Православље

ЗАШТО ПРОТА СТЕВА ДИМИТРИЈЕВИЋ НИЈЕ БИО ЧЛАН СВЕШТЕНИЧКОГ УДРУЖЕЊА ПОСЛЕ РАТА

Нисам члан свештеничког удружења , зато што је оно по републикама разбијено, а није опште. То је са правом учињено, по моме рачунању, због веселе Македоније. Како је се чуло било, тражено је од Бугарске, да јој се уступи Македонија, да би она не ушла у састав Југославије као шеста република, него као “савезница”, а колико би доследна и верна била, показала је већ у недавној прошлости. Ту је ембрион и о тражењу, да се реши некакво црквено македонско питање. Друго, свештеничко удружење је стварано ради ломљења епископата, али , пошто епископат иде низ бразду, не изгледа да је тај мотив толико важан.


Међутим, дошло је се у ћорсокак. Позват је у изборно тело и учествовао у избору патријарха председник удружења, бирани су од архијерјског сабора чланови удружења за епископе ( пакрачки и захумско-херцеговачки), слати су од патријарха епископи посланици на скупштине удружења и спокојно слушали, како у полемици њихову браћу масакрирају. Зар то није крупна аномалија, коју треба признањем удружења отклонити, а разуме се, тражити, да удружење не буде по републикама, него опште, једна Црква једно удружење.
+++
Одломак из писма проте Стеве Петру Момировићу, 7.јануара 1952.године. После годину и 10 месеци ( 24.11.1953.) , прота Стева се представио у Господу, у 88-ој години живота.

Приредила Зорица Пелеш

Back to top button