33 Анђела

У Козарској Дубици представљени филмови “Логор смрти у Карашјоку” и “33 анђела”

У Козарској Дубици представљен је документарни филм продуцента Бранка Димовића Димеског “Логор смрти у Карашјоку”, настао у знак сјећања на страдале Србе за вријеме Другог свјетског рата у норвешким логорима. Филм је сниман скоро двије године на више локација у Србији и Норвешкој и базиран је на свједочењима потомака. Продуцент је присутној публици у Великој сали Скупштине општине представио и свој нови документарни пројекат под називом “33 анђела”.

„За време Другог светског рата у логоре у Норвешкој послато је више од 4.000 српских логораша, од тога се 2.639 људи никада није вратило својим кућама. У току истраживања сазнали смо да је у логоре у Норвешкој послато 170 српске деце од којих је 44 изгубило свој живот. Новом филму смо дали име „33 анђела“ јер смо у почетку имали информацију да је толико деце страдало“, казао је Димовић.

Погледајте репортажу

Он је рекао да је прва етапа новог остварења снимана у Београду, затим у Хрватској гдје је екипа обишла Кордун и Банију и разговарала са више свједока и сада су у нашој земљи и Козарској Дубици на позив потомака.

„Сматрамо да је време да изнесемо истину да су настрадали у норвешким логорима страдали зато што су били Срби и о томе се ћутало 80 година,а ми право на ћутање више немамо јер наша поколења морају сазнати шта се десило са њиховим прецима“, каже продуцент.

Редитељ Горан Вукчевић рекао је да је порука овог филма да треба да памтимо своје жртве и да их не заборављамо, не да би се светили или некога мрзили, него како би до обичног човјека допрла истина.

„Наши преци су прошли многа страдања и многа херојства а многа од њих су потпуно заборављена. Ми само треба да трагамо у прошлости за истином и да сачувамо успомену на њих, да будемо достојни и одани њиховој жртви“, рекао је Вукчевић.

Филозоф и теолог из Норвешке Јоханес Солберг који је наратор и сарадник екипе изјавио је да је интересовање за ову тему добио јер је и његов деда био у логору за вријеме Другог свјетског рата, а има и велики број српских пријатеља.

„Врло је важно да се овај филм прикаже пред што већим бројем публике јер радили смо много истраживања и дошли до нових података за које се у Норвешкој није знало и важно је да се судбина страдалих прикаже на прави начин“, рекао је Солберг.

Организатори приказивања филма у нашој општини су Центар за информисање и културу и Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” из Козарске Дубице.

Директор Центра за информисање и културу Дијана Кондић рекла је да смо сви свједоци да је све мање преживјелих логораша, а то што се филм заснива на свједочењима потомака људи који су преживјели логор је аудио-визуелни траг од немјерљивог значаја.

„Медијски радници РТВ КД као тим сваки пут максимално настоје дати допринос и ангажман када су у питању овакве теме с обзиром да је Козарска Дубица била једна од најстрадалнијих општина по броју жртава у току Другог свјетског рата. Приказивање овог филма ће отворити једно ново поглавље када су у питању историјске чињенице али и однос два народа“, казала је Кондићева.

Предсједник „Просвјете“ Козарска Дубица Зоран Синкић рекао је да истина у рату прва страда и пишу је побједници.

„Ми смо чекали 80 година да би могли искрено и истинито причати и писати, те снимати филмове о нашим невино настарадалим у прошлом рату, те ту истину послати у свијет“, казао је Синкић.

И нови филм „33 анђела“ биће потресан документарни филм који свједочи о страдању Срба и њиме ће се још једном одати пошта невиним жртвама злочина и геноцида у Другом свјетском рату.

Преузето: РТВ КД

Back to top button