Ђорђе БојанићМанастири

Бојанић: Чудотворна икона Св. Јована Крститеља у манастиру Св. Никола у селу Манастири

Сматра се да је ова чудотворна икона помогла обнови манастира, да икона ДОБРОТОМ ПОБЕЂУЈЕ, говори игуманија мати Вероника верницима

Бојанић: Чудотворна икона Св. Јована Крститеља у манастиру Св. Никола у селу Манастири
Ђорђе Бојанић

Приликом обиласка манастира Св. Николе у селу Манастири у разговору са игуманијом Вероником Матић сазнао сам занимљиве детаље у вези иконе Светог Јована Крститеља. Икона потиче из 13. века. Игуманија мати Вероника ју је пронашла прашњаву у олтару манастира који је и сам био оронуо и запустео.

По њеним речима, икону су у литијама носили око манастира и молили се за спасење народа у овим тешким временима пуних искушења. Сама мати Вероника се молила над иконом за поновно покретање и обнову манастира.

И заиста молитва је услишана, од тада обнова манастира је ишла убрзаним током. Јављали су се донатори и добри људи који су пружили помоћ. Сада манастир изгледа предивно са прекрасном околином.

Обиђите манастир, поклоните се светињи и помолите се пред чудотворном иконом која ДОБРОТОМ ПОБЕЂУЈЕ, како ми је пренела игуманија манастира. Такође у манастиру има велики број икона које су дело руског иконописца Василија Рудановског из периода прве половине 19. века (око 1828).

Како до манастира

Око 18 километра од Ниша, на магистралном путу Ниш-Софија, на улазу у Сићевачку клисуру, са десне стране одваја се пут после кафане ,,ЋАЛЕ МАГИСТРАЛЕ” за село Просек, прелази се пружни прелаз и после моста изнад реке Нишава скреће се десно и прва улица лево. После око пет километара солидног уског пута са већим успоном  стиже се до села Манастири, уз предивни поглед на крајолике Сићевачке клисуре.

Кратак историјат

Бојанић: Чудотворна икона Св. Јована Крститеља у манастиру Св. Никола у селу МанастириПо предању, село Манастир је настало у 13. веку када је Свети Сава 1234. год на путу за Цариград у Сићевачкој клисури „попио и благосиљао“ сеоско вино. Претпоставља се да је старо село временом расељено, а данашње село Манастири настало је почетком 18. века од „збегова“.

Иначе сам манастир помиње се у Турском попису из 1498. године. Посвећен је светом Николи, а данашњи манастир је обновљен или изграђен у првој половини 19. века, захваљујући прилозима мештана.

У порти ове цркве налази се старо гробље из 19. века. Реч је о живом манастиру о коме брине игуманија Вероника са још две искушенице. У порти манастира направљен је конак, а само двориште је прелепо уређено, права лепота.

Бојанић: Чудотворна икона Св. Јована Крститеља у манастиру Св. Никола у селу Манастири
Чудотворна икона Св. Јована Крститеља из 13. века

Фотографије, Ђорђе Бојанић

Приредио: Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button