Срби северне Албаније

Албанија: Држава вратила Цркви одузетe мошти Светог Јована Владимира

Послије молитве која је служена у саборном манастирском храму обављено је потписивање протокола између министарства Културе и Митрополије Елбасана о повратку ове светиње Цркви од стране Државе

Мошти св. Јована Владимира краља зетског, које су биле одузете од стране албанске државе и налазиле се у Државном Историјском Музеју у Тирани, враћене су Цркви.

Јуче 12.4.2021 Његово Високопреосвештенство г. Антоније Митрополит Елбасана дочекао је свете мошти Св. Јована Владимира у манастир који је посвећен овом светитељу српског поријекла.

Због свог значаја манастир Св. Јована Владимира је духовни центар Праваославља у Албанији али и шире, јер овај манастир посјећују Православни из Црне Горе, Србије Северна Македоније и Грчке.

Albanija1
in4s

Свете мошти је Митрополиту Антонију предала лично министарка културе Албаније Елва Маргарити, заједно са Директором Државног Историјског Музеја Албаније Доријаном Коцијем. Такође, овом догађају је присуствовао и Предсједник Владе Албаније г. Еди Рама.

Послије молитве која је служена у саборном манастирском храму обављено је потписивање протокола између министарства Културе и Митрополије Елбасана о повратку ове светиње Цркви од стране Државе.

Преузето ИН4С

Back to top button