Новости – Дешавања

У Београду комеморативни скуп поводом упокојења Академика Србољуба Живановића

Поводом упокојења Академика Србољуба Живановића, позивамо Вас на комеморативни скуп у Свечаној сали Српске академије наука и уметности, у петак 26. јануара 2024. године, са почетком у 11 часова.

Проф. Живановић био је оснивач Удружења антрополога Југославије и члан великог броја домаћих и међународних научних удружења.

Изабран је за члана Академије наука Републике Српске 23. маја 2013. године.

Био је члан Међународне словенске академије наука и уметности, Краљевског Медицинског Друштва (Роyал Социетy оф Медицине), Краљевског антрополошког института (Роyал Антхропологицал Институте), као и Удружења клиничних анатома у Великој Британији, те Филозофског друштва Руске академије наука.

За свој рад у биоантропологији, палеопатологији, као и на пољу медицине, одликован је бројним домаћим и међународним наградама. За животно дело у унапређивању науке у области медицине одликован је престижном Маркизовом наградом Ко је Ко у свету 2020. године, а Српска Православна Црква га је одликовала Орденом Светог Саве за допринос у раду на идентификацији моштију Св. Деспота Стефана Лазаревића у манастиру Копорину.

У српској јавности остаће упамћен као члан форензичког тима који је 1964. године вршио ископавања масовних гробница у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора смрти.

Остаће упамћен и као председник Комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, чију је Декларацију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ усвојила Народна Скупштина Републике Српске 15. 10. 2015. године, као и суоснивач једине добротворне организације у Западној Европи која одржава културу сећања на страдање Срба, Јевреја и Рома у НДХ – Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст.

Петак, 26. јануар 2024. године у 11 часова, Свечана сала Српске академије наука и уметности (Кнеза Михаила 35).

У Београду комеморативни скуп поводом упокојења Академика Србољуба Живановића

Извор:  Јадовно

Back to top button