Ђорђе БојанићКолумна

Бојанић: Почели смо да се ослобађамо деценијских стега, што доказује ,,Дара из Јасеновца” и споменик Стефана Немање

Тек сада видимо колику снагу имају овакви филмови попут ”Даре из Јасеновца” они су веома важни за неговање културе сећања на српска страдања. Коначно смо се ослободили тих лудачких стега лажног ,,братства и јединства".

Супротно оваквим филмовима који имају снажан утицај су комунистички-партизански филмови који су имали циљ да јачају култ Тита, да уздигну само један покрет и да понизе регуларну српску војску у Отаџбини. Од тог отрова ни данас не можемо да се расвестимо и отрезнимо. Свакако, то су били врхунски филмови са доста уложеног новца, знао је Тито колико је значајна филмска индустрија и какав утицај има на омладину. Сви се сећамо тих филмова, који се и данас емитују… а те филмове смо обожавали, али једино истину нисмо знали.

Морамо знати, да је највећи стуб који је имао за циљ да помути разум СРБА партизански (комунистички филмови), ови филмови представљали су један од главних елемената индоктринације маса у доба комунистичке диктатуре. У снимање једног партизанског филма улагано је више новца него данас у снимање свих филмова за годину дана. За баснословне хонораре, партизанске хероје и њихове непријатеље играле су највеће светске звезде, попут Ричарда Бартона, Јула Бринера или Орсона Велса. Али тај уложени новац се свакако исплатио онима који су желели да Срби забораве на себе и своју прошлост и своје ђедове из Великог рата.

Зато, после оволико година изгледа да је филм ,,ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА”… прави погодак и суштински добар. Чим су потомци усташких крволока кренули у кампању против истог на Хрватској телевизији, улазећи у сценску расправу и одбрану и негирање геноцида над Србима.

И њујоршки критичар Вајсберг… кренуо у кампању против Даре и добио недовољну оцену из историје.

Чак је и ИМДб уклонио могућност оцењивања „Даре из Јасеновца“, која је била оцењена оценим 9.4 што је врло ретко да филмови имају ту оцену.

Хвала Богу да се по том питању мења ситуација… полако се ослобађамо тих комунистичких стега којима смо оковани деценијама.

Па данас, ето имамо и оно што нисмо смели да имамо деценијама (да некога не повредимо) споменик Стефану Немањи, тако грандиозан… отуда и толике расправе на друштвеним мрежама око истог… али џабе, он ће пркосити, подсећати и красити нашу престоницу вековима… и нико се неће сећати ових расправа, али ће подсећати на период владавине Немањића, што је и главни циљ.

Надам се, да на овоме нећемо стати… ово су улагања у будућност и за овакве инвестиције морамо имати новца.

Ваљда је следеће… Музеј СВИМ СРПСКИМ ЖРТВАМА!

А у изради је и филм ЈУНАЦИ СА КОШАРА, на који смо одавно чекали.

Приредио, Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button