Срби Хрватске

У СПОМЕН-МАУЗОЛЕЈУ СРБИМА СТРАДАЛИМ ОД УСТАША: Ћутање о жртвама је још један злочин!

На Дрини, код Вишеграда, никао маузолеј који чека освећење. Добротвори Спасоје Албијанић и Миодраг Давидовић Дака подигли белег.

Спомен-маузолеј, на Старом Броду, на Дрини, код Вишеграда, посвећен српским жртвама од усташких злочиначких руку у пролеће 1942. године, који су подигли добротвори Спасоје Албијанић и Миодраг Давидовић Дака, још само чека освећење, које би требало да предводи патријарх српски Иринеј, као и велику државну церемонију.

Изградња и уређење спомен-маузолеја су окончани на време. Академик САНУ Матија Бећковић је живо пратио изградњу тог белега на Дрини и каже да га радује што је посао приведен крају и што ће „на многаја лета да сведочи о страдњу недужних српских, цивилних жртава, од усташке руке, чијем су се дивљашту чудили и нацисти, који су били у близини“.

Бећковићеве беседе, минулих година, о невиђеној драми у пролеће 1942. године, када је из Сарајева кренуло 10.000 усташа с намером да протерају и побију српско становништво које је избегло са подручја Сарајева, Пала, Олова, Кладња, Сокоца, Хан Пијеска, Рогатице и Вишеграда, по казивању Спасоја Албијанића, определиле су њега и његовог пријатеља Даку Давидовића да жртвама у част и спомен подигну ово велико уздарје крај саме воде.

– Долазили смо, сваке године на Младенце, на годишњицу стравичног злочина према нашем народу, као и академик Бећковић, да се поклонимо сенима недужних жртава, међу којима је било највише деце, жена, стараца – прича Спасоје Албијанић. – Радове смо започели у јесен прошле године, добро су напредовали и пред нама је светковина, чији је покровитељ Влада Републике Српске.

ЗА ову голготу врло би била примерена молитва коју је написао најчувенији Херцеговац Јован Дучић, која гласи:

„Помилуј, Свемоћни, невине што гину, Теби су пружили њине чисте руке; За твоју су они пали величину, на твој знак принели све сузе и муке.“

У СПОМЕН-МАУЗОЛЕЈУ СРБИМА СТРАДАЛИМ ОД УСТАША: Ћутање о жртвама је још један злочин!
Академик Бећковић, добротвор Албијанић и Драго Мирковић

Академик Бећковић је похвалио ово доброчинство Албијанића и Давидовића, „како би недужни страдалници и мученици добили достојан белег од рода свога, уз тужну констатацију да се о овоме ћутале све до пре 11 година, када је вишеградски свештеник Драган Вукотић одлучио да први пут служи помен жртвама“.

– Сва част Албијанићу и Давидовићу, дивним чедима Старе Херцеговине, који знају добро да је сваки злочин велики, а још је већи онда кад се прикрива, што су минулих деценија чиниле власти у БиХ, нажалост, не само комунистичке, које су за ово зло знале али су га ставили на списак забрањених тема – каже академик САНУ Драгољуб Драго Мирковић, који је био на сусрету добротвора и академика Бећковића.

У СПОМЕН-МАУЗОЛЕЈУ СРБИМА СТРАДАЛИМ ОД УСТАША: Ћутање о жртвама је још један злочин!

Аутор: Владимир МИТРИЋ

Извор: НОВОСТИ

Преузето ЈАДОВНО

Back to top button