Срби и РусиЂорђе БојанићИнтервјуКолумна

За сајт Српска историја говори, координатор акције ,,Бесмртни пук“ из Москве, Сергеј Глушенко

За сајт Српска историја говори, координатор акције ,,Бесмртни пук“ из Москве, Сергеј Глушенко.

Интервју води Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

Бојанић: Глушенко, Ви сте прва особа у организацији «Бесмртни пук» , а од 2016. процесију  сте организовали и у Србији?

Глушенко:  ,,Пре четири године, било је мало страшно да почнем оно што никада нисам учинио,  али нисам био сам, помогли су ми  пријатељи и партнери, који су говорили скептично, да нико осим Руса неће доћи на поворку, да никоме ово није потребно. У Србији сам већ у то време спровео неколико акција, и некако сам веровао да обични Срби неће остати равнодушни и могу доћи са рођацима својих предака! Тако се догодило, у 2016. години, у процесију „Бесмртни пук“ дошло је скоро 1.500 људи, то је био велики успех целог тима, нисмо очекивали такав интерес од српског становништва“.

Бојанић: Да ли је било тешко да се целокупна организација одржи после 2016. године и настави даље?

Глушенко:  ,,Најтеже је било да се одржимо « Бесмртни пук» у 2017. години, јер да се понови успех је увек теже него да се то уради по први пут, а онда смо успели све, људи су дошло скоро два пута више, били смо веома срећни. Видели смо људе, њихова лица, емоције, видели како носе портрете својих предака, видели њихов однос према овој акцији, и немогуће је то заборавити“.

Бојанић: Прошле године у Србији је процесија организована у шест градова, ове године биће организован у десет градова.  Да ли је за вас то велики успех?

Глушенко:  ,,Од прве процесије, идеја о организовању „Бесмртног пука“ у градовима Србије није ме оставила, а после две године, 2018. године, након консултације  са пријатељима и партнерима, одлучили смо се за то!

И опет је успех, и опет у помоћ су нама дошли обични људи ентузијасти, то су  ветерани, и представници српско – руских друштва посебно сам био импресиониран како су градске управе реаговале на нашу идеју, сви са којима сам се срео, сви су били спремни да помогну, ниједан градоначелник или његов заменик, нико није одбио подршку!

Ове године већ су 10 градова у којима ће се одржати „Бесмртни пук“, а целокупна иницијатива у овим градовима даје се српским представницима и иницијативним групама!

Дакле, да кажем да ово није само мој успех. То је наш велики, заједнички успех, где главна заслуга припада  наравно Србима“.

Бојанић: Где ћете бити  9. маја, у Москви или Београду?

Глушенко:  ,,Ове године су ми додељене одговорности за координацију свих међународних активности „Бесмртног пука“ у свету, и нажалост, ово је прва година када нећу славити Дан победе са мојом браћом српском. 9. маја бићу у Москви, али ћу гледати како ће све проћи у Србији“.

Бојанић: Зашто је важна  процесиjа „Бесмртног пука“?

Глушенко:  ,,Код нас није толико много разлога да се сетимо о борби  наших предака, Дан победе над фашизмом – ово је светао  пример тријумфа истине, моћи и људске вере, али ова победа је постигнута по врло високој цени, по цену милиона живота! У Србији је сећање на рат међу људима веома свеже, не смемо заборавити тешке догађаје НАТО бомбардовања и херојски отпор српског народа.

«Бесмртни пук»  је разлог за памћење наших јунака, који су у скоро свакој породици, све док се сећамо наших предака и памтимо њихове подвиге, они су живи за нас! И тако увек треба да буде, веома ми је драго што је „Бесмртни пук“ у Србији постао добра традиција, коју ћемо држати  и пренети  из генерације у генерацију“.

Бојанић: Ви имате пријатеље и партнере у Србији који су уз вас и који вам помажу.

Глушенко:  ,,Наравно, желео бих да споменем и своје пријатеље и партнере:  Саша Савић, Ненад Симоновић, Ненад Ђоле Гвозденовић, Наташа Завирохина, Антонела Бјелић, Тања Тарасова Мирчевић, Тодоровић Никола, Павле Тодоровић, Кирил Боршев, Оксана Сазонова , Евгений Баранов , Саша Ина Спасојевић, Роберт Ресановић, Петар Кочић, Миле Бајшев, Милана Бабић, Миле Аљетић, Лола Ђорђевић, Лидија Кнежевић Павловић, Љубинка Милинчић, Павел Бушуев, Ољег Иванов, Андреј Козлов, Милош Банђур, Војислав Вукашиновић, Ђорђе Бојанић, Бобан Уча Раденковић, Виталий Солонецкий, Удружење Рви Краљево,  Драгиња Влк…“ набраја, Сергеј Глушенко.

Министарство одбране Русије је објавило мултимедијални пројекат (линк)посвећен парадама које ће се одржати у 29 градова Русије у част 74. годишњице победе у Великом отаџбинском рату.

За сајт Српска историја говори, координатор акције ,,Бесмртни пук“ из Москве, Сергеј Глушенко

Разговор водио, Ђорђе Бојанић

ИзворСРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button