Срби Хрватске

Српско народно вијеће са хрватским ветеранима код Шаранове јаме на Велебиту

Домовина не пуца, не убија и не протјерује своју дјецу, не диже им у ваздух и пали куће, не сијече рафалима њихове избјегличке колоне и не ракетира их.

Недавно, 24. јуна ове године у организацији Српског народног вијећа из Загреба, обиљежен је Дан сјећања на Јадовно 1941.

Нико од говорника у комеморативном дијелу окупљања а ни касније у публикованим репортажама није поменуо да је тај Дан сјећања и тај датум установило удружење Јадовно 1941. из Бање Луке још 2010. године.

Много тога што се могло чути и видјети том приликом код Шаранове јаме, заслужује коментар.

Ипак, то ћемо оставити за другу прилику јер у суботу 02. јула наше удружење тринаесту годину за редом организује Дан сјећања на Јадовно 1941. па су наши ограничени и скромни људски и материјални ресурси ангажовани на припремама тог за нас централног годишњег догађаја.

Оно што нам је СНВ приредио другу годину за редом је увреда жртава Покоља и њихових потомака и скрнављење споменика жртвама код Шаранове јаме.

Прошле године су на позив организатора, вијенац на споменик код Шаранове јаме положили чланови удружења VEDRA.

Том приликом, окупљенима се са говорнице обратио и Предсједник сплитске ВЕДРА-е Ранко Бритвић, у име ветерана Домовинског рата и притом поручио: „Док смо живи долазићемо на ово мјесто.“.

Какво је то удружење, ко су њихови чланови, које идеје заступају и ко су за њих фашисти ако себе називају антифашистима, најбоље се може видјети на овом снимку екрана њиховог интернет сајта:

Ове године је по протоколу, водитељица Одјела за културу СНВ-а, Анета Владимиров за полагање вијенца позвала и чланове огранка ветерана домовинског рата и антифашиста из Перушића (Лика).

Дакле, у режији СНВ-а, вијенац жртвама Јадовна и Пага и свим жртвама госпићке групе логора, полажу чланови удружења хрватских ветерана протеклог рата. Међу хрватским ветеранима рата 90-тих су и они који су чинили ратне злочине над Србима, неки од њих су и пресуђени ратни злочинци.

Овим поступком су челници Српског народног вијећа, након довођења на Јадовно Стипе Месића, у улози почасног предсједника Савеза антифашистичког вијећа и антифашиста Р. Хрватске (SABA), и позива да се обрати окупљенима код Шаранове јаме, учинили корак даље у вријеђању и понижавању жртава Покоља и њихових потомака и скрнављењу спомен обиљежја код Шаранове јаме.

Оно што је за челне људе Српског народног вијећа био и јесте домовински рат, за нас потомке и поштоваоце жртава је Одбрамбено-отаџбински рат јер домовина не пуца, не убија и не протјерује своју дјецу, не диже им у ваздух и не пали куће, не сијече рафалима њихове избјегличке колоне и не ракетира их.

У поменутим избјегличким колонама били су не само многи од потомака и чланова породица жртава Покоља, Геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ него и они, као што је Љубан Једнак, који су успјели преживјети Независну Државу Хрватску али њену сљедницу, Неовисну Државу Хрватску нису.

Нека је слава и вјечни помен Светим Новомученицима Јадовничким.

Ако Бог да уз њих на Велебиту у предстојећу суботу.

Душан Басташић

Предсједник УГ Јадовно 1941. Бања Лука

………….

Пођимо на Јадовно 02. јула 2022. јер нисмо заборавили

Са благословом Његовог Преосвештенства, Eпископа горњокарловачког г. Герасима, поводом осамдесет и прве годишњице од почетка Покоља, биће обиљежен „Дан сјећања на Јадовно 1941 – 2022.“ Без обзира што се ово стратиште данас налази ван граница Србије и Српске, сматрамо нашом дужношћу да његујемо културу сјећања на наше страдалнике, без обзира гдје су пострадали. У суботу … Настави са читањемПођимо на Јадовно 02. јула 2022. јер нисмо заборавили

Back to top button