ВидеоПравославље

Вучићу и патријарху Иринеју додијељен орден Светог Саве, Додику орден Симеона Мироточивoг

Ја питам који је то доказ да ће издати. Да је то хтео да уради, могао је давно то учинити, а не да се бори да очува Србе на Косову и Метохији, нашој светој земљи, рекао српски патријарх. „Учинио је велика дела за читаву Србију и њену будућност. Била је озлоглашена међу земљама Европе и шире, њени ‘пријатељи’ су је представили као земљу геноцида и своја недела приписали српском народу, што је нажалост прихваћено“, рекао је он. Иринеј је рекао да је „председник отворио путеве Србије Европи и свету, данас после његовог труда о Србији се говори и мисли на другачији начин. До њега је Србија каскала у свом животу, сада се покренула привреда, кренуло се великим кораком напред, видимо сви како се ради и шта се ради“, рекао је патријарх. По његовим речима, неки „злонамерно“ тврде да ће Вучић издати Косово и Метохију.

Поводом обиљежавања осам вјекова аутокефалности Српске православне цркве, у београдском центру „Сава“ одржава се свечана академија, под називом „Завјет Светога Саве“. Тим поводом српски патријарх Иринеј и предсједник Србије Александар Вучић одлуком Синода СПЦ, одликовани су Орденом Светог Саве првог степена.

Вучићу и патријарху Иринеју додијељен орден Светог Саве, Додику орден Симеона Мироточивoг
фото: Новости

Иринеј је рекао да је у мандату Александра Вучића Србија „кренула великим кораком напријед“ и да се Србија отворила према свијету.

Патријарх Иринеј је додао и да се предсједник Вучић „бори да очува свој народ на Косову и Метохији, на тој светој нашој земљи“.

„Оно што се силом узме, то се врати, али оно што се поклони, то се никада не врати! Не смијемо поклонити ни педаљ наше земље“, рекао је патријарх српски Иринеј предсједнику Александру Вучићу!

Вучићу и патријарху Иринеју додијељен орден Светог Саве, Додику орден Симеона Мироточивoг
фото: Новости

Чињеница је да је судбина Косова у највећој мјери зависи од нас. Зато га молим да у будућности чини оно што чини данас. Прихватамо компромис и договор, али поклон не. Ја се захваљујем господину предсједнику за све оно што је учинио и да настави да чини. Ја се ослањам и на помоћ наших светих светитеља на Косову и Метохији који ће нам помоћи да очувамо нашу светињу Косово и Метохију. Захваљујем се господину предсједнику за лавовску борбу за наше Косово и у то име предаје му највише одликовање, да краси његове груди за све оно што чини за добробит српског народа. Аксиос на многаја љета“, додао је патријарх и уручио орден предсједнику Вучићу, преноси б92.

Након додјеле ордена, Вучић се обратио присутнима и рекао да су „српска црква и српска држава су рођене заједно“.

Вучићу и патријарху Иринеју додијељен орден Светог Саве, Додику орден Симеона Мироточивoг
фото: Новости

Дух народа, његова снага и свети дух учинио је да се наши бродови отисну у свијет. Још је Стефан Немања учинио први заокрет ка православљу. Синови су наставили очевим путем, Стефан се опробао у вођењу државе, а Свети Сава је кренуо другим путем. Свети Сава је неуморно и упорно радио на томе да српска црква постане самостална. Српска држава и српска црква створене су у истом моменту„, каже предсједник Србије.

„Ни сам нисам у стању да опишем како се осјећам после ордена који сте ми додијелили, нисам му се надао, нисам га ни тражио, нисам га ни очекивао“, рекао је Вучић.

„Ја само желим да Србија буде вјечна“, рекао је.

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, одлуком Синода СПЦ, одликован је орденом Симеона Мироточивог.

Вучићу и патријарху Иринеју додијељен орден Светог Саве, Додику орден Симеона Мироточивoг
фото: Новости

Патријарху СПЦ орден је уручио митрополит Дабробосански Хризостом, који је истакао да је Иринеју орден додијељен за „дугогодишњи предани архипастирски рад и мудрост и одговоност показану на трону предстојатеља СПЦ“.

Орден Светог Саве додјељује се од 1882. године, угледним личностима и институцијама које су својим дјелањем, трудом и учинком допринјеле угледу и бољитку српског народа и Српске православне цркве.

Преузето ИН4С

Back to top button