Ђорђе БојанићСрби и Руси

Српски пројекат из руског града Шуја добио награду

Сваке године потписује се уговор између Основне школе број 11. и Основне школе „Бубањски хероји" у Нишу о развијању образовних веза између наших школа. Направљено је више заједничких едукативних филмова, одржавани су разговори ученика преко Скајпа, припремане су заједничке изложбе.

Последњих дана октобра у Уљановску је завршен пети јубиларни Сверуски социјално-патриотски форум «Васпитање грађанина”

У оквиру Форума сумирани су резултати Сверуског такмичења друштвено активних образовних технологија.

Jелена Родионова, чланица Јавне коморе Руске Федерације, директорка АНО АСТИК-а, напоменула је: „Сваке године такмичење показује да у нашој земљи постоји огроман број професионалних васпитача. Они не само да дају нашој деци солидно познавање школског програма, већ користе и нестандардне методе и приступе у емитовању материјала. Ви сте прави хероји који изводите свакодневни подвиг!”

На основу резултата оцењивања, жири је утврдио 162 конкурсна рада која су примљена за учешће у редовном финалу Конкурса. Међу ауторима радова је и наставник историје, руководилац школског Руско-српског клуба основне школе број 11. из града Шуjе,  Александар Муравјев.

Говорећи у финалу такмичења, он је рекао: „Од септембра 2018. године у основној школи број 11. у Шуји ради Руско-српски клуб. Наше активности су усмерене на неговање код деце  осећаја пријатељства и међусобног разумевања према сродном српском народу кроз неформалну комуникацију и креативне акције у оквиру школског пројекта „Русија-Србија: комуницирање и дружење“. Развој пројекта није ограничен временским оквирима и усмерен је у даљу будућност. У пројекту „Русија-Србија: комуницирање и дружење“ учествују и основне школе из Србије: „Бубањски хероји” из Ниша, „Милосав Стиковић”, „Вељко Дугошевић“, „Дринка Павловић” и „Траjко Перић”.

Сваке године потписује се уговор између Основне школе број 11. и Основне школе „Бубањски хероји”у Нишу о развијању образовних веза између наших школа. Направљено је више заједничких едукативних филмова, одржавани су разговори ученика преко Скајпа, припремане су заједничке изложбе.

Српски пројекат из руског града Шуја добио награду
Александар Муравјов

У организовању заједничких догађаја у великој мери нам помаже међународни центар „Руско-балкански дијалог“ на челу са Јевгенијем  Осенковим. Добили смо велику подршку од Српског ресурсног центра Белгородског државног технолошког универзитета „В.Г. Шухов“.

Образовни пројекат руско-српског пријатељства, који је представио наставник историjе Александар Муравјов из Русиjе у номинацији Међународног дечијег клуба, одликован  је дипломом за најбољи рад и награђен пехаром.     

Александар  Муравјев је рекао да је ово оцена не само рада клуба, већ уопште активности и целокупног школског педагошког колектива.

Ово је велики успех и признање за моју школу у којој радим. Наш дугогодишњи рад је коначно процењен као успешан, на овај начин, и ја сам пресрећан. Много тога смо заједнички урадили у корелацији предмета историја, веронаука, српски језик, географија, музичко и ликовно, настављамо даље, каже Ђорђе Бојанић проф. историје.

Приредила Српска историја

Back to top button