Срби Црне Горе

Зашто ћути ЦАНУ: Од страха ни да зуцну

Биједа домаћих интелектуалаца толико боде очи да се човјек пита има ли њих уопште у Црној Гори или су се сви унапријед продали за станове, функције, привилегије и ћуте у својој гласној ћутњи од које је човјеку мука.

Пише: Иван Милошевић

Зашто о забрани уласка у Црну Гору Матије Бећковића и осталих српских интелектуалаца нешто не кажу и црногорски академици окупљени у ЦАНУ? Зашто домаћи академици ћуте и ни да зуцну коју што је њихов пријатељ по звању постао непожељна особа у њиховој Црној Гори? Ваљда су и они интелектуалци или се барем то може претпоставити по њиховом звању, па добро знају да се ријеч не може ухапсити и да је то ђавољи посао и зашто се од таквог глупог потеза не ограде и кажу да са тиме они немају ништа и да су њихова врата за образоване људе увијек отворена, без обзира да ли се они слагали са њиховом мишљењем или не? Зашто,дакле, ћути ЦАНУ?

Можда гријешим, али ми се чини да је ових дана најгласнија ћутња ЦАНУ. Она ствара такву халабуку да је свима јасно да је Црна Гора притворена држава и да је лидер ДПС-а ставио ланце на сваку слободно мислећу персону и протјерао је из установа, гдје би они по природим свог позива требало да буду. Биједа домаћих интелектуалаца толико боде очи да се човјек пита има ли њих уопште у Црној Гори или су се сви унапријед продали за станове, функције, привилегије и ћуте у својој гласној ћутњи од које је човјеку мука. Можда је то, а можда они и подржавају црвене државне и полицијске картоне које је ДПС и њен лидер ових дана подијелио Бећковићу и осталима? То би било још горе од оног првог, јер би значило да је ЦАНУ заглибила и дави се у живом пијеску новокомпонованог монтенегринства, идеолошког острашћеновог квазицрногорства и неаутентичног антисрпства? О чему се ради то ће кад-тад морати и они да објасне.

Овакве антиинтелектуалне прилике које режира режим су идеалне прилике да се паметни људи окупе и подрже једни друге, без обзира на инетелетуалне и остале разлике. Када ће, ако не данас, када лидер ДПС-а маше пендреком и на мегдан изазива памет и има намјеру и да је удара по глави.

Огласила се САНУ и рекла да не може да вјерује да се ово догађа у Црној Гори. Боље им је да што прије престану да се чуде и да почну да вјерују у оно што Срби у Црној Гори причају већ скоро двије деценија. Ова Црна Гора се упутила негдје гдје до сада никада није била, а на том путу пуним непознаница Срби нити могу нити желе да је прате. А ЦАНУ како хоће, јер и онако у њеним редовима има пуно оних који ни факултете нијесу завршиле,а закитили су се академским титулама. Због тога ваљда и овако гласно ћуте!

Преузето ИН4С

Back to top button