Видео

Вучић: Убијали сте нам једно дете дневно – али Србија више није шака зоби за сваку белосветску врану!

"Изгубили смо много, али су образ и српско срце још увек ту, да чувају Србију која је вечна и неуништива!"

Предсједник Србије Александар Вучић присуствује вечерас обиљежавању Дана сјећања на страдале у НАТО агресији 1999. године.

Свечаност обиљежавања Дана сјећања на страдале у НАТО агресији почела је интонацијом државне химне Боже правде.

Након приказаног филма званицама се обратио предсjедник Вучић, који је рекао да нам је НАТО сваки дан агресије убијао по једно дijете.

„Једно дете дневно. То је она најтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду“,  рекао је Вучић.

Он је истакао да за тај злочин нико није одговара, и да је немогуће објаснити то што нам је урађено те 1999. године.

„Миљана Милић, петнаест година, Владимир Милић, дванаест година, Миомир Младеновић, четрнаест година, Драган Димић, три године, Јулијана Брудар, десет година, Оливера Максимовић, дванаест година, Мирослав Кнежевић, тринаест година, Дајана Павловић, пет година, Стеван Павловић, осам година, Марко Симић, две године, Милица Ракић, три године, Иван Иванчић, седам година, Марко Ивановић, три године… И тако, седамдесет девет имена, и то не само српских“, рекао је председник Србије.

Он је подсетио и да је шеснаесторо деце, од две до седамнаест година, из породица Ахметај и Хасани убијено у колони која се враћала кући у Призрен.

То је, у једном наслову, на западу, једноставно објашњено „трагична грешка“. Смрт која је стигла Марка Роглића, Милана Игњатовића, Гордану Николић, Ирену Митић, Милицу Стојановић, Бојану Тошовић, Бранимира Станијановића, Сању Миленковић… није могла да рачуна ни на такво објашњење. Те смрти нису, за оне који су их посејали, биле ни трагичне, а још мање грешка. Биле су намера, биле су јасна одлука, преки суд над једном земљом, над њеним људима, над њеном децом“, нагласио је предсједник Србије.

Вучић је рекао да се 1999. године десила агресија, а не кампања или интервенција, након чега су га присутни поздравили аплаузом.

„Никога ми тада нисмо напали. Напали су нас, са јасним циљем. Да нас поразе, да нас, да би нас поразили, убијају, и да нам одузму део територије. И колико год данас анализирали ствари, како год и колико год оштри и критични били према себи, нашој тадашњој политици, руководству, јасно је да су Савезна Република Југославија и Србија тада остављене готово без избора. Избор је био језив, или губитак територије и људи са једне стране или потпуни нестанак српске државе, морала, части и српског духа. И нисмо могли да не изгубимо. Деветнаест великих напала је једну малу земљу, Савезну Републику Југославију и та мала земља, и тај мали народ одржали су им час из оног најважнијег, части, морала и љубави према слободи коју један народ може да осети“, казао је Вучић.

Он је рекао да смо изгубили много „и децу, и људе, и контролу над делом територије, и милијарде због уништене привреде – али да су образ и српско срце још увек ту, да чувају Србију која је вечна и неуништива.“

– И све што нам је остало било је тело једне измучене, уништене земље, земље у распадању, измрцварене, опљачкане, изранављене, пусте, и криве, осуђене за све што се не само деведесетих, него и током читаве историје, догађало. Земље без снаге да се усправи, подигне, и ради било шта друго него да ћути, или да сагне главу и покорно се извини, за све, па и за своје мртве, за своју убијену децу – подсјетио је предсједник Србије.

Он је истакао да данас то више није иста земља, и да је Србија поново пронашла своју снагу и понос, и да је наша земља окренула леђа рату и поразима.

Вучић: Убијали сте нам једно дете дневно – али Србија више није шака зоби за сваку белосветску врану!
Принтскрин/Новости

– И та Србија, данас, када је у свету и даље много више бомби, него вакцина, у регион шаље, не бомбе, него вакцине. Данас је спремна и да их производи, производиће их, и за себе и за друге, за цео Балкан. Спремни смо, и хоћемо да помогнемо. Али нећемо да ћутимо нити да будемо поново понижени. Право на то не црпимо само из жртава које смо имали, него и из чињенице да смо одавно престали да гледамо друге и тражимо грешку и кривицу на било ком месту осим у себи – рекао је предсједник Вучић.

