Срби и Руси

У Београду округли сто “Србија, Русија и рађање новог света” (ВИДЕО)

Срби и Руси су носиоци високих православних духовно - моралних вриједности, а интензивирање братске сарадње Србије и Русије стратешки је важно, речено је на округлом столу "Србија, Русија и рађање новог свијета" у Београду.

Скуп је организовало Српско – руско братство, чију Повељу је до сада потписало више од 120 истакнутих личности српског јавног живота.

Српско – руски братски односи и савезништво трају вијековима, а помоћ Русије српском народу је драгоцијена и то је стуб којег се Србија не може и не смије одрећи, речено је на скупу.

– Српски и руски народ баштине једну културу, једну цивилизацију. То је по америчким ауторима, њиховим највећим интелектуалцима, источноправославна цивилизација, дакле ми припадамо једној цивилизацији и то је будућност наша – каже Срђан Перишић, професор геополитике.

При доношењу одлука мора се узети у обзир и мишљење грађана, сматра политиколог Слободан Антонић. Каже да истраживања јавног мњења, ко год да их проводио, показују резултате сличне онима до којих је дошла “Нова српска политичка мисао”.

– 81% испитаника и даље се противи увођењу санкција Русији, 83,5% се противи чланству Србије у НАТО, значи ЗА је свега, пазите, 4% – прецизирао је Антонић.

– Неувођење санкција Русији апсолутно сви ми подржавамо и то није само наш морални и историјски дуг према Русији, то је и наш чист економски интерес. Те санкције би нанијеле штету само нама – наводи Милош Банђур,

У војном и економском смислу догодиле су се огромне промјене, опада доминација Запада и рађа се нови свијет, који предводе Русија и Кина, кажу учесници.

Стратешко партнерство са Русијом и Кином у многоме је ојачало позицију Србије и њен суверенитет.

– Поредак који се рађа Руси у својим документима за сад зову “праведни мултиполарни систем”, а Кинези га зову “заједница заједничке будућности човечанства” – нагласио је Владимир Кршљанин, потпредсједник Међународне словенске академије.

– Јачање свих тих токова у ствари отвара огромне могућности нама овде које нису постојале прије 20, или оних деведесетих година, када је стварно био униполарни свијет и кад је Америка стварно могла да ради шта год хоће. Ми само треба да се ослободимо те инерције – истиче адвокат Бранко Павловић.

Павловић каже да је одличан примјер Република Српска, гдје не само руководство, већ и грађани знају да би требало чувати оно што имају.

Извор: РТРС

Back to top button