Некатегоризовано

Горан Комар: Писмо митрополита црногорског Саве Петровића Дубровачкој републици (1771)

Писмо је настало у другој половини 1771. године у периоду у којем је Црном Гором управљао Шћепан Мали и свакако је потакнуто и његовим дјеловањем. Ово писмо се чува у Државном Архиву Дубровника. Исписао га је митрополитов помоћник, али на другој страни се види препознатљиви митрополитов потпис. Митрополит се и овим писмом титулише као архиепископ и митрополит. У њему упозорава Дубровчане на евентуална давања непознатим особама у име Русије и на стварног представника Русије Орлова. Изражава непоколебљиву вјеру у Русију.

И раније митрополит је писао Дубровнику казујући и подразумјевајући његове словенске темеље: „Ништо није остало до вас како један цвјет на вас свијет, што јоште може се сербска земља с вама похвалити. Зато ја имајући у вас узданицу исто како у род сербски, надам се, да ћу имати од вас помоћи једнаком мјером“ (види: А. Ивић, Писма црногорских поглавица..., Вјесник…, 16, 1914, 227). Митрополит Сава је ово писмо спремио десет година прије свога упокојења.

Пресвијетлој и преузвишеној и сваке части и стиме пристојној господи властели дубровачкој 

Горан Комар: Писмо митрополита црногорског Саве Петровића Дубровачкој републици (1771)

Понуђа ме љубов ваша и знајућ ваше састојање да сте у садашња времена како от противника Крста тако и од Талијанацах у не малој муки, како смо и сами:. Но молим Вишњега Творца да би с више бла(а)гословио оружје росинско и вазвисио Крст: и нашу славенску руку опет прославио с оном славом коју су имали наши и ваши стари: који данас сви стењемо и плачемо под тирански и мучитељски јарам турски по все дневно не могу се с нашом крвљу наситит:. Сад видим да њеки баруни и мало добри људи иду карат вас господу да ин дајете аспре и бл(а)го на име росинско: Ја вас по пријатељски како пастир церковни савјетујем д никому на ове стране ништа не дајете без писма сијатељњејшаго графа и разних росинских ореднов каваљера Алексеја Орлова: Зашто ће ви све понијет штета: И неће ви бит ни у чем захваљено: само једна ако би који с нашијем писмом и нашега Обштаства поша к височајшему двору росинскому или господи росинској, у такво се вријеме препоручујем како доброј господи да би има от вас у потребно вријеме споможеније. Зато не бисте изгубили но ви би захваљено било, и от двора росинскаго, и о росинске господе: како сте и учинили мојему с(ве)штенику Теодосију прошлога года, за којега ви пуно захваљам.

Не друго него остајем пуном и обичном стимом вашега п(пресвијетле) п(реузвишене) г(осподе) властеле дубровачке моијех коншијех и пријатељах: Смирени архиепис(ко)п и митрополит черногорски, зетски, скендерински, и приморски

Савва Петрович на службу

1771 ноемвр 18
Ва Черној Гори
(на) Стањевиће

И молим ве пишите ми от новинах што се чује: и у чем могу заповједајте да ве служим

И поздравља ве ваш добри пријатељ Теодоси Марковић

Стање ствари

Back to top button