Занимљивости

Ускоро прва меморијална соба у част Милунке Савић

Прва меморијална соба посвећена Милунки Савић, српској хероини из балканских ратова и Првог свјетског рата, биће свечано отворена 9. октобра у њеној родној Јошаничкој бањи, а у њој ће се убудуће налазити стална интерактивна изложбена поставка.

Аутор сталне поставке београдски мултимедијални умјетник Душан Јововић рекао је да је поносан на све који су допринијели да се Спомен-комплекс посвећен Милунки Савић обнови и да интерактивна стална поставка заживи на мјесту одакле је ова хероина кренула прво у балканске, а потом и у Велики рат /Први свјетски рат/.

Изложбена поставка је састављена из три сегмента, а централно мјесто изложбе заузима интерактивни мозаик који чине бројне Милункине фотографије које иза себе крију аутентичне филмове из Великог рата.

Филмове путем таблет рачунара покреће специјално креирана апликација, пренио је Б92.

Други сегмент су два импровизована војна рова – српски и аустроугарски којима се тежи да посјетиоцу буду дочарани услови у којима је Милунка ратовала, а посјетиоци ће овдје моћи да виде војнике, војне униформе, заставе, оружје…

Трећи дио поставке представља изложба предмета из периода Првог свјетског рата, фотографије, документа и насловнице француског дневног листа “Ле петит журнал”.

Руководилац пројекта је директор Центра за културу “Градац” из Рашке Дејан Котурановић, аутор поставке је мултимедијални умјетник из Београда Душан Јововић- а коауторка је организатор музејских активности у Центру за културу “Градац” историчар умјетности Данијела Матовић.

Комплетна реконструкција Спомен-комплекса и стална интерактивна изложба су урађене средствима Министарства културе и информисања Србије и донацијама општине Рашка.

На том мјесту је 1995. године подигнут Спомен-комплекс Милунки Савић, али је недуго послије изградње меморијала објекат заборављен и почело је његово пропадање.

Милунка Савић–Глигоревић била је српска хероина Балканских ратова и Првог свјетског рата, наредник у Другом пуку српске војске “Књаз Михаило”, жена са највише одликовања у историји ратовања. Рањавана је у борбама девет пута.

Због неизмјерне храбрости Французи су је прозвали “српска Јованка Орлеанка”.

Милунка Савић, /1888-1973/ рођена је у селу Копривница код Јошаничке Бање, а њена родна кућа обновљена је током 2015. године средствима Министарства културе и информисања Србије, а на захтјев и под надзором Завода за заштиту споменика културе из Краљева.

У Јошаничкој Бањи је 1995. године откривен споменик Милунки Савић у природној величини, вајара Љубише Манчића.

Извор: СРНА Новинска агенција Републике Српске

Back to top button