Вучић је истакао да Србија сада ради и расте, како би била најбоља у економији, образовању, здравству, култури, науци, спорту…

– И хоћемо да будемо безбедни, на свом. Да никада више не дођемо у ситуацију да нам неко убија децу, руши земљу, или наш народ протерује. Хоћемо да останемо слободни, да сами одлучујемо о својој судбини, и да нам нико више не одузме све, а да нам не да ништа. А ништа је данас, и то ћу да понављам колико год буде потребно, идеја да нас Косово призна, не би ли ми признали Косово – рекао је председник Србије, након чега је поздрављен аплаузом.

Он је казао да нам је потребан компромис, али и „испуњавање свих обавеза, које ми поштујемо, а Приштина не.“

– И данас када нам прете формирањем Велике Албаније, када кажу да нема ништа од Заједнице српских општина, наше је да будемо мирни, да бринемо о нашем народу на К И М, али и да им јасно поручимо да нисмо слаби као што смо били, да ћемо умети да сачувамо своје, не дирајући ни у шта туђе. Уосталом , Србија није и неће бити шака зоби за сваку белосветску врану да је позоба. И оне који су искористили снагу и силу деветнаест бахатих и окрутних само молим да нам не прете , да не мисле да је Србија сломљена и да неће имати снаге да одговори. Молимо вас, само вас молимо, наше албанске комшије, да нам не претите. Само то и ништа више – казао је предсједник.

Вучић је рекао да 2смо спремни да сарађујемо са свима, са међусобним поштовањем и уважавањем, али да никада нећемо заборавити жртве.“

– И када сви буду ћутали, ми ћемо да понављамо. Једно дете дневно. Толико сте нам убијали. Током агресије. И понављаћемо то, баш да нам се не би догодило поново. Данас за нас Србе, живот на Косову личи на Пут суза (Via Dolorosa), на успињање последњим снагама на Голготу, али ми не би ни били Срби да нисмо кадри, и “на страшном месту постојати“. Нека је вечна слава свим жртвама НАТО агресије. Живела слободна и поносна Србија!

Поред предсједника Александра Вучића присуствују и патријарх српски Порфирије, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, као и друге званице.

Да се никада не заборави

У наставку је приказан музичко-сценски комад под називом „Да се никада не заборави.“

Обраћање патријарха српског Порфирија

Патријарх српски Порфирије изјавио је да су српске жртве биле невине због тога што се наш народ бранио од агресије.

 Пре него што сам овамо пошао, отворио сам Нови завет и нашао: ‘Не судите да вам се не суди’. Дошао сам овде са осећањем да смо се сакупили не да судимо, али да се сетимо и да можемо да кажемо шта је истина“. У тих 78 дана се, не само код бранилаца, већ и оних који су се од бомби склањали, појавила се међусобна солидарност и хришћанска љубав за ближње“ – рекао је патријарх.

Поглавар СПЦ је подсјетио на див-јунаке, војнике и полицајце, хероје са Кошара и небеске витезове, који су дали животе на бранику отаџбине.

– И ми морамо да се молимо њима, зато што их је Бог уписао у књигу вечности. Вечерас желим да истакнем да се у тих 78 дана код нашег народа, не само код оних који су бранили мостове, него и код других који су се склањали од бомби, тада пројавила једна суштинска особина нашег етоса, драгоцени део нашег идентитета, а то је међусобна солидарност и хришћанска љубав за ближње. Делили смо све. У време бомбардовања, у тих 78 дана сви смо сведоци дубоке љубави и солидарности нашег народа – истакао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да се та солидарност показала и сада током епидемије, „где су наши витезови постали лекари и медицинске сестре, раднице у продавницама и многи други.“

– Шта нас је одржало тада, и шта нас одржава данас? Одржао нас је хришћански начин живота, којем нас је научио Свети Сава.

Обраћање Милорада Додика

Предсједавајући Предсједништва БиХ је рекао да често учествује на оваквим свечаностима, и да увијек има проблем да нађе праве ријечи којима би одао достојну пошту жртвама.

„Негдје сам прочитао да српски језик има 150.000 ријечи. И осјећам се неадекватно да морам да пронађем одговарајућу ријеч, и често се осјећам као да ништа нисам рекао. Можда је често најбољи одговор тишина. Тишина због тога што у данашњем времену постоје они који су сматрали да морају да покажу своју моћ бомбардовањем људи и спаљивањем кућа“, рекао је Додик.

Он је истакао да нико не може да оспори НАТО пакту да смије да постоји, али се пита зашто су баш на наш народ бацали бомбе и осиромашени уранијум.

Због епидемије коронавируса, обиљежавање годишњице НАТО бомбардовања ове године је одржано у Комбанк Дворани, без присуства публике. Изведен је пригодан уметнички програм чији је сценарио и режију припремила Ивана Жигон, а музички дио композитор Предраг Радисављевић.

Преузето ИН4С

Back to top button