Срби Црне Горе

СРПСКИ КУЛТУРНИ КЛУБ У БЕРАНАМА КРУНА РАДА СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ

У Беранама је 25. јануара 2023. године  одржана Прва Скупштина Српског културног клуба Беране и изабрано руководство клуба, а усвојена је и Светосавска декларација о заштити и очувању српског националног, духовног, језичког и културног идентитета у Васојевићима и Црној Гори.

Овом  приликом Скупштину су поздравили министар у влади Србије задужен за Србе у региону и дијаспори Ђорђе Милићевић.

МИНИСТАР ЂОРЂЕ МИЛИЋЕВИЋ: ЧУВАРИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И РОДА:

Препознали сте значај и потребу да у овим тешким временима одбраните и очувате, историјске и културне, националне и историјске, просветне и друге вредности које су постале угрожене, што свакако није било лако, алили, вашом истрајном борбом и залагањем очували сте их и настављате да оснажујете наш идентитет.

Ово је на првој Скупштини Српског културног клуба у Беранама казао изасланик председника Републике Србије министар за односе са Србима у Региону и дијаспори Ђорђе Милићевић, који је био на челу делегације Србије на овом скупу.

– На томе сам вам захвалан. На том вам је пре свега захвалан председник Републике Србије Александар Вучић, а убеђен сам и српски народ у Републици Србији – казао је Милићевић.

Он је поручио Српском културном клубу и Србима из Васојевића и Лимске долине “да наставе путем очувања идентитета нашег народа, али, да као и стожер окупљања допринесу и помирењу и јачању веза са суграђанима који немају исто национално опредељење као ви, јер српски народ је од памтивека познат по својој гсотољубивости, принципјелности иправедности”.

– Порука засве нас и за чим сви треба да се водимо су речи великог Његоша “Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека…”. Зато, часно и достојанствено представљајмо нашу културу, историју, традицију и све оно што чини бит српског бића, будимо понос свога народа – казао је Милићевић.

БРАЋА СРБИ И СЕСТРЕ СРПКИЊЕ

– Не сматрам да сам данас у дијспори. Сматрам да сам међу својима, да сам међу Србима и нећу чак ни казати”даме и господо”, како ми ти политичари официјелно и формално кажемо, већ ћу рећи браћо Срби и сестре Српкиње – казао је министар Милићевић.

Он је истакао да ће посебно говорити вечерас на Светосацској академији о ономе што му је казао председник Вучић.

– Беране су се показале бедемом у одбрани светиња – казао је Милићевић.

ИСТОРИЧАР МР САЛИХ СЕЛИМОВИЋ ПОЗДРАВИО СКУПШТИНУ СРПСКОГ КУЛТУРНОГ КЛУБА БЕРАНЕ

Прву скупштину Српског културног клуба Беране 25.јануара 2023.године је поздравио историчар мр Салих Селимовић из Сјенице,који је рекао да му је велико задовољство што присуствује Првој скупштини Српског културног клуба Беране и пожелио срећан рад  Клубу. Он је истакао да; ”Ви Васојевићи ово што чините је доказ колико сте кроз сву историју чинили, а сад само настављате тамо где су стали ваши преци. Оснивање овог клуба је врло важно због очувања традиција и српског културног и језичког простора и није то никада било лако на овом простору а није ни данас. Хвала Вам што сте се овако озбиљно организовали и ја вам заиста честитам и желим успјешан рад.-Поручио је мр Салих Селимовић,обраћајући се представницима Прве скупштине Српског културног клуба Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

У име књижевника из Црне Горе Скупштину је поздравио адвокат и књижевник Миладин Јоксимовић.

 Присутнима се обратио у име Организационог одбора историчар  Горан Киковић- предсједник Српског културног клуба, који је, поред осталог, поручио да, како је затражио, “српски језик и Свети Сава буду у школама као у вријеме владавине Петровића”.

– Ми не тражимо ништа шта би било на било чију штету. Тражимо само оно што нам припада. Наш главни град је Подгорица, али, главни центар свих Срба је Београд. То нека буде свима јасно – казао је Киковић.

Он је истакао да се усвојеном Светосавском декларацијом захтева, између осталог, враћање српског језика у школе, који је из Устава избрисан као службени, а наметнут језик мањине – црногорски, као и спречавање свих облика дискриминације грађана српске језичке заједнице, остваривањем њихових права као конститутивног народа у Црној Гори.

– Мора се појачати рад на културном плану, јер су и даље без обзира на пад криминогеног и фалсификаторског режима Мила Ђукановића, угрожене историјска истина, српска културно-историјска баштина како на територији Васојевића тако и у Црној Гори. Оснивање овог клуба је веома важно у сусрет првом попису становништва у слободној Црној Гори. Зато нам је много важна подршка и разумевање угледних интелектуалаца који ће се ангажовати да нам помогну у нашем раду – каже се између осталог у Светосавској декларацији.

Декларацијом се јавност подсећа на чињеницу да се и ове као и предходних година у Црној Гори се не слави школска слава – Свети Сава, што су у Републици Српској и Србији то празници за памћење.

Back to top button