МанастириЗанимљивости

3 природне мистерије које морате да видите у Србији: Тајни подземни град, бешумна река и сузе Светог Георгија

Мистерије и легенде исплетене око Горњачке клисуре, коју је изрезбарила река Млава ће вам сигурно привући пажњу – да ли због бешумне реке или тајног подземног града, одлучићете сами…

Чини се да су мистерије и легенде исплетене око сваког иоле необичног места у Србији. Такво место је и Горњачка клисура, коју је изрезбарила река Млава продирући кроз Хомољске планине.
Због тога што представља једини пролаз кроз планински масив Хомоља понела је и назив Капија Хомоља. Горњачка клисураје права ризница историјских споменика.

Од античких па до времена српске деспотовине, на стрмим литицама и врховима планина Јежевац, Велики и Мали Вукан, грађена су утврђења и куле мотриље чији су делови и дан данас расути по густим шумама, а са остацима средњовековног града Ждрело и опчињавајућим манастирима, сматра се светом котлином. Управо ту леже скривене многе легенде.

1.Мистерије манастира Горњак

3 природне мистерије које морате да видите у Србији: Тајни подземни град, бешумна река и сузе Светог ГеоргијаСа леве обале Млаве, припијен уз стрме литице Јежевице, налази се манастир Горњак. Саграђен је у 14. веку као задужбина кнеза Лазара коју је он сам поверио испоснику за кога се причало да чини чуда – Светом Григорију Горњачком. Манастир Горњак, пак, чувен је по неразјашњеној мистерији која потиче још од времена њеног настанка.

Наиме, сваке године на Ђурђевдан, из пукотине на стени иза манастира вода почиње да капље и слива се до једне мале увале, одакле је људи кашикама скупљају. За њу се верује да су сузе Светог Григорија и да лечи очне тегобе. На питање зашто се овај феномен догађа баш на Ђурђевдан није пронађен одговор. Међутим, постоји још једна мистерија кад је у питању овај манастир. Из исте стене расте лоза за коју се верује да лечи неплодност те овде долазе многи људи како би уз помоћ молитве, поста и зрна грожђа са ове лозе дошли до наследника.

2. Вода која ћути

3 природне мистерије које морате да видите у Србији: Тајни подземни град, бешумна река и сузе Светог ГеоргијаУ Горњачкој клисури, на пола пута између манастира Горњак и некадашње Митрополије, догађа се још једна необјашњива природна појава. На једном делу свог тока, река Млава се уопште не чује. Мештани ово место називају “Вода која ћути” и појаву објашњавају двема легендама. Прва говори о гласнику са Косова који је на овом месту саопштио народу вест о изгубљеној бици. У том тренутку све је занемело – и људи, и шума и река. И од тада се овде жубор Млаве више није чуо.

По другом предању, ово је место где је Кнез Лазар, у току лова уочи Косовске битке, срео испосника Григорија. Желео је да прича са њим, али Григорије није хтео да пређе реку. Због тога је разговор започет довикивањем преко гласне реке. Када је Григорије увидео да је Лазар побожан човек упутио је молитву да се река утиша. Молитва му је услишена, а након разговора Кнез Лазар гради богомољу у Горњачкој клисури.

3. Тајне подземних градова Горњачке клисура

3 природне мистерије које морате да видите у Србији: Тајни подземни град, бешумна река и сузе Светог ГеоргијаЗбог своје неописиве лепоте, ова клисура привлачи многе алпинисте, планинаре, љубитеље природе и ловце. Међутим, тајне које она крија испод своје површине маме све посетиоце у мистериозне тунеле који воде у дубине подземних база, градова, дворана и пролаза које су Немци саградили током Другог светског рата.

Поред тога, до 1953. овде се налазила база Југословенске народне армије која је тада напрасно, и мистериозно, напуштена. У периоду када је Југославија настојала да освоји независност, у Горњачким планинама покренути су огромни пројекти изградње фабрика оружија који никада нису били завршени. Иако се људи и дан данас питају да ли су ова подземна пространства “случајно” напуштена, претпоставља се да је овај комплекс напуштен оног тренутка када је главни пројектант и инжењер побегао у СССР.

Извор  Opanak

Back to top button