КомунизамНовости – Дешавања

Ишчупали крст, поцепали државну заставу: Вандали оскрнавили спомен обележје у Лисичјем потоку

Исцепана српска државна застава и ишчупан крст са спомен обележја жртвама на Лисичјем потоку у Београду.

Непознати вандали оскрнавили су током прошле ноћи спомен обележје страдалима у Другом светском рату на ликалитету Лисичји поток. Они су ишарали спомен обележја, поломили крст и државану заставу исцепали.

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најоштрије осуђује вандалски чин, цепања српске заставе, чупања крста и скрнављења спомен обележја за више хиљада жртава након Другог светског рата у Београду, на локалитету Краљева чесма – Лисичји поток. Починиоци овог гнусног чина нису непознати, јер су се потписали, исцртавањем српа и чекића и црвене звезде петокраке. На овом месту убијено је без суђења и права на одбрану више хиљада Београђана, само зато што су подржавали краља, а били противници нових власти. Већина њих, страдала је из идеолошких разлога, зато што су се противили једнопартијској комунистичкој диктратури, а залагали за демократски, вишепартијски систем власти и уставну и парламентарну монархију.

– Вандалским чином, чупања крста које је било обележје места где су побијени невини људи, жртве су поново убијене. Уместо да доживе вечни мир тако што ће се достојно обележити место где им је одузет живот и где су деценијама лежала њихова тела, без права на сахрану по хришћанским обичајима, десило се супротно. Ово је потврда да смо далеко од националног помирења супротстављених страна у бившем грађанском рату, а оно нам је данас потребније него икада. Истина нас једино може помирити, а док се она сакрива, наше друштво ће бити подељено и сукобљено – изјавио је Војислав Михаиловић, потпредседник ПОКС и унук славног генерала Драже.

ПОКС подсећа да је Државна комисија за тајне гробнице настале након ослобођења установила, на основу делимичног увида у архиве бивше ОЗНЕ, да је евидентирано убиство 60.000 грађана. Процена историчара је да је број жртава вишеструко већи јер је више убистава извршено без икакве евиденције, него што се то забележено и да број страдалих досеже 200.000. Све државе источне Европе и бивше Југославије обзнаниле су истину свом народу о овоме. Једино у Србији је то још увек немогуће.

Ишчупали крст, поцепали државну заставу: Вандали оскрнавили спомен обележје у Лисичјем потоку

ПОКС захтева од надлежних органа да изврше истрагу и најоштије казне починиоце овог вандалског чина, јер овакви акти прете да се отворе старе ране и настави неки вид грађанског рата који у главама појединаца очигледно није завршен.

Ишчупали крст, поцепали државну заставу: Вандали оскрнавили спомен обележје у Лисичјем потоку

Извор: НОВОСТИ

Преузето ЈАДОВНО

Back to top button