Срби северне Албаније

Албанија: Држава вратила Цркви одузетe мошти Светог Јована Владимира

Послије молитве која је служена у саборном манастирском храму обављено је потписивање протокола између министарства Културе и Митрополије Елбасана о повратку ове светиње Цркви од стране Државе

Мошти св. Јована Владимира краља зетског, које су биле одузете од стране албанске државе и налазиле се у Државном Историјском Музеју у Тирани, враћене су Цркви.

Јуче 12.4.2021 Његово Високопреосвештенство г. Антоније Митрополит Елбасана дочекао је свете мошти Св. Јована Владимира у манастир који је посвећен овом светитељу српског поријекла.

Због свог значаја манастир Св. Јована Владимира је духовни центар Праваославља у Албанији али и шире, јер овај манастир посјећују Православни из Црне Горе, Србије Северна Македоније и Грчке.

Албанија: Држава вратила Цркви одузетe мошти Светог Јована Владимира
in4s

Свете мошти је Митрополиту Антонију предала лично министарка културе Албаније Елва Маргарити, заједно са Директором Државног Историјског Музеја Албаније Доријаном Коцијем. Такође, овом догађају је присуствовао и Предсједник Владе Албаније г. Еди Рама.

Послије молитве која је служена у саборном манастирском храму обављено је потписивање протокола између министарства Културе и Митрополије Елбасана о повратку ове светиње Цркви од стране Државе.

Преузето ИН4С

Back to top button