Срби Црне Горе

Срби гурнути на маргине: Историчар Горан Киковић о ситуацији у ЦГ

Историчар Горан Киковић: Црногорски Срби данас траже статус конститутивног народа, јер у оваквој држави немају никаква права. Положај постао неподношљив после референдума

ЦРНОГОРСКИ Срби данас траже статус конститутивног народа, јер у оваквој држави немају никаква права. Распадом бивше “велике” Југославије и стварањем нових држава поново је отворено на драматичан начин ионако полуразрешено и наопако постављено “српско питање”. Са отцепљењем Црне Горе, уз истовремено држање Републике Српске у оквиру БиХ и дрско западно деловање у подршци независности лажне државе Косово, спроводи се маргинализација значаја српског народа на Балкану. Због тога Срби у Црној Гори морају тражити своја права, пре свих право на националне, културне и просветне институције и своје уџбенике историје и српског језика и књижевности, макар их увозили из Србије и Републике Српске.

Ово каже председник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине, историчар Горан Киковић, иначе потпредседник СО Беране.

 По српски народ је дугорочно најопасније поистовећивање са новом црногорском измишљеном нацијом и лажна прича како у Црној Гори сви имају иста права по Уставу. Јер, након референдума, положај Срба у Црној Гори постаје неподношљив, пошто су Срби маргинализовани у сваком погледу: без својих медија, без адекватног политичког представљања, економски угрожени и без икаквог утицаја на креирање државне политике, у држави у којој су увек били аутохтони народ, а данас одједном – нису више – објашњава Киковић.

– Црногорски режим не обезбеђује елементарна права за српску заједницу ни на нивоу националних мањина, тако да су недопустиво проказани и прогнани српски језик, застава тробојка а све жешће и Српска православна црква, на коју се режим окомио последњих месеци. Српски народ је јединствен у осуди увођења црногорског језика и изричит је у одбрани и одржању српског језика и ћирилице, али ће морати да се избори и за остала права која су му погажена.

СТАТИСТИЧКА ГРЕШКА

ИАКО, по попису актуелне власти, у Црној Гори има око 28,73 одстонационалних (етничких) Срба, проценат запослених грађана српске националности у најзначајнијим црногорским институцијама, по последњем државном истраживању је, тврди Киковић, на нивоу статистичке грешке. Према његовим речима, без обзира на то што Срби чине готово трећину грађана Црне Горе у Служби председника државе, Заштитника људских права и слобода, Управи за кадрове, Генералном секретаријату Владе, Секретаријату за законодавство Владе, министарствима правде, рада и социјалног старања, науке, Врховном, Управном и Апелационом суду, али и Већу за прекршаје нема запослених Срба!

М. Секуловић

Извор Новости

Back to top button