Српска кухиња

Како да направите ШЉИВКА, заборављени српски колач!

Данас, ретко ко зна за Шљивка, српски колач који су некада спремале наше прабаке. Прави се од свежих шљива и као такав је невероватно укусан. И здрав! Па, хајде да научимо како се прави!

Шљивко се на овим просторима први пут помиње у време владавине Отоманске империје.

Пошто је изузетно хранљив и пошто се не може покварити никад, овај колачић је био стратешка храна за хајдуке као и за српску војску током Балканских ратова, па чак и 1. Светског рата.

Данас се ретко где може наћи, сем на пример на Златибору за штандом неке фине бакице или у Сирогојну где се рецепт преноси са генерације на генерацију.

Србија се може похвалити огромним бројем стабала шљиве, те није ни чудо што је баш шљива српска национална воћка. Од ње се у Србији праве многи производи попут слатког, џема и компота од шљива и, наравно, вољено српско национално пиће – шљивовица.

Šljive

Тако да, ако не можете да одете до ових (иначе прелепих) спрских места како бисте пробали слатког Шљивка, изволите рецепт једне домаћице која продаје ове укусне колачиће од шљива у етно-селу Сирогојно.

Рецепт за прављење ШЉИВКА:
Очистити свеже шљиве од коштица и кувати дуго док се смеса не угусти. Након тога додати мало паленте, тек толико да је могуће обликовати колачић у облику диска, а затим их поређати на листове свежег купуса и сушити на сунцу. После сушења, суве их увијте у листове купине и увежите канапом. Касније од тих купинових листова можете направити и чај.

Извор: palacinkablog.com

Преузето: serbia.com/

Back to top button