ПравослављеСрби Црне Горе

Црногорска просвјета гора је од Титове брозоморе

ПРЕОБРАЖЕЊЕ – СА ЛИТУРГИЈОМ, ПРИЧЕШЋЕМ И ЛИТИЈОМ – НА КЉУЧКОМ ТАВОРУ НА БЈЕЛАСИЦИ

АРХИЕПИСКОП цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је 19. августа, на Преображење Господње, са свештенством Свету службу Божију у цркви посвећеној овом празнику на Кључком Тавору на Бјеласици.

          Овај храм је по својим димензијама вјерна копија срушене ловћенске цркве Светог Петра Цетињског.

          Након светог причешћа, Митрополит Амфилохије је око цркве предводио празничну Литију, а онда је благосиљао славски колач и обавио преображенско освећење грожђа.

          У архипастирској бесједи он је казао да Господ просвећује сваког човјека који то хоће свјетлошћу.

          „Не овом која излази и залази и која ће се једнога дана угасити, него оном вјечном Божјом свјетлошћу, која сија са лица Божијега, у којој сами Бог почива, од искони у тајни својој“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

          Он је рекао да се поред горе Тавор данас сјећамо и горе Синај гдје се Бог јавио Мојсију са својим заповијестима.

          „Знао је и Бог, а знао је и Мојсије тада да је човјек склон идолопоклонству, обоготворава у она времена и сунце и мјесец и воду, и ко зна какве друге стихије природне. А кроз вјекове увијек човјек измишља нове идоле којима се клања. А савремени човјек је највећи многобожац идолопоклоник у историји човјечанства“, рекао је он и објаснио да се савремени европски и амерички човјек клања „дебелом цријеву“ и да је његов бог профит.

          Он је рекао да је црногорска просвета још половином  двадесетог вијека Светог Саву замијенила Брозом и да је брозомора најопакија болест у историји Црне Горе.

          „А оно што је данас црногорска просвета није ништа друго, само још горе од онога. Онда је макар међу властодршцима било још крштених који су још увијек осјећали неке дубље ствари, макар за морал. А данас су некрштени, обезбожени, који су пљунули на олтаре, који су срушили цркву Светог Петра Цетињског на Ловћену“, рекао је Владика Амфилохије.

          Он је рекао да је једна од светих гора био Ловћен, као светионик нашег народа и Балкана, светионик Европе.

          „Он је то био са црквом Светог Петра Цетињског, са моштима Светог Петра II Тајновидца Ловћенског. Срушена је та црква и подигнуто чудовиште паганско, многобожачко. Његош је у тамници од 1974. Он је у најгорој тамници која постоји у Европи“, казао је Митрополит Амфилохије.

          Он је рекао да је већ почела обнова цркве на Ловћену и позвао све у Црној Гори да се врате Богу и Светом Преображењу.

Црногорска просвјета гора је од Титове брозоморе

          Потом је одржана сада већ традиционална манифестација „Пјесничко преображење на Кључком Тавору“, у којој су и овога пута учествовали пјесници и гуслари.

          Монахиње из манастира Светог Јована Владимира из села Курило у Зети такође су учествовале у програму пјевањем богомољачких пјесама.

          Митрополит Амфилохије је на крају подсјетио на Тертулијанову реченицу да је крв праведника сјеме за нове хришћане.

          „Тако се скрнављење и рушење ловћенске цркве Светог Петра Цетињског показало као сјеме нових таквих цркава, а већ их има петнаест. И ова овдје свједочи ту древну истину. Свети ловћенски Тајновидац Његош је данас са нама на Кључком Тавору“, поручио је Митрополит Амфилохије.

          Он је благословио да се убудуће на овом мјесту сваке године одржава централни преобаженски црквено-народни сабор у Црној Гори.

          Рајо Војиновић

          http://www.mitropolija.com/mitropolit-amfilohije-na-preobrazenje-gospodn…

Back to top button