Занимљивости

ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ

У Коларчевој задужбини 8.децембра 2017.године одржала је сјајно предавање о знаменитим српским лекарима др Јелене Јовановић Симић, кустос Музеја Српског лекарског друштва и секретар Секције за историју медицине Српског лекарског друштва.

Многи од тих великих  српских лекара, које је представила др Јелена Јовановић Симић, су потпуно непознати нашој јавности, а један од њих је и др Сава Петровић, дворски лекар краља Милана Обреновића, који је у околини Ниша пронашао цвет феникс  и са Јосифом Панчићем га описао и дао му име по српској краљици Наталији Обеновић – “Наталија рамонда” (“Ramonda  nathaliae”). Генерал Ратко Младић се у Хашком трибуналу појавио на изрицању пресуде носећи на реверу управо амблем” Наталије рамонде”, који је био симбол непобедивости српских хероја из Првог светског рата. Цвет “Наталија рамода” углавном се код нас у јавности појављује само уз име Јосифа Панчића, што је наравно велика неправда према др Сави Петровићу.
Др Јелена Јовановић Симић је говорила и о србским лекара који се нису, по повратку са студија у Србију, бавили лекарским позивом већ су отишли на друге дужности. Један од таквих лекара је био и др Вук Маринковић, који се уместо медицине посветио физици и радио је као професор физике на Лицеју ( Великој школи) и први уџбеник из физике написан у Србији, био је његово дело.
ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ ЗНАМЕНИТИ СРПСКИ ЛЕКАРИ
Back to top button