Колумна

Српски стид од Принципа

Опрости нам, Павле, и опростите нам сви ви који сте рођени овде и који сте за нас живели и страдали! Опростите нам што смо овакви. А ако нам не опростите, знаћемо да је због тога што нас нисте препознали као своје.

Пише: Милан Ружић

Не знам докле ћемо ићи са безобразлуком и порицањем наших људи зарад некаквих мишљења које увозимо са Запада. Они људи на чије су споменике качене кецеље су они који нас најбоље представљају у свету, али изгледа да они не значе ништа некима из Србије.

Директор школе, а зна се о коме је реч, нашао је за сходно да одузме мајице ученицима, а као разлог наводи да је натпис „Наше ће сјене ходати по Бечу, лутати по двору и плашити господу“ нешто што није прикладно за ученике основних школа у Србији, па самим тим није дозволио ношење тих мајица у својој школи. Наводи да нема проблем са Гаврилом Принципом који је ово написао и чији се лик налази на мајицама. Има ли директор једне образовне установе ишта против музике коју сасвим сигурно чује у свом школском  дворишту, а у питању су стихови који одзвањају са сваког дечјег телефона у овој држави који кажу: „Закуни се у курву што ноћас с тобом пије, закуни се у сина што родила ти није“, „Мала воли ауди, мала воли Бе-Ем-Ве, мала воли доларе, мала воли евре“, „Да си пушка, бебо, била би М-ка, у клубу се зна ко је алфа женка“, „Играш, увијаш, разбијаш до задњег атома, а ја би ту да га забијем као Ерик Кантона“, „Не глуми, приђи ми, неће бољет’, таман тен, бијели зуби, гузи не могу одољет’“? Зашто овако лепо васпитани и над судбином деце забринути директор не би одузео телефоне оној деци која слушају овакву музику? Овај човек је рекао деци да Принцип „није једини херој кога треба славити и да се тако не показује патриотизам“. Како господин директор мери нечији патриотизам? Није ли Гаврило Принцип био, барем по годинама, близак деци из основне школе? Није ли Принцип неко ко је био веома учен, па стога мора бити узор деци? А ко би, баш ме интересује, по мишљењу директора био довољно добар да га деца ставе на мајицу? Певачи који их трују? Американци који су тровали њихове родитеље и њих? Тито? Којом особом директор школе мери нечији патриотизам?

Након изјава о Принципу, директор је рекао да је поред поруке „Догодине у Призрену!“ са једне стране мајице била слика тенка, а са друге авиона, што је оценио као „неприкладно за школу“. Зар ова деца из историје не уче баш о ратовима? Тамо се није ратовало речима и оценама, већ авионима и тенковима. Можда су та деца некога изгубила управо од авиона и тенкова. Да као он будем безобразан, па да питам зашто он децу одвлачи од стратегије државе која поново позива у војску оне који је нису служили?

Нека нам тај директор који дозвољава да се деца трују ужасним стиховима који поричу концепцију морала и стида, каже шта деца треба да обуку ако желе да изразе свој патриотизам? Уколико је тај израз потреба деце, не треба их спутавати. Зашто нико не иде около и чупа пирсинге, уклања тетоваже, отима слушалице и телефоне, крпи поцепане фармерке и уклања шминку са лица мушкараца у школама? Зар не би требало све ово урадити како би се спутао израз нечијег мишљења, по директору? Немојмо бити дволични. Принцип не може, а голи стомаци, полуголепредњице, задњице и Карлеуша могу! Диван педагошки став једног директора школе! Ако се нешто дозвољава, дозвољава се свима, а ако постоји забрана, нека постоји за све и нико се неће бунити.

Притом, овај директор ни једног јединог секунда и ни у једној реченици није споменуо зашто су спорни стихови које је написао Гаврило Принцип, већ је за њега највећи страх и проблем то што су слике ученика у тим мајицама могле завршити на друштвеним мрежама. Зар је друштвена мрежа важнија од друштвене свести? Зар је Фејсбук важнији од Србије? Како некога ко је директор школе није срамота да националне симболе и јунаке уграђене у темеље слободе или борбе за слободу ове земље подређује броју лајкова? Директоре, боље пазите шта вам се ради у школи, него што пазите шта ће ко рећи на друштвеним мрежама, а не пазите на то шта ћете изјавити и колика ће глупост или зла намера у комбинацији са глупошћу изаћи из ваших директорских уста.

Са друге стране, зашто оне феминисткиње које су блаженопочившег патријарха Павла одевале у кецељу са идиотским натписом не реагују на горенаведене стихове? Њима прија третирање жена на начин на који их третира данашња „музика“? Што не реагују на гласне поруке омаловажавања жена, па окаче кецеље, него њима прекривају оне око којих влада мук, онај мук поштовања?

Све се у овој земљи извитоперило и кренуло у смеру који нас води у „цивилизацију“ идиота! Принцип је терориста, патријарх Павле женомрзац, Андрић геноцидни писац, Његош подрстрекач на убиства муслимана, Десанка Максимовић руски шпијун, Матија Бећковић опасност по државе. НАТО је спаситељ народа који је бомбардовао, ЕУ је наш циљ који нема алтернативу, Косово је баласт, СПЦ је установа која не плаћа порез, „Задруга“ је модел по ком се живи, „Парови“ су образовни програм и права сексуалних мањина су наш највећи проблем.

Можда је и боље што данашњи Срби покушавају да наруже и одбаце своје хероје, просветитеље и светитеље. Шта ће овако малом и неморалном народу онакве величине и моралне громаде, осим да их постиде и подсете на оно што су некада били.

Тај стид је разлог нашег самоубиства! Ми смо народ који са литице скаче самом себи у уста.

Опрости нам, Павле, и опростите нам сви ви који сте рођени овде и који сте за нас живели и страдали! Опростите нам што смо овакви. А ако нам не опростите, знаћемо да је због тога што нас нисте препознали као своје.

Поставите овакве текстове на друштвене мреже и портале како би наведени директор и њему слични имали шта да бришу и скидају да не кваримо своју земљу!

Извор; Искра

Преузето ИН4С

Back to top button