Занимљивости

ИСТОРИЧАР, ПРОФ. ДР ДЕЈАН АНТИЋ ДОБИТНИК ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ ОПШТИНЕ БОЈНИК

Др Дејан Антић, професор Филозофског факултета у Нишу и председник Регионалног одбора Савеза потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1920. за југоисточну Србију, овогодишњи је добитник Октобарске награде, највишег признања Општине Бојник.

Награда му је уручена у петак 7. октобра 2022. године на Свечаној седници Скупштине општине Бојник, која је одржана у сали Дома културе ове општине.

Према одлуци Скупштине општине Бојник проф. Антићу је највише општинско признање додељено  као знак захвалности “за немерљив допринос промоцији општине Бојник и њене историје, те активног рада на очувању културно-историјског наслеђа југа Србије”.

Проф. др Дејан Антић налазио се на челу експертске радне групе која је израдила предлог установљења новог датума Дана општине Бојник.  На предлог стручног тима који је предводио проф. Антић, Скупштина општине Бојник прихватила је Дан ослобођења пусторечког краја у Првом светском  – 7. октобар, за Дан општине.

У својој досадашњој научној каријери проф. Антић се бавио питањем страдања цивилног становништва Србије у Првом светском рату.  Детаљну пажњу у истраживачком раду посветио је разоткривању, анализи и последицама окупационог терора на југу централне Србије (1915-1918), са акцентом на  деловање  бугарских окупационих трупа на тлу Пусторечког, Јабланичког, Врањског и Топличког краја.

Признање Антићу, као и највиша друштвена признања и награде општине Бојник правним лицима и истакнутим појединцима за животно дело, појединачна и заједничка достигнућа у области привреде и друштвених делатности уручио је председник општине Бојник, Небојша Ненадовић.

Обраћајући се присутнима председник општине Бојник Небојша Ненадовић  је рекао  “да је допринос професора Антића у промовисању општине Бојник, као и у проучавању и популаризацији историјске истина о савременој прошлости Пусте реке и југа Србије немерљив, због чега му се општина захваљује Октобарском наградом као највишим општинским признањем“.

Председник општине је изразио и очекивања да ће Октобарска награда бити још јачи подстрек проф. др Дејану Антићу да и у будућности настави да ради за добробит општине Бојник, Јабланичког округа и југа Србије у целини.

Приредила Српска историја

Back to top button