Лепоте Србије

ВОДОПАДИ СТАРЕ ПЛАНИНЕ I део (Тупавица, Драганов вир, Јовин вир, Три кладенца)

На почетку, мораћу да разочаран све љубитеље кањона Шушаре, Нере и Беу у Румунији. У односу на старопланинске реке, а поготово водопаде, кањон Нере и Беу је – НИШТА! Када искусите лепоту Старе планине и њених скривених драгоцености, неће вам пасти на памет да се отиснете пут Румуније. Једина предност румунских кањона је што су близу; тура се може обавити у једном дану.

За Стару планину потребно је издвојити цео викенд. Мада, уз одређен напор, могла би се тура сабити и у један дан. Ми смо већину старопланинских водопада обишли за два дана. Зато сам ову туру поделио на два дела; јер се водопади налазе на различитим крајевима Старе планине.

Првог дана смо обишли Росомачке лонце (http://planine.net/srbija/istocna-srbija/kanjon-rosomace/). Затим смо од Славиња отишли у Дојкинце. На путу према Дојкинцима, у брду се налази манастир посвећен Богородици. Саборни храм саграђен је у првој половини 19. века, али се претпоставља да је и пре 19. века на овом месту постојала црква. Манастир чува око 60 моштију различитих светитеља!

Manastir Presvete Bogorodice
Манастир Пресвете Богородице

Аутопутем Београд-Ниш, преко Пирота, Рсоваца и Височке Ржане, до Дојкинаца се стиже за око 4 сата вожње (343 км). На кружном току у Пироту, бирајте правац “Височки пут”. Од свих старопланинских села, Дојкинци се најбоље “држе” и котирају. Више домаћинстава се бави туризмом. Топло препоручујем домаћинство Ћирковића (https://www.topirot.com/posts/sava_cirkovic). Велика предност овог домаћина је што има и сопствену кафану, са домаћим пивом и то – без конзерванса!

Највећа сеоска атракција свакако је водопад Тупавица или Трупавац. Многи сматрају да је ово најлепши водопад у Србији. Ако наставите асфалтним путем до краја села, доћи ћете до планинарског дома (има путоказ). Село је мало и не можете промашити пут. Од планинарског дома креће макадамски пут. Стаза до водопада је маркирана и јасно обележена путоказима. Све време се иде макадамом, по равном, нема висинских осцилација. Колима се може прећи бар 1 км, да се мало уштеди на пешачењу. А можете се возити и скроз до водопада, мада не препоручујем. Иначе, од планинарског дома до водопада Тупавица има 4,5 км. То је нешто више од једног часа хода. Све време се прати корито Дојкиначке реке.

Dojkinačka reka
Дојкиначка река

Након пређених 1,5 км, долази се до једне раскрснице. На овом месту се иде према врху Копрен и крашкој депресији Понор (пећина у тлу у којој се налази врело). Ми смо наставили ка Тупавици.

DSCN0084

DSCN0087

Ускоро смо угледали величанствен призор. Нема потребе да трошим речи поред овакве лепоте.

Vodopad Tupavica
Vodopad Tupavica
DSCN0042
Vodopad Tupavica
DSCN0063
Vodopad Tupavica

Водопад Тупавица висок је 25 м. Налази се на 1050 м.н.в. Једнако је леп и зими, када је залеђен.

Наставили смо даље макадамским друмом, према области званој Арбиње. По многима, Арбиње је најлепши део Старе планине. Арбиње је прелепа речна долина прошарана шумом. Рекао бих да је то најшумовитији део Старе планине. Наш циљ је био водопад Драганов вир. Заправо, Драганов вир је место испод самог водопада, где се сви купају, а водопад се исто тако зове. Тако сам барем чуо, а и прочитао негде. Водопад се налази на 3 км од водопада Тупавица. Исто се иде макадамом. Након 2 км хода, долази се до Скрипчанове чесме. Још 1 км и долази се до водопада.

Skripčanova česma
Skripčanova česma

Само скретање за водопад није обележено, али се са пута скреће десно, код ове куће:

Skrenuti desno na livadu
Skrenuti desno na livadu

Када скренете на ливаду, пратите утабани пут (полеглу траву) и за 2 минута ћете избити на Дојкиначку реку. Стазица води поред стабала џенерика (дивљих шљива), нека вам то буде оријентир. Ово је Драганов вир:

DSCN0070
Draganov vir
DSCN0075
Draganov vir

Када се иде од Тупавице, стотинак метара пре Драгановог вира, налази се водопад Јовин вир. Исто треба скренути на ливаду и спустити се до саме реке. Овај водопад је нижи, али лепши од Драгановог вира.

Jovin vir
Jovin vir

Мештани кажу да би нас макадамски друм одвео до села Топли До, где се налазе остали водопади. Али, то је авантура за оне који имају џип. Мада, могло би се доћи и пешке, кажу да има 7-8 км. Недавно се у Арбињу настанио и мрки медвед, тако да ваља бити опрезан. Нажалост, касније сам сазнао да се на потезу између Тупавице и Арбињског водопада, угнездио још један водопад, Орлов камен. Стаза до њега такође није обележена, али се упутства могу пронаћи на интернету. Овим се завршила наша авантура за тај дан. Следећег дана смо кренули у обилазак топлодолских водопада. Наставак авантуре прочитајте на http://planine.net/srbija/istocna-srbija/vodopadi-stare-planine-ii-deo-bukovacki-do-piljski-cunguljski-krmoljski-vodopad/.

Највећа атракција природног резервата Арбиње је водопад Три кладенца. Зову га још и Арбињски водопад. До њега се долази пратећи ток Дојкиначке реке. Овај ток је проглашен за најлепши речни водоток у Србији. Од дома је потребно ићи 15 км макадамским путем, који пролази поред горе наведених водопада. На месту Твне чаршије (за које не знам тачно где се налази) почиње Арбиње. Долази се до краја макадамског пута. Пут завија нагло улево, према Топлом Долу. Не идите туда, него идите узводно десном страном Дојкиначке реке. Стаза је утабана и лако ћете се снаћи. На једном месту је пободена црвена заставица. Ту треба скренути десно, узбрдо, опет пратећи реку. Од краја асфалтног пута, па до водопада Три кладенца, има сат времена хода, уз 100 м успона. На том успону стаза баш и није формирана, али само будите у близини реке и доћи ћете до овог чудесног водопада. Пролазак кроз Арбиње је предивно искуство, имаћете осећај као да сте негде у шумовитим планинама САД-а, нпр. Орегону или Монтани. Са једног места се виде Три чуке и густа шума смрче испод њих.

Arbinje
Arbinje
Pogled na Tri čuke iz Arbinja
Pogled na Tri čuke iz Arbinja

Ускоро се појављује и величанствени водопад Три кладенца. Овде је свака реч сувишна.

IMG_20190727_160109

Vodopad Tri kladenca
Vodopad Tri kladenca

Планинари од овог места пењу врх Копрен, али то је већ другачија авантура.

За одлазак до водопада Три кладенца потребно је издвојити цео дан. Треба пешачити 15 км од дома, до краја пута у Арбињу, и онда још сат времена ходати узбрдо. У оба правца, то је око 12 сати хода. У повратку се могу обићи водопади Драганов вир, Јовин вир и Тупавица. Могуће је у Дојкинцима изнајмити теренско возило, које ће вас одвести до краја Арбиња и Три кладенца. Распитајте се у дому или у кафани „Ћирковић“ за ову солуцију. Свакако немојте заобићи Три кладенца ако се нађете у Дојкинцима.

Август 2018. год.

Преузето ПЛАНИНЕ

Back to top button