Политика

Вучић: Тражили су да нема промене граница, унео сам амандман, то је проблем

Председник Александар Вучић поновио је вечерас, гостујући на ТВ Прва, да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу са одлуком УН, и навео да је у том смислу унео један амандман у предлог закључака Самита „Брдо-Бриони” – да је Србија против промене граница, у складу са повељом УН и одлукама органа УН.

„Нисам уопште био љут, само сам рекао истину. Брига ме да ли имају нешто да ми замере. Њима смета да им неко то каже у лице. Шта могу да ми ураде? Да уложе више новца у моју смену? Десетине, стотине милионе евра, милијарде сте сад уложили против мене“, изјавио је Вучић.

„Већ сте мењали границе наше земље, када сте се сетили принципа. Они су мени послали предлог закључака да сви треба да се противимо промени граница. И ја сам њима послао један мали амандман, и то је проблем. Они су се сви сагласили око тога и послали мени документ, а ја сам додао једну уметнуту реченицу. Рекао сам може, али да је то у складу са Повељом Уједињених нација. Суштина је у томе да можете неког да преварите једном или други пут, када га преварите на трећи начин нисте ви преварант него је он будала“, навео је председник.

Поменуо је и предлоге за обострано признавање КиМ, за који је рекао да га не би прихватио и „по цену своје главе“.

„Поносан сам на чињеницу што сам председник Србије који је издржао сваки притисак у Вашингтону. Главу дајем, Србију не дајем“, истакао је Вучић.

Осврнуо се и на предстојећи самит Брдо-Бриони где ће се састати са лидерима у региону попут Мила Ђукановића и Зорана Милановића.

„Мораћу да дођем лепо обучен. Случајно се погодило да су то председници, да су премијери било би мало другачије. Бранићу Србију, морам. Мислим да сам се са Ђукановићем последњи пут видео у Јерусалиму“, изјавио је и додао:

„Немам никаквог разлога да се бринем. Никога од њих нисам вређао, а штитио сам интересе свог народа сам штитио и то ћу да наставим да радим“, рекао је Вучић, додајући да могу да усвоје нешто али без Србије.

Како је додао – сумња у то.

„Наслушао сам се овог девет година. Толико сам притисака проша да никоме на свету не бих пожелео. Од Брисела до Вашингтона“, поручио је. Навео је да се не одриче сарадње са земљама са истока. „Ево, ја нећу да се одрекнем ни Русије ни Кине. И шта ћете сада, да ме убијете?”, упитао је Вучић.

Истакао је да је аналитичар који се бавио овом темом је добио паре од Америке.

„Суштина је у нечему другом. Знам шта је било и знам шта ми се спрема.“

Истиче да је много урађено за Србију, наводи да су све фабрике пре биле уништене и опљачкане, сада смо земља са највећим растом у Европи.

Осврнуо се на недавне изјаве израелског амбасадора.

„Израелски амбасадор је рекао да је то урадио под америчким притиском, а ја нисам! Сачувао сам и КиМ, нигде нисам потписао да ћемо признати Косово. Он није превише лошег рекао, осим што је једну ствар нетачно рекао. Медији су спиновали његову изјаву“, рекао је.

Извор, СПУТЊИК

Back to top button