Срби Хрватске

У недељу комеморација и у Јасеновцу

У Спомен-подручју Јасеновац у недјељу, 23. априла, биће одржана комеморација као знак сјећања на жртве усташког концентрационог логора, као и преживјеле заточенике.

Пригодни програм уз полагање вијенаца започеће у 11.00 часова у Спомен-подручју Јасеновац, испред споменика „Цвијет“, најављено је из Спомен-подручја Јасеновац.

Окупљање се очекује до 10.15 часова испред зграде Меморијалног музеја, а колона сјећања према споменику „Цвијет“ кренуће у 10.30 часова.

Комеморација у Јасеновцу одржава се под покровитељством Хрватског сабора.

Дан сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина биће обиљежен у Спомен-подручју Доња Градина у недјељу, 23. априла.

Тај комеморативни скуп организују владе Републике Српске и Србије.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије јер је у њему страдало 700.000 жртава усташког злочина.

Међу убијеним је 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало и 20.000 дјеце.

Логор Доња Градина формиран је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог свјетског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске.

Доња Градина је била једно од највећих стратишта јасеновачког логора гдје су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.

Извор: СРНА

Преузето ЈАДОВНО

Back to top button