Колумна

ЗЛОЧИН на КОСОВУ: Шиптари су Босиљку ОТЕЛИ, ИЗБОЛИ и ТЕЛО РАЗБАЦАЛИ по ПУТУ

Трпела је разне увреде и понижења само да би остала верна православљу

Бројни злочини на Косову над српским становништвом остали су међу Србима незапамћени и о њима се веома мало говори. Овај пут ћемо се подсетити Босиљке Рајачић.

Млада Босиљка Рајчић рођена је у Пасјану код Гњилана. Породица Рајчић је пореклом из околине Крагујевца, одакле се преселила близу Куманова, а затим настанила у Пасјану код Гњилана у 18. веку. Босиљка је имала мирну нарав била је искрена и послушна. Од малих ногу помагала је својој породици у кућним пословима и пословима око стоке, браћи и оцу на пољским радовима и око огрева за зиму.

Босиљка је била веома лепа па је за око запала Албанцу из Депца који је одлучио да је отме. У злој намери је и успео када је са оцем и братом отишла у шуму по дрва у близини Стружина. Албанци су искористили прилику, уграбили девојку и одвукли је према Карадаку, пуцајући све време на њеног оца и брата.

У кућу у коју је Босиљка одведена трпела је увреде и уцене да прими ислам и да се уда за отмичара. Пошто није хтела да чује, нису јој дозволили да спава, а забранили су јој да једе или пије. Њен отмичар је све више мучио, секао јој је косу, пржио табане, газио и тукао по лицу и слабинама. Чак су јој довели потурчену српкињу која је убеђивала, а Босиљка јој је кратко одговорила:

– Ја своју веру имам. Не треба ми боља, јер је нема. А што се тиче удаје, ја сам већ заручена, ја имам свог заручника. Христос је мој изабраник. Ја само њему припадам, ником другом. Ја се не одричем мога бога и моје свете вере, као ти, коју жалим. Тако се не спасава душа, већ се губи.

Босиљка је била истрајна у својој намери и трпела је све гора мучења, облачење у димије и навлачење зара на лице, које је цепала са себе. Понижен и посустао, њен отмичар је одлучио да погуби девојку.

Позвао је 2 своја рођака, са којима је изнемоглу девојку одвукао коњем до реке Лапушнице, где су је изболи ножевима, а након тога јој комадали тело.

Турске власти су дозволиле Босиљкиној родбини и осталим Пасјанцима да сахране девојку, поред старе цркве, а касније приликом обнове, њени посмртни остаци узидани су у цркву Светог Преображења у Пасјану.

IZVOR: YT / Radio-televizija Vojvodine

Autor: Redportal.rs

IZVOR: REDPORTAL.RS, FOTO: ZLOČINI NAD SRBIMA

Back to top button