ВидеоКолумна

ВЕЛИЧАНСТВЕНА СРПКИЊА КОЈОЈ СУ РУСИ УКАЗАЛИ НЕСВАКИДАШЊУ ЧАСТ – ПРОФ. РАДМИЛА ТОНКОВИЋ (ВИДЕО)

Руси, који су јединствен народ у свету по тананости своје душе и осећаја за праве вредности и лепоту , направили су изузетан филм посвећен величанственој Српкињи проф. Радмили Тонковић.

Приредила, Зорица Пелеш, публициста
Професорка Радмила Тонковић, једна од најумнијих Српкиња 21. века, жена је ретко блиставог ума, раскошног духа и енциклопедијског знања. Њен живот и њен научни рад, који су  испреплетени чаробним нитима чудесне лепоте, која исијава из свега чега се она прихватила и које се  тако чудесно преплићу је заиста велика инспирација не само за све људе жељне нових сазнања већ и за  филмске ствараоце . И том раскошном споју њеног знања и лепоти њене душе нису одолела ни наша браћа Руси, који су јој посветили овај божанствени документарни филм.
Кроз кратку, али вансеријску, филмску причу и сјајне прилоге  приказано је  Радмилино пилотско умеће и њен пут  у прекрасно небеско плаветнило. Исто тако у овој несвакидашњој причи приказан је  и њен пут у сам врх науке, пут до звезда, који је ГОСПОД ТРАСИРАО ЗА НАЈХРАБРИЈЕ И НАЈБОЉЕ.
ВЕЛИЧАНСТВЕНА СРПКИЊА КОЈОЈ СУ РУСИ УКАЗАЛИ НЕСВАКИДАШЊУ ЧАСТ - ПРОФ. РАДМИЛА ТОНКОВИЋ (ВИДЕО)На овај пут, којим се данас “све ређе иде”, кренула је наша неустрашива Радмила  с жељом да овај свет учини срећнијим, садржајнијим и достојанственијим На њега је кренула из Београда са Филозофског факултета, до Лондона, па онда  у Манхајм  и потом у Хајделберг, где је била студент знаменитог Ноама Чомског.
После свршених студија чисте филозофије у Хајделбергу кренула је мотоциклом за Русију, коју је као девојчица заволела слушајући прекрасне Пушкинове бајке, које јој је читала њена бака.
ВЕЛИЧАНСТВЕНА СРПКИЊА КОЈОЈ СУ РУСИ УКАЗАЛИ НЕСВАКИДАШЊУ ЧАСТ - ПРОФ. РАДМИЛА ТОНКОВИЋ (ВИДЕО)
Радмила Тонковић и руски режисер Никита Михалков

Студије у Москви су за њу биле један од најдивнијих периода у њеном животу.

Била је очарана када је тамо упознала много младих, који су похрлили са свих страна света на студије у Москву и који су, на њену велику радост сви говорили руски језик .

Русија је тако дефинитивно опчинила њено срце и душу, јер то што има Русија заиста нико на свету нема. Руско срце је огромно попут Волге, Урала, сибирских пространстава, а  тек лепота и ширина руске душе је најраскошнији украс у круни православне царице Русије.

Потресне су сцене у којима Радмила говори о својој рањеној отаџбини Срији, којој су НАТО бомбе унаказиле прекрасно лице 1999.год. Али су сјајне сцене у којима Радмила с поносом приказује руску радарску технику “НЕВА”, која је понос америчког ратног ваздухопловства . НЕВИДЉИВОГ Ф-117 послала на ђубриште историје.
УЖИВАЈТЕ, ДРАГИ ПРИЈАТЕЉИ У ОВОЈ НЕСВАКИДАШЊОЈ СРПСКОЈ ЛЕПОТИ!
Приредила, Зорица Пелеш, публициста
Back to top button