Ђорђе БојанићКолумна

Бојанић: Вучић на РТС 1: ,,То је Покољ, то је геноцид!” (ВИДЕО)

Искрено, позитивно и са одушевљењем сам слушао изговорене речи председника Александра Вучића и Милорада Додика, приликом обележавања Дана сећања на жртве усташког злочина, геноцида.Свака част, коначно јасно и гласно о чему се дуго мудро ћутало или није смело да се изговори.

Коначно да је један од председника Србије од 1945. крочио у Спомен парку у Сремској Митровици… и говорио јасно и гласно о усташком геноциду, злочинима, броју жртава, геноциду, покољу, уџбеницима, ћутњи.

Ово је било баш потребно у времену када појединци из струке покушавају свим средствима да умање број жртава.

,,У нашим школама, уџбеницима о овом месту се мало зна. У нашим школама и уџбеницима не учи се довољно ни о Јасеновцу, ни о нашем Београду, ни о нашој Шумадији, ни о нашем Новом Саду, ни о југу, истоку и западу Србије. Како онда мислимо да они који су припадници народа који су починили та зверства имају другачији однос према ономе што се збивало у Другом светском рату”, рекао је Вучић.

Председник је био јасан ,,Убиство које дозволи држава, које нареди држава, које држава помогне, организује и изврши није само убиство, то је покољ, то је геноцид и то не сме нити може да се заборави – да је над Србима у НДХ извршен геноцид” рекао је Вучић.

Бојанић: Вучић на РТС 1: ,,То је Покољ, то је геноцид!” (ВИДЕО)
Милорад Додик

Не могу да потиснем ни сјећања и бол као дјечак рођен испод Козаре, гдје сам се јежио од прича преживјелих. Жеља комунистичких власти да сатру причу о Јасеновцу није успјела, баш као ни идеја да се сви Срби побију овдје, као и на осталим стратиштима, Јадовну, Пагу, Старој Градишци, Сајмишту – навео је Милорад Додик.

Неко ће рећи да је све ово популистичко, политикански и да је скретање са суштинског проблема. А на то бих ја одговорио, да је ова ћутња о злочину (геноциду) до сада била суштински проблем за нас Србе, ћутало се превише, мислим на људе у врху од 1945 године. Зато ћу увек похвалити добре и корисне ствари које су за добробит Српског народа, који у ћутњи грца већ 75 година, да некога не повреди и увреди, да не увреди џелата и крвника… и зато, једно велико БРАВО!

А и даље је проблем када имамо оне који нам вешто умањују број жртава од усташких звери, а ти исти ни у једну затрпану јаму нису крочили, да ли су трагали за костима у дубини реке Саве? Не видим потребу да ти исти оспоравају број жртава који је већ утврђен, у ком интересу то чине?

Да ли и целокупан рад да оспоримо наших академика, Василија Крестића, Србољуба Живановића, Ђура Затезала, Драгољуба Живојиновића, Смиље Аврамов и других који су цео свој живот провели истражујући геноцид над Србима као што је и израелски истраживач др Гидеон Грајф (историчар специјализован за Холокауст).

Ипак, има ко се бавио и бави страдалаштвом и геноцидом над Србима. Нико од њих није покушао да умањи број жртава, а шта се то десило у задњих пар година око броја жртава и ревизије (да се умањи број жртава) са наше стране, мени стварно није јасно.

Мислим да по овом питању не сме бити подела, бар да се ујединимо око наших жртава које нисмо успели за више од седам деценија ни да попишемо, немамо ни Меморијални центар за те жртве геноцида… то је страшно за све нас. Срамно је да немамо ни један играни филм до сада (срећом завршава се први који ће бити у октобру у биоскопима). Али, зато имамо и пар одличних документараца Јасеновац, Иродови синови, Бројеви, Крст над јамом…

Све ово улива наду и енергију, да још има наде… да се коначно враћамо себи!

Изгледа да некоме одговара да се и наш геноцид спроводи кроз јеврејски Холокауст. Питам се зашто ми немамо свој термин као што имају Јевреји (Холокауст) и Роми (Порајмос или уништење) и зашто им смета термин који смо добили после толико година ,,ПОКОЉ“? Зашто да и ми немамо своје место окупљања као што Јевреји имају Јад Вашем? Зашто се не угледамо на Јевреје и нешто добро научимо?
Ако није добар предлог ,,ПОКОЉ“, зашто нису дали свој предлог… оволико година. Моје мишљење је да тај геноцид мора имати свој назив, као и место окупљања, ходочашћа.

Ово није политика, политиком се никада нисам бавио, нити подршка било коме, ово је дуго чекана потреба да се јасно огласи и државни врх (да не грешим, било је у задњем периоду позитивних тонова по питању геноцида), и моја дугогодишња борба за истином и пласирањем истине (кроз сајт Српска историја) да што већи број читалаца сазна за зло које су нам нанеле наше комшије Хрвати, односно усташе.

Коначно, има наде!

Приредио, Ђорђе Бојанић, проф.историје и главни уредник сајта Српска историја

https://www.facebook.com/rtrs.vijesti/videos/593009574902676/

Back to top button