ВидеоЂорђе Бојанић

Завршен документарац „СТАЗАМА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ“ (видео)

Завршен је документарни филм „СТАЗАМА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ“ у режији Ђорђа Бојанића и ђакона Дејана Јовановића.

ФИЛМ ЈЕ БЛАГОСЛОВИО ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ Г. АРСЕНИЈЕ

Наратори филма су  ученици ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша. Реализован је кроз школски програм, као пројекат међународне сарадње, а у корелацији предмета историја, веронаука, српски језик, географија, ликовна и музичка култура.

На овај начин желели смо да приближимо и упознамо родитеље и ученике, са огромним утицајем, и поштовањем које светитељ има како код нас Срба, тако и код људи других вероисповести, муслимана, римокатолика и других, наглашава Ђорђе Бојанић.

Филм је преведен и на руски језик.

У филму је приказано место рођења Светог Василија Острошког, манастир Завала, манастир Тврдош, манастир Острог као и дешавања 12. маја 1999. у Ниши као и храм Светог Василија Острошког у Нишу… то је и стаза којом је корачао Свети Василије Острошки… његов животни пут који и даље траје.

О његовом животном путу од рођења до упокојења зна врло мало људи, преноси Ђорђе Бојанић

Иначе, град Ниш је коначно добио храм посвећен Светом Василију Острошком. Иницијатива за подизање храма потекла је од самих грађана Ниша. И то, као благодарност, за чудесно сачување грађана од касетних НАТО бомби које су 12.мај 1999. године, током агресорске НАТО ПАКТА изручене на Ниш. Том приликом нико није страдао од грађана.

На овај начин покушали смо и да приближимо духовност и Православну веру којој, у већини, припада српски народ, поручили су аутори Ђорђе Бојанић и ђакон Дејан Јовановић.

Филм је урађен без финансијских средстава и добити, хвала свима који су помогли да овај филм буде приказан.

Филм можете погледати преко јутјуба.

У току је и израда филма који треба бити завршен почетком маја, где ће наратор бити Бошко Козарски.

Приредила Српска историја

Back to top button