норвешкој били су немачки официри, они су после рата осуђени и стрељани у Београду.

Стражари који су извршавали организована погубљења потицали су из немачког Ordnungspolizeija. Међу затвореницима је било и помоћника који су убили многе друге затворенике.

Истина је и да су обични норвежани помагали србима у свим логорима у Норвешкој. На крају су такође биле организоване избегличке мреже које су скривале затворенике у Норвешкој и помагале им да побегну у Шведску. На тај начин је 90 затвореника успело је да побегне у Шведску уз помоћ Норвежана. Било је далеко више Норвежана који су помагали затвореницима, него што је било стражара.

После Другог светског рата, званична Југославија је одлучила да се пажњу усреди само на Норвежане који су помагали затвореницима, и тврдили су да су сви затвореници били партизани Југословени.

Сасвим је тачно да је било много затвореника који су били партизани, морамо им показати поштовање.

Иако су партизани били у већини, међу затвореницима који су дошли у Норвешку било је и четника, то је такође тачно.

Не користим израз Југословени за затворенике, 93% њих су били Срби, и зато користим израз Срби. Југославија више не постоји, а ни Југословени осим неких носталгичара. Норвежани су их током рата називали српским заробљеницима.

Међу затвореницима било је и неколико других категорија, укључујући многе који су послати у Норвешку да умру, само зато што су Срби, док су им породице убијене у Јасеновцу и другде. Овај део приче је нестао када су сви затвореници постали партизани и Југословени.

Морамо испричати целу причу, жртве то заслужују”, преноси за сајт Српска историја, норвешки историчар Кнут Фловик Турасен.

У прошлости је било покушаја да се ове чињенице прикрију, и да се употребе у политичке сврхе, тако је и кренула идеја да се екранизује прича о српском страдалаштву у Норвешкој за време Другог светског рата

На овај начин и кроз норвешки пројекат коначно ћемо вратити истину, којом ће се цео свет упознати са страхотама који су доживели Срби, где је страдало близу 95 посто Срба од фашиста, каже Ђорђе Бојанић.

Хвала публицисти Бранку Димеском, врхунском норвешком историчару Кнуту Фловик Турасену и режисеру Кјетил Палмqуисту што су смогли снаге и кренули у реализацију норвешког филма о страдалим Србима у Норвешкој за време Другог светског рата. Коначно ће Срби сазнати праву истину о свирепим злочинима над Србима у Норвешкој.

Погледајте видео (трејлер)

Приредила Српска историја

Back to top button