Карашјок

СПЕЦИЈАЛ – Филм “Логор у Карашјоку”: Незаборав и праштање

Уочи претпремијере у Норвешкој 6. августа и премијере у Србији 25. августа текуће године, разговарамо са редитељем и продуцентом изузетног и потресног документарног филма под називом "Логор у Карашјоку" - месту страдања више хиљада Срба у Другом светском рату.

Наш први саговорник је продуцент Бранко Димовић Димески, благодарећи чијој љубави и труду смо у прилици да емитујемо одговоре на питања која смо путем електронске поште послали и редитељу филма г. Кјетилу Палмквисту. Наши гости ексклузивно за слушаоце Радија “Слово љубве” говоре о раду на овом филму, сусретима са сведоцима страдања у више градова Норвешке и Србије, упознавањем не само Норвежана са страдалном српском историјом већ и нас самих са нашим заборављеним и намученим прецима, али и о поруци и поуци овог документарног остварења на коме се радило пуне две године. Истичу да поручују да “ми као потомци немамо право да заборавимо страдање наших предака” и да “не смемо да мрзимо, морамо праштати”.

.Ово значајно остварење светлост дана је угледало најпре захваљујући Црквеној Општини св. Василија Острошког СПЦ у Ослу, а потом и Амбасади Републике Србије у Краљевини Норвешкој, Министарству Одбране Краљевине Норвешке и Савезу Српских Удружења у Норвешкој.

За време Другог светског рата, у логоре у Норвешкој послато је 4.049 логораша из тадашње Југославије. Њих 2.398 се никада није вратило својим кућама, а највећи број њих, чак 95% – били су Срби. Најмлађи међу њима имао је само 13 година. Норвежани који говоре у овом филму, као деца су достављали храну заробљеним Србима, свесно ризикујући своје животе.

Екипу која је вредно и предано радила на овом филму, поред редитеља г. Палмквиста и продуцента г. Димовића, чине и историчар Кнут Фловик Тхоресен , ко-продуцент Јоерн Олсен, директор фотографије Терје Холм и композитор Андреј Стојановић.

Наша Редакција благодари г. Димовићу на љубави, труду и подршци у реализацији разговора са г. Палмквистом, који је снимљен у студију “Пи-Кју-Екс Медија АС” (PQX Media AS) у граду Мосу (Moss), у којем живе и раде наши саговорници.

Ову емисију можете чути у репризном термину у понедељак 1. августа 2022. године од 23 часа и на дан претпремијере у Норвешкој 6. августа 2022. године у 15 сати.

Фото: Терје Холм, сарадник на филму “Логор у Карашјоку”

Преузето СЛОВО ЉУБВЕ

Back to top